Opt biserici de lemn vor fi restaurate pe banii CJ Alba


Opt biserici de lemn vor fi restaurate pe banii CJ Alba

 

Lacasurile de cult se afla intr-o stare grava de degradare


Mai multe biserici de lemn din judetul Alba, monumente istorice, vor intra intr-un program de restaurare finantat de Consiliul Judetean Alba. Este vorba despre opt lacase de cult, vechi de sute de ani, din mai multe localitati ale judetului. Pentru inceput, Consiliul Judetean Alba a prevazut suma de trei miliarde lei vechi, bani care vor fi cheltuiti pentru realizarea studiilor de fezabilitate.


In programul initiat de administratia judeteana au fost incluse Biserica de lemn "Inaltarea Domnului" din Arieseni, Biserica de lemn "Sf. Nicolae" din Ghirbom, Biserica de lemn "Sf.

Arhangheli" din silea (comuna Farau), alte trei biserici de lemn ce poarta acelasi hram - "Sf. Arhangheli" din localitatile Turdas si Spalnaca (Hoparta), respectiv Salistea, Biserica de lemn "Sf. Treime" din Valea Larga si cea din Pianu de Sus, cu hramul "Cuvioasa Paraschieva". Proiectul de finantare a lacaselor de cult este initiat si sustinut financiar de Consiliul Judetean Alba in colaborare cu Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia, Muzeul Unirii si Directia de Cultura Alba. "Cele opt lacase de cult propuse spre finantare au fost selectate de o comisie formata la nivelul Consiliului Judetean Alba, tinandu-se cont de gradul de degradare, importanta istorica si artistica si zona turistica in care se afla", a declarat Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean. Toate bisericile sunt pe lista monumentelor istorice, insa nu au primit pana acum finantare de la Ministerul Culturii si Cultelor.


Cele mai multe dintre aceste biserici sunt vechi de sute de ani. De exemplu, lacasul de cult din Arieseni a fost ridicat in 1712, in timp ce biserica din silea a fost edificata in 1664.

 

Dorin Timonea

.

11 Februarie 2008

Vizualizari: 911

Voteaza:

Opt biserici de lemn vor fi restaurate pe banii CJ Alba 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE