Biserici ocrotite de Nascatoarea de Dumnezeu


Biserici ocrotite de Nascatoarea de Dumnezeu

Astazi, de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, trei manastiri din imprejurimile Bucurestiului isi praznuiesc hramul: Manastirea Samurcasesti din comuna Ciorogarla, Manastirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii si Manastirea Christiana, care pastreaza ca al treilea hram acest praznic.

Obstea Manastirii Samurcasesti, alcatuita din 46 de monahii in frunte cu stavrofora Bostan Lucia, stareta manastirii, va primi astazi, cu ocazia hramului celui de-al doilea altar vizita si binecuvantarea Preafericitului Patriarh Daniel. Manastirea Samurcasesti se afla langa raul cu acelasi nume din localitatea Ciorogarla.

Biserica manastirii, cu hramul "Sfanta Treime", a fost ridicata de marele vornic Constantin Samurcas in anul 1808, fiind sfintita in anul 1870, dupa ce pictorul Gheorghe Tattarascu terminase pictura. Biserica are forma de nava, cu o turla pe naos, iar altarul este incadrat de alte doua abside, avand fiecare un nume. Altarul propriu-zis - "Sf. Treime", absida din dreapta - "Nasterea Maicii Domnului" iar cea din stanga - "Adormirea Maicii Domnului". La 28 septembrie 1914, un incendiu a distrus aproape in intregime manastirea, iar dupa cutremurul din 1940, fiind deja intr-o stare deplorabila, generalul Theodor Ciurea a refacut totul.

A doua manastire din Arhiepiscopia Bucurestilor care este astazi in sarbatoare este Manastirea Pissiota, situata la 40 de kilometri nord de Bucuresti. Manastirea Pissiota a fost ctitorita la inceput ca schit, de catre inginerul Nicolae Pissiota si sotia sa, Zoe, intre anii 1928-1929. Odata cu biserica zidita din temelie s-au construit si case pentru calugari. Arhitectura bisericii este o perfecta sinteza dintre Orient si Occident, intre Renasterea italiana si stilul bizantin clasic.

Intre anii 1928 si 1948, manastirea cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" a fost de calugari, apoi, patriarhul Justinian a transformat-o in manastire de maici pana in anul 1962, cand a fost desfiintata abuziv, in locul chiliilor functionand un dispensar, care a produs mari stricaciuni. Din cauza prigoanei comuniste, schitul a fost inchis intre anii 1962 si 1993. Slujba hramului va fi oficiata astazi de Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, care va savarsi in cadrul Sfintei Liturghii si slujba hirotoniei pentru un nou preot tanar.

Sarbatoare la una dintre cele mai batrane biserici bucurestene

Una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti, care se afla pe strada 3 Scaune, are si ea ca hram sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului. Aceasta a fost biserica macelarilor si a sapunarilor. Se pomeneste despre ea intr-un document din 5 iunie 1675, in care se scrie ca a fost fondata de Atanasie de la Tarnova. Intre anii 1910-1944 a fost acoperita cu pamant, iar in 1944 a fost dezgropata si redata cultului. O icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului a fost si ea ingropata si gasita la dezgropare cu alte icoane, potire si o alta icoana a Mantuitorului, imbracata in argint masiv.

Cand a reinceput slujirea in biserica, in timpul parohului de atunci, Gheorghe Brasneanu, credinciosii au hotarat sa renunte la vechiul hram "Adormirea Maicii Domnului" si "Sfantul Haralambie" si au pus, in semn de renastere a comunitatii de acolo si a bisericii, in special, hramul "Nasterea Macii Domnului". Dupa cum ne-a spus parintele paroh Ioan Bostaneanu, "viata de acum a parohiei este una vie, chiar daca comunitatea de credinciosi nu este foarte tanara, fiind in constructie un asezamant al Maicii Domnului care va cuprinde un birou social, cantina pentru saraci, mic muzeu de arta crestina, biblioteca si arhiva. Imediat dupa Sfanta Liturghie credinciosii prezenti la slujba vor primi daruri constand in alimente si mici obiecte de cult, spre cinstirea Maicii care ii ocroteste permanent".

Si Biserica Zlatari, din Protopopiatul III Capitala, isi serbeaza hramul. Lacasul de cult a fost zidit la inceputul secolului al XVI-lea de zlatarii domnesti, adica de tiganii strangatori de aur ai domniei. Mai tarziu s-au adus aici si moastele Sfantului Ciprian, precum si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, in anul 1987, de la Biserica Bradului, care a fost demolata. In prezent, biserica se afla in reconstructie si, dupa slujba Vecerniei care a avut loc aseara, astazi se va savarsi dumnezeiasca Liturghie si vor fi pomeniti ctitorii lacasului de cult.

Comunitatea ortodoxa de la Tokyo va avea preot

Un eveniment deosebit va avea loc astazi, de ziua hramului, la Biserica Floreasca, unde Presfintitul Vincentiu Ploiesteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, il va hirotoni preot pe diaconul Alexandru Gabriel Nicodim, pentru parohia ortodoxa romana de la Tokyo, care face parte din Episcopia Australiei si Noii Zeelande.

Compusa la inceput din oameni simpli, mici slujbasi, oameni angajati in institutiile publice, parohia intemeiata acum 70-80 de ani si situata intre Soseaua Stefan cel Mare si Lacul Herastrau s-a dezvoltat cu timpul si datorita pastorilor vrednici pe care i-a avut. De la parintele paroh, Emilian Stanescu, consilier patriarhal, am aflat ca "in perioada 1998-1999 s-au facut reparatii generale exterioare, s-a restaurat pictura, iar biserica s-a sfintit la 3 ianuarie 2000. Toate acestea, fara a fi afectata grija permanenta pentru sufletele credinciosilor".

Tot in Arhiepiscopia Bucurestilor isi serbeaza hramul parohia "Nasterea Maicii Domnului" din cartierul Drumul Taberei, parohia "Nasterea Maicii Domnului" si "Invierea Dreptului Lazar", precum si alte cateva biserici din parohiile Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Sarbatoare la portile Deltei

In orasul de la portile Deltei, Tulcea, PS Visarion, Episcopul Tulcei, va savarsi impreuna cu soborul preotilor militari din eparhie slujba praznicului Nasterii Maicii Domnului la Capela militara a Garnizoanei Tulcea. "La sarbatoarea de astazi vor participa, la Capela din Tulcea, preoti din municipiu, oficialitati locale, comandanti de unitati din judet si din Fortele Navale, militari si personal civil din diferite unitati militare si multi credinciosi. Numarul acestora il estimam undeva la 250-300. La sfarsitul Sfintei Liturghii, PS Visarion, Episcopul Tulcii va adresa cuvant de invata-tura si de povatuire tuturor celor prezenti, iar la ora 13:00, la bordul navei "Siret", PS Episcop Visarion va binecuvanta agapa frateasca oferita de comandantul Garnizoanei Tulcea si de Capela noastra", ne-a spus parintele capelan militar Torino Dumi-triu.

Zi de praznuire si in Episcopia Dunarii de Jos

In sudul Moldovei, in Episcopia Dunarii de Jos, astazi va fi sarbatoare mare la Manastirea Cudalbi (Gologanu), care a fost ctitorita de catre Eugenia Pana in apropierea localitatii Cudalbi, judetul Galati, fiind denumita Manastirea Gologanu, dupa numele mosiei acelor locuri. Biserica a fost ridicata intre 1925 si 1933. Manastirea Gologanu a fost desfiintata in 1950, ramanand simplu metoc al manastirii Vladimiresti, care i-a preluat si intregul ei patrimoniu. Manastirea a fost reinfiintata in 1990. Prin straduintele actualei starete, monahia Mariani Popa, si a intregii obsti a fost construita o noua biserica, o noua clopotnita si trei corpuri de chilii. La initiativa Preasfintitului Episcop Casian, chiriarhul locului, si la solicitarea Episcopiei Dunarii de Jos, in 1998 vechiul nume al manastirii a fost schimbat in Manastirea "Maicii Domnului" - Cudalbi.

In ajunul sarbatorii, duhovnicul manastirii impreuna cu protopopul Ioan Pertea si cu preotii din protopopiatul Covurlui au spovedit pana tarziu credinciosii participanti la hram, credinciosi care se vor impartasi astazi la Sfanta Liturhie savarsita de Preasfintitul Casian, Episcopul Dunarii de Jos, impreuna cu un ales sobor de preoti.

Peste 100 de biserici din Moldova au astazi hram

In Arhiepiscopia Iasilor, zeci de biserici isi serbeaza hramul. Fiecare protopopiat in parte este in sarbatoare, asteptand cu acest prilej sa bucure sutele de credinciosi care vin cu frumoase slujbe in sobor si cu agape crestine, si daruri pentru cei mici care in curand vor incepe scoala.

In Arhiepiscopia Iasilor, astazi este sarbatoare in 82 de parohii si cinci manastiri. De asemenea, foarte multe biserici au ca al doilea hram "Nasterea Maicii Domnului". In Iasi, cea mai cunoscuta biserica inchinata Nasterii Maicii Domnului este Biserica Talpari, monumet istoric ridicat la anul 1640.

Manastirile Hadambu, Sihastria, Vorona, Tazlau si Dumbravele isi asteapta si ele miile de credinciosi care vor veni in pelerinaj.

An de an, hramul Manastirii Hadambu aduna mii de pelerini din toata tara. Cu aceasta ocazie, cu doua zile inainte de sarbatoarea manastirii, este scoasa in procesiune icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de aici si asezata afara, intr-un loc special amenajat, pentru inchinare. Aceasta icoana a Maicii Domnului a fost donata Manastirii Hadambu in anul 1938. In biserica veche - monument istoric - se distinge icoana Maicii Domnului cu Pruncul, pictata si donata manastirii din anul 1938 de pr. Octavian Zmau. Aceasta sfanta icoana este considerata, de obstea manastirii si de credinciosi, drept facatoare de minuni. Toate minunile petrecute in urma rugaciunilor la aceasta icoana au avut loc dupa anul 1992, primul semn fiind in ziua Bobotezei, cand a curs sfantul mir.

Cu prilejul hramului, la Manastirea Hadambu este astazi slujba arhiereasca. Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va savarsi slujba sfintirii noii biserici cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului".

Hram la Sihastria Neamtului

O alta manastire la care este astazi hram, Manastirea Sihastria, este situata in Poiana lui Atanasie, intemeietorul Schitului Sihastria. Primul ctitor al manastirii (1740) este episcopul Ghedeon al Husilor. In anul 1821, manastirea a fost incendiata de turci, iar intre anii 1870-1910 a fost parasita. "Nasterea Maicii Domnului" este cel mai vechi hram al manastirii. In ultimii ani, Manastirea Sihastria s-a imbogatit cu o noua biserica, inchinata Cuvioasei Teodora de la Sihla. Manastirea Sihastria este cunoscuta in tara datorita a doi mari duhovnici ai Ortodoxiei romanesti, schimonahul Paisie Olaru si arhimandritul Cleopa Ilie. De asemenea, astazi este sarbatoare la Manastirea Vorona, judetul Botosani. Inceputurile acestei manastiri pot fi identificate in preajma anului 1600, cand cativa calugari veniti din Rusia au construit, pe acele meleaguri, o mica biserica din lemn. In anul 1835, arhimandritul Rafael a construit pe locul acesteia o biserica din zid, cu hramul "Nasterea Maicii Domnului".

Ciprian BARA

08 Septembrie 2008

Vizualizari: 1569

Voteaza:

Biserici ocrotite de Nascatoarea de Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE