Exarh de zona in Arhiepiscopia Bucurestilor

In sedinta Permanentei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor din 10 martie 2009, ieromonahul Valentin Matu, staretul Manastirii Turnu, a fost ales exarh de zona al Arhiepiscopiei Bucurestilor

Aceasta noua functie administrativa are drept scop o mai buna coordonare a activitatilor duhovnicesti-gospodaresti ale celor 13 manastiri din zona Prahovei


Noul exarh, care va activa in zona judetului Prahova, a devenit frate de manastire la 1 septembrie 1991, iar la 29 iunie 1992 a fost tuns in monahism. La doar patru ani dupa aceasta, in luna noiembrie a anului 1996 a fost hirotonit ierodiacon. A devenit ieromonah la 21 septembrie 1997 si in aceeasi zi a fost hirotesit staret pe seama Manastirii Turnu din localitatea Targsoru Vechi, din judetul Prahova.

Grija parintelului Valentin pentru cele sfinte si spiritul sau practic s-au evidentiat foarte repede in activitatea administrativ-duhovniceasca de la cunoscuta Manastire Turnu. Astfel, sub grija si coordonarea actualului exarh de zona de pe Valea Prahovei, s-a restaurat in intregime biserica-ctitorie a lui Vlad Tepes si a voievodului Martir Constantin Brancoveanu.

Lucrarile de restaurare a picturii au fost finalizate in anul 2005, iar catapeteasma a fost asezata in anul 2006.

In anul 2008 s-a obtinut autorizatia de constructie - "Restaurarea si consolidarea zidului de incinta al vestigiilor medievale, construirea chiliilor si a staretiei din incinta Manastirii Turnu si utilitati", iar in martie 2009 s-au demarat lucrarile.

O mai buna coordonare a activitatilor celor 13 manastiri din zona Prahovei

Toata aceasta activitate in calitate de staret al Manastirii Turnu, precum si studiile de Teologie, masterul in Istorie, precum si diversele diplome obtinute din partea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si a Agentiei Nationale de Consultanta Agricola l-au recomandat pentru noua functie in care a fost ales. "Ne dorim ca manastirile sa sporeasca atat duhovniceste, cat si economic, iar monahii sa sporesca in rugaciune, sa fie tari in credinta in Iisus Hristos, sa devina un sprijin de nadejde pentru acest bland popor, fiindu-i alaturi la nevoile si framantarile lui. Nadajduim ca Bunul Dumnezeu ne va lumina, ne va apara de tot raul si ne va binecuvanta sa savarsim tot binele, urmand astfel modelul marilor nostri inaintasi", ne-a declarat ieromonahul Valentin Matu.

Aceasta noua functie administrativa are drept scop o mai buna coordonare a activitatilor duhovnicesti-gospodaresti ale celor 13 manastiri din zona Prahovei.

Parintele Valentin Matu, staretul Manastirii Turnu, a fost numit in aceasta functie si va avea rolul de a inspecta, de a raporta situatia acestor manastiri si de a propune solutii pentru rezolvarea problemelor ivite. Va tine legatura cu exarhul administrativ si exarhul cultural al Arhiepiscopiei si va participa la sedintele Permanentei Consiliului Eparhial, in calitate de invitat, la fiecare inceput de luna, impreuna cu protopopii de zona.

Zona Prahovei este zona cu cele mai multe manastiri din Arhiepiscopia Bucurestilor si din cauza distantei era nevoie de o coordonare mai buna si mai directa a activitatilor acestora.

Ciprian BARA
Sursa: ziarullumina.ro

.

19 Martie 2009

Vizualizari: 1187

Voteaza:

Exarh de zona in Arhiepiscopia Bucurestilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE