Nunta in cimitir


Ocolita ani la rind de tineri, biserica "Sfinta Treime", din Cimitirul Central, a gazduit, duminica, 2 iulie, o nunta. "Oamenii au trecut peste reticentele pe care le intilnesti doar la persoanele neancorate in traditie", a afirmat preotul Vasile Sova

"Multi ani traiasca! La multi ani! Va fie viata numai lumina!" au fost cunvintele care au rasunat in Cimitirul Central, duminica, 2 iulie, dupa amiaza. Sub privirile nedumerite sau intrebatoare ale bacauanilor aflati in zona, la biserica "Sfinta Treime" s-a spart gheata. In ziua pomenirii Voievodului Stefan cel Mare, la Cimitirul Central, nu s-a cintat "Vesnica pomenire", asa cum s-a incetatenit obiceiul. Desi pare ciudat, deoarece biserica a fost tot timpul ocolita de tineri, in dauna altor lacasuri de cult, consacrate unor asemenea evenimente, la biserica "Sfinta Treime" s-a oficiat o nunta.

Si nu oricum, ci in prezenta unui episcop si a unui sobor de sapte preoti. Cel care a ales ca locatie biserica din cimitir a fost chiar preotul Vasile Sova, parohul acesteia. Preotul Sova si-a convins fiica sa se cunune la "Sfinta Treime". "Oamenii au trecut peste orice reticenta. La tara, fiecare biserica este inconjurata de cei care au plecat in eternitate si de care ne amintim cu dragoste, fapt ce nu deranjeaza pe cei care se cununa. Forma aceasta de retinere exista doar in mentalitatea unor oameni neancorati in traditia ortodoxa. Si aceasta biserica este un spatiu in care te intilnesti cu binecuvintarea lui Dumnezeu, ca in oricare alta biserica", a declarat preotul Vasile Sova. In opinia sa, prezenta crucilor din jurul lacasului de cult nu ar trebui sa prezinte o problema pentru cei care vor sa-si uneasca destinele in fata lui Dumnezeu. "Pe noi nu ne deranjeaza prezenta crucii. Crucea face parte din viata noastra", a opinat preotul Sova. Prin gestul sau, preotul Sova spera sa fie un exemplu, iar biserica din cimitir sa nu mai fie ocolita de tineri. "Tinerii nu s-au cununat pina acum la aceasta biserica deoarece a fost in constructie sau propaganda celor de la altar n-a fost pe deplin inteleasa. Speram ca, de acum, tinerii sa vina aici, la fel ca la orice alta biserica. Mi se pare o utopie sa stai la o biserica, sa te prinda noaptea pina la cununie si sa crezi ca Dumnezeu este mai prezent acolo decit aici. Binecuvintarea lui Dumnezeu este aceeasi in orice biserica", a mai spus preotul Sova. In opinia sa, biserica din Cimitirul "Central" este asemeni unei carti de vizita a Bacaului, iar o cununie facuta aici poate fi tot la fel de frumoasa si impresionanta ca si cea de la o catedrala sau o biserica cu traditie. "Nu se mai poate ca, intr-o biserica noua, renascuta din propria-i cenusa, ignorata atitia ani, sa mai fie ascunse asemenea evenimente.
Ea se circumscrie intre cladirile de valoare ale orasului si este o carte de vizita pentru bacauani", a mai adaugat preotul Vasile Sova.

De Ionut Barbu

.

04 Iulie 2006

Vizualizari: 2740

Voteaza:

Nunta in cimitir 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE