Enoriasii din Magura isi disputa patrimoniul religios al comunei


Comuna s-a impartit in doua parohii ortodoxe. Enoriasii care sint deserviti de preotul mai tinar revendica o parte din patrimoniul parohial. Disputa enoriasilor a fost transata de un preot inspector de la Episcopia Romanului. Pus in fata alternativei de a fi evacuat din casa parohiala, preotul mai in virsta a cedat

Problemele pe teme religioase pe care le au satenii din Magura par sa nu mai aiba sfirsit. Ei se vad acum pusi in situatia de a nu se intelege la impartirea averii, dupa ce anul trecut comuna a fost impartita in doua parohii.

Disputa dintre ei a fost transata, dupa mai multe tentative, de un preot inspector de la Episcopia Romanului. Scandalul porneste de anul trecut, de cind comuna a fost impartita in doua parohii ortodoxe, si prin venirea unui preot tinar in comuna. De la bun inceput, satenii au delimitat din punct de vedere geografic localitatea in doua parti aproape egale. In biserica veche, care apartine Parohiei nr.1, a ramas sa slujeasca preotul mai in virsta, Odorel Moldovanu, iar cel proaspat sosit, Radu Florin Grigoras, urma sa-si ridice un nou lacas de cult pentru satenii din parohia lui, Parohia nr. 2. Localnicii din nou infiintata parohie s-au strins in jurul parintelui lor si l-au sprijinit in toate demersurile. "Daca mergeti acuma sa-l cautati il gasiti la lopata, in curtea bisericii. Cum sa nu il sprijinim?", spun satenii. "Noi nu avem nimic cu nici unul dintre preoti. Ambii sint ai nostri, dar parca nu prea-i corect ce face preotul al batrin. Anul trecut, cind se sfintea piatra de temelie la biserica noastra din Parohia nr. 2, a murit un consatean de-al nostru, Mihai Iurea. L-am dus la capela din bisericca veche, pentru ca dincolo nu aveam unde sa-l depunem. Doar ca preotul Moldovanu a incuiat portile cimitirului si nu ne-a dat voie in capela pina cind n-au spart oamenii lacatul. Era suparat ca preotul Grigoras sfinteste piatra de temelie la biserica noua si el are mai putini enoriasi", ne-a spus Malvina Sova.

Impartirea averii naste dispute

Oamenii sustin ca principala lor revendicare, cu care au ajuns si in fata preotului inspector de la Roman, este aceea ca preotul Moldoveanu sa renunte la una dintre cele doua case parohiale pe care le stapineste. "Vrem casa parohiala in care sta acum si care este pe teritoriul parohiei noastre, iar din biserica vrem portile imparatesti, cununiile, cadelintele si cartile de rugaciuni. Si noi am contribuit la averea bisericii ca tooti credinciosii din comuna. Asa ca avem si noi dreptul la aceste obiecte. Ca sa nu mai vorbim de casa parohiala, ca preotul Moldovanu are si propria lui locuinta si mai are inca o casa parohiala", ne-a spus Maria Nita. "Si noi am contribuit cu bani cind s-au cumparat cele doua case parohiale la fel ca enoriasii care au ramas in parohia preotului Moldovan. Am platit pictura, ce sa facem acum sa ne ducem sa jupuim peretii? Vrem si noi citeva obiecte si casa parohiala in care sa se mute preotul Grigoras pentru ca el nu are locuinta deloc", ne-a spus Elena Munteanu. Intre timp, in sala de sedinte a Protoieriei, consilierii si preotii celor doua parohii din Magura isi sustineau cauza in fata preotului inspector de la Episcopia Romanului. "Vom face un raport, dar mai intii vom apela la intelegere din partea preotilor, pentru ca altfel voi cere santionarea administrativa a ambilor. Este foarte greu insa, pentru ca enoriasii nu sint dispusi la nici un fel de concesii nici dintr-o parte, nici din cealalata. Vom propune, de asemenea, evecuarea preotului moldovan din casa parohiala revendicata de enoriasii din cealalta parohie pentru a-i da posibilitatea preotului Grigoras ca sa fie linistit si sa-si vada de constructia bisericii", a spus preotul inspector Eugen Gorbnescu. O solutie a acestor probleme vine din partea preotului protopop Constantin Tomozei. "Le-am vorbit si enoriasilor din cele doua tabere si i-am facut sa inteleaga ca-i mai bine pentru linistea comunitatii sa nu se ajunga in instanta. Cit despre preotul Moldovan, cind a auzit ca se pune problema evacuarii din casa parohiala, el a anuntat ca renunta de buna voie la ea. Si asa incepuse sa-si mute aproape toate lucurile in locuinta personala, pentru ca nu se pune problema sa locuiasca in ce-a de-a doua casa parohiala, pentru ca acolo trebuie reparatii capitale", ne-a declarat Constantin Tomozei.

De Mirela Romanet

.

31 August 2006

Vizualizari: 2053

Voteaza:

Enoriasii din Magura isi disputa patrimoniul religios al comunei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE