Cursuri despre adictie, pentru preoti si asistenti sociali, la Iasi


Cursuri despre adictie, pentru preoti si asistenti sociali, la Iasi

Fundatia "Solidaritate si Speranta" din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a gazduit, in perioada 30-31 iulie, o serie de cursuri pentru preoti si asistenti sociali, prin care s-au prezentat in detaliu procesele bio-psihologice ale adictiei fata de alcool si droguri, dar si metodele de prevenire si, mai ales, cele de vindecare a persoanelor afectate. La aceste cursuri, sustinute la sediul fundatiei din Iasi, au participat preoti din parohiile Arhiepiscopiei Iasilor, 20 de preoti din Episcopia Romanului, precum si asistenti sociali. Evenimentul s-a desfasurat cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si s-a bucurat de prezenta profesorului- psiholog Michael J. Herkov, din Jacksonville - Florida, SUA, care a vorbit cursantilor despre etapele adictiei, procesele implicate si, mai ales, despre rolul psihologului/preotului in prevenirea sau vindecarea celor dependenti de alcool sau droguri. Printre invitati s-au numarat si d-ra Christine Landis, din SUA, fosta victima a adictiei, aflata in proces de vindecare, si care a vorbit despre experiente sale.

Programe antidrog, in Patriarhia Romana

Cursurile de la Iasi au fost organizate de Fundatia "Solidaritate si Speranta", prin Centrul de consiliere si reabilitare a persoanelor dependente de alcool si de alte droguri, in parteneriat cu Centrul "Sf. Dimitrie Basarabov" pentru recuperarea persoanelor dependente de alcool sau droguri, din cadrul Asociatiei "Christiana" din Cluj-Napoca, al carui director este dl. Frantz Floyd, prezent la Iasi la acest eveniment, si care, anul trecut, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a publicat, la Editura mitropolitana "Trinitas" cartea "Cum tratam alcoolismul. Manual pentru uzul preotilor si medicilor". "Impreuna cu Centrul "Sf. Dimitrie Basarabov" din Cluj, coordonam programul national antidrog al Patriarhiei Romane. Pregatim impreuna si alte programe, cum ar fi introducerea unor cursuri de adictie in seminariile teologice si facultatile de Teologie, apoi pregatim o serie de cursuri si activitati in care sa implicam preotii din parohii si incercam crearea unor noi centre de tratament pentru persoanele dependente de alcool si droguri, la Iasi existand deja un Centru Ambulatoriu in cadrul fundatiei noastre", ne-a declarat managerul Centrului de consiliere si reabilitare a persoanelor dependente de alcool si alte droguri, pr. Iulian Negru.

"Preotii trebuie sa lucreze pe plan psihologic si spiritual"

Preotii si asistentii sociali care au participat la cursuri au avut posibilitatea sa afle de la profesorul Michael J. Herkov, misionar ortodox, membru al Centrului Misionar Ortodox din SUA, care este rolul acestora in prevenirea adictiei si in tratarea presoanelor dependente din comunitatile respective. "Preotul este primul care trebuie sa determine persoana dependenta de alcool sau droguri sa recunoasca aceasta. De cele mai multe ori, acestia nu recunosc. Apoi, preotul trebuie sa-l convinga sa se lase, sa urmeze tratamentul. Este ceea ce fac psihologii in SUA, unde exista o traditie universitara, in acest sens, de peste 40 de ani, pe cand in Romania, am aflat ca exista un masterat la Universitatea "Al. Ioan Cuza" din Iasi, abia de cativa ani. De aceea, preotii trebuie sa lucreze pe plan psihologic si spiritual, mai ales ca preotul din parohie este o persoana cu mare influenta si cu un statut aparte. Fiindca dependenta este o boala a creierului si a sufletului, preotul are un rol aparte. Numai preotul poate convinge pe cineva sa se lase de droguri sau alcool, medicul are rolul sau, dar nu putem ignora nici rolul familiei", ne-a declarat dl Herkov. (S. MARCULET)

.

01 August 2008

Vizualizari: 970

Voteaza:

Cursuri despre adictie, pentru preoti si asistenti sociali, la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE