Catedrala romanilor din Nurnberg a fost sfintita


Pe 1.500 de metri patrati de teren din Berlin se va ridica viitoarea biserica ortodoxa  a comunitatii romanesti din capitala germana. PF PatriarhTeoctist a pus sambata, in prezenta a numeroase personalitati si a sute de credinciosi, piatra de temelie a lacasului de cult. Piatra de temelie a fost adusa din judetul Suceava, locul de nastere al parintelui paroh Constantin Mihoc. De asemenea, ieri a avut loc slujba de sfintire a Catedralei de la Nurnberg.

 

Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a pus sambata piatra de temelie a viitoarei biserici a comunitatii de romani din Berlin, eveniment la care au participat aproximativ 200 de credinciosi. Dupa Sfanta Liturghie, oficiata de IPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale si de Nord, inconjurat de ceilalti ierarhi romani prezenti in Germania in aceste zile, PF Patriarh Teoctist a asezat piatra de temelie, unsa cu untdelemn sfintit, si a binecuvantat locul, care a devenit astfel un teritoriu romanesc in mijlocul Berlinului, alaturi de cel al Ambasadei tarii noastre, informeaza Rompres.


In cuvantul de invatatura, PF Patriarh Teoctist a subliniat semnificatia momentului, „care trece de timp si de spatiu“, aratand ca punerea pietrei de temelie la o biserica inseamna ca „acest spatiu devine spatiu ceresc“.


Piatra de temelie a fost adusa din judetul Suceava, locul de nastere al parintelui paroh Constantin Mihoc, cel care a initiat proiectul bisericii romanesti si, totodata, cel care o va pastori. Biserica, purtand hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, se va evidentia prin stilul caracteristic ctitoriilor lui Stefan cel Mare si va fi construita pe o suprafata de 1.500 de metri patrati, aflata in zona centrala a Berlinului. Terenul, care cuprinde si cladirea in care functioneaza in prezent Capela romaneasca ortodoxa, a costat aproximativ 600.000 de euro, proveniti de la comunitatea de romani si, in cea mai mare parte, de la Guvernul roman.

 

In Berlin sunt 5.000 de romani

 

Pana acum, romanii din Berlin s-au rugat in diverse spatii inchiriate, ultimul dintre acestea apartinand Bisericii Greco-Catolice din Ucraina. Ambasadorul Romaniei in Germania, Bogdan Mazuru, a declarat ca relatiile dintre cei peste 5.000 de romani din Berlin sunt inchegate, o parte dintre acestia reunindu-se constant, fie la capela, fie la manifestarile organizate de Centrul Cultural Roman. „Toti credinciosii romani privesc cu inima deschisa spre tara lor, spre biserica lor si spre confratii lor. Desi ne-am integrat in tarile in care traim, nu ne pierdem identitatea religioasa, culturala si etnica. Nu e nici o contradictie intre a fi german, european si roman in acelasi timp“, a spus in cuvantul sau IPS Mitropolit Serafim. La eveniment au participat reprezentantii Bisericilor surori – Evanghelica si Romano-Catolica -, Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Ruse, un reprezentant al Consiliului Ecumenic din Berlin, secretarul de stat pentru Culte, Adrian Lemeni, si consilierul de stat pentru Cultura si Culte in Administratia Prezidentiala, Bogdan Tataru-Cazaban, membri ai corpului diplomatic. In prezent, Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania, Europa Centrala si de Nord are 37 de parohii si o manastire in Germania, sapte parohii in Suedia, cinci in Austria si cate o parohie in Luxemburg si in Danemarca.

 

„Unirea Europei inseamna depasirea ranilor vechi“

 

La Slujba de sfintire a Catedralei de la Nurnberg, urmata de Sfanta Liturghie, au participat membri ai diasporei romane din Germania, Austria, Luxemburg, Suedia, Danemarca si Norvegia, tari care apartin de Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania, Europa Centrala si de Nord. Slujba, care a inceput la ora 9.00, a fost oficiata de PF Patriarh Teoctist inconjurat de ierarhii prezenti in aceste zile in Germania. Raspunsurile la strana au fost date de corul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj, cei care la finalul evenimentului au oferit un concert de muzica psaltica.


De asemenea, cei aproximativ 500 de credinciosi care au participat la slujbe au fost invitati sa ia parte si la agapa frateasca oferita de comunitatea romaneasca din Nurnberg.

Printre personalitatile care au participat la eveniment se numara Adrian Lemeni, Ministru secretar de stat pentru Culte din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, dr. Gunter Beckstein, vice-prim-ministru si ministru de Interne al Bavariei, Cardinalul Miroslav Vik al Cehiei si numerosi episcopi, pastori si diplomati.


Prezent la acest eveniment bisericesc, d-l Gunther Beckstein, ministrul de Interne si vicepremier al landului Bavaria, a precizat ca „sfintirea acestei catedrale este un semn foarte bun in perioada in care Romania vine tot mai repede spre Uniunea Europeana. Unirea Europei inseamna depasirea ranilor vechi si eliminarea oricarui conflict“. PF Parinte Patriarh Teoctist a oferit in dar vicepremierului landului Bavaria o icoana cu chipul Mantuitorului Iisus Hristos pictata dupa canoanele Bisericii Ortodoxe, spunandu-i ca „Mantuitorul Iisus Hristos este Cel care i-a adunat astazi in aceasta catedrala pe crestinii de diferite confesiuni din Germania“.

 

 

de Monica DUMITRESCU

 

.

15 Mai 2006

Vizualizari: 2061

Voteaza:

Catedrala romanilor din Nurnberg a fost sfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE