Mesajul IPS Arhiepiscop Nicolae la praznicul Intampinarii Domnului

 

La inceput de an, dupa praznicul Bobotezei si a celor trei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, Vasile cel Mare, Grigorie cuvantatorul de Dumnezeu si Ioan Gura de Aur, sarbatoriti separat si apoi impreuna in cursul lunii ianuarie, il intampinam pe pruncul Iisus, Cel ce este adus la templu pentru a fi rascumparat, dupa obiceiul iudaic. Orice intai nascut de parte barbateasca era socotit ca inchinat Domnului, pentru ca Domnul ii salvase pe toti acesti intai nascuti in noaptea fugii din Egipt. Hristos este adus la templu sa fie rascumparat cu "o pereche de turturele sau doi pui de porumbel", insa El avea sa ne rascumpere cu insusi sangele Sau.

 

Dupa Hristos ne aflam rascumparati si in acelasi timp suntem ai Domnului. Suntem rascumparati din robia celui rau, suntem trecuti in Imparatie, suntem ai Domnului.

Iudeii nu se doreau parca datori lui Dumnezeu si Moise randuise aceasta rascumparare la 40 de zile dupa nastere. Oare ne putem rascumpara de la Domnul? Ii putem oferi oare ceva atat de valoros ca insusi darul vietii noastre? Icoana praznicului Intampinarii Domnului ne raspunde la aceste intrebari.

 

Pruncul Iisus este adus la templu impreuna cu darul parintilor pentru rascumparare. Dar la templu este intampinat de batranul Simeon "drept si temator de Dumnezeu, asteptand mangaierea lui Israel". Omul il intampina pe Dumnezeu-omul. Omul isi intinde bratele dorind sa cuprinda dumnezeirea. Omul drept si credincios primeste in bratele sale pe Cel ce ne aduce rascumpararea. Cel ce parea ca trebuie rascumparat de om de la Dumnezeu este Cel care Il rascumpara de fapt pe om fiind Dumnezeu. Omul trebuie sa-si intinda bratele, sa doreasca rascumpararea, sa-l primeasca pe Dumnezeu si apoi sa multumeasca. Cu Dumnezeu nu ne mai tocmim, nu-i mai aducem turturele sau porumbei. Pe Dumnezeu il putem primi, pe Insusi Fiul Sau Intrupat. Dumnezeu insusi a devenit darul rascumpararii. Si nu se cuvine sa-L refuzam crezand ca ne putem rascumpara altcumva.

 

La acest praznic slavit va indemn pe toti sa doriti sa-l primiti pe Dumnezeu, sa va intindeti mainile si sufletele tanjind dupa Dumnezeu. Iar cand l-ati primit sa fiti multumitori. Ca cei care aveti darul si pe insusi Daruitorul.

 

+ IPS Arhiepiscop Nicolae

 

 

 

.

02 Februarie 2007

Vizualizari: 2170

Voteaza:

Mesajul IPS Arhiepiscop Nicolae la praznicul Intampinarii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE