Bucurestenii si-au cinstit ieri ocrotitorul

 

Sute de credinciosi au umplut ieri curtea Catedralei patriarhale din capitala, pentru a participa la slujba arhiereasca, oficiata de catre P.F. Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de un sobor de 11 ierarhi.

De sarbatoarea Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, la Catedrala patriarhala din capitala, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de catre Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de un sobor de 11 ierarhi.

In cuvantul de invatatura, P.F. Parinte Patriarh Teoctist s-a referit mai intai la doua mari adevaruri ale vietii noastre crestinesti, care se desprind din pericopa evanghelica : „Daca ascultam cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos, spuse acum de catre Sf. Evanghelist Matei, incurajandu-i pe ucenicii Sai: “Fiti blanzi ca porumbeii si intelepti ca serpii !», observam ce noian de invatatura ne ramane noua peste veacuri din acest cuvant, insirandu-le apoi necazurile fara de sfarsit, dezbinarile din familie si alte necazuri. Mantuitorul incheie: “Cel ce va rabda pana la sfarsit, acela se va mantui». Iata, desprindem doua mari valori, adevaruri vesnice ale vietii vesnice: blandetea impreuna cu intelepciunea si, apoi, rabdarea. Coroana noastra a crestinilor constituie mostenirea cea scumpa a Mantuitorului Iisus Hristos din invatatura Sa, o valoare nepretuita si pentru noi slujitorii Sf. Altar si pentru crestinii nostri, caci in necazuri si in suparari, daca iti pierzi cumpatul, atunci nu le mai poti suporta, dupa cum ne recomanda Mantuitorul Iisus Hristos. Daca n-ai rabdare in raporturile cu semenii, in familie, in societate, atunci personalitatea ta se descompune, pentru ca cel ce va rabda pana in sfarsit se va mantui”.

„Suntem aici in numele valorilor noastre nemuritoare”

P.F. Parinte Patriarh Teoctist a vorbit si despre virtutile Sf. Cuvios Dimitrie din Basarabi, ocrotitorul Bucurestilor. La finalul Sfintei Liturghii, P.F. Parinte Patriarh a multumit tuturor credinciosilor care au venit sa se inchine in aceste zile la moastele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, subliniind importanta sarbatorii si a pelerinajului organizat la moastele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou : „Dumneavoastra, credinciosii, ca si Inalt Prea Sfintitii si Prea Sfintitii Parinti, care ma inconjoara in aceasta zi, ne-ati adus aici cu totii raiul cel duhovnicesc, raiul lui Dumnezeu; suntem aici in numele credintei, in numele valorilor noastre nemuritoare. Va multumim mult si rugam pe Sf. Cuv. Dimitrie sa va aiba in rugaciunile lui, pentru ca vrednicia inaintasilor nostri ne aduna aici, ca prin grija lor avem sfintele moaste aici, prin grija lor avem datina noastra atat de frumoasa si a sarbatorilor si a Ortodoxiei noastre romanesti”.

Moastele Sf.
Dimitrie vor ramane astazi toata ziua in fata Catedralei patriarhale, pana se va inchina ultimul pelerin.

.

28 Octombrie 2005

Vizualizari: 1549

Voteaza:

Bucurestenii si-au cinstit ieri ocrotitorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE