IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a implinit 56 de ani

 

Ieri, 22 iulie, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a implinit 56 de ani. IPS Mitropolit Daniel s-a nascut in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, in familia invatatorului Alexie Ciobotea, primind la botez numele Dan-Ilie. A urmat cursurile scolii primare in satul natal, iar gimnaziul - in localitatea Lapusnic. In 1970 a absolvit Liceul "Coriolan Brediceanu" din Lugoj si in acelasi an a intrat la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. In perioada 1974-1976, a urmat cursurile doctorale la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, sub indrumarea pr.

prof. dr. D. Staniloae, dupa care si-a continuat studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta), unde a primit titlul de doctor in teologie la 15 iunie 1979, cu lucrarea "Reflexion et vie chretiennes aujourdahui. Essai sur le rapport entre la theologie et la spiritualite". Teza a fost pregatita sub indrumarea a doi reputati profesori francezi: Gerard Ziegwald si Andre Benoit, primind calificativul maxim. A devenit astfel doctor al Universitatii din Strasbourg. O forma largita a acestei teze a pregatit-o sub indrumarea mentorului sau, pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, si a sustinut-o la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti sub titlul "Teologie si spiritualitate crestina. Raportul dintre ele si situatia actuala", doctorandul Dan-Ilie Ciobotea fiind atunci declarat "Doctor in teologie ortodoxa", de asemenea, cu calificativul maxim.


A mai studiat apoi, doi ani, la Universitatea "Albert Ludwig" din Freiburg im Breisgau, la Facultatea de Teologie Catolica (Germania). Din anul 1980 a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey - Elvetia, fiind si profesor asociat la Geneva si Fribourg (Elvetia). La 6 august 1987 intra in viata monahala la Manastirea Sihastria cu numele Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe arhim. Ilie Cleopa. Cu aceasta ocazie, a fost hirotonit preot. Ulterior, in octombrie 1988, este hirotesit protosinghel. In perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, a fost consilier patriarhal, director al sectorului Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic. In paralel, a detinut functia de conferentiar la Catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar din Bucuresti.

Multiple activitati ca mitropolit

La 1 martie 1990, protosinghelul Daniel Ciobotea a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul "Lugojanul", fiind hirotonit arhiereu in Catedrala din Timisoara, la 4 martie 1990. La 7 iunie 1990 a fost ales, iar la 1 iulie 1990 a fost inscaunat ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, IPS Parinte Mitropolit Daniel a creat mai multe institutii si asociatii ortodoxe social-caritative si cultural-educative, a fondat publicatii crestine, a reactivat manastiri inchise de regimul comunist, iar din initiativa Inalt Prea Sfintiei Sale s-au construit zeci de biserici. Inalt Prea Sfintia Sa a reactivat invatamantul teologic, fondand Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi, precum si cinci seminarii teologice, pe langa cel care exista la Manastirea Neamt. Cu binecuvantarea si sprijinul Inalt Prea Sfintiei Sale, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a organizat simpozioane, colocvii si congrese cu caracter local, regional, national sau chiar international. Incepand cu anul 1992, la Iasi sunt aduse, din strainatate, moaste de sfinti spre inchinare.
Ieri, IPS Mitropolit Daniel a oficiat Sfanta Liturghie la resedinta mitropolitana de la Manastirea Bucium Iasi.

Bogata activitate stiintifica

IPS Mitropolit Daniel este reprezentant al Comisiei Sinodale Nationale pentru Educatia Religioasa (Bucuresti), presedinte al Comisiei Teologice si Liturgice a Sfantului Sinod al BOR (fosta comisie pentru invatamant), membru de onoare al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (Bucuresti), membru al Comitetului Executiv si Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Geneva, 1991-1998), membru al Prezidiului si Comitetului Central al Conferintei Bisericilor Europene (din 1990). Inalt Prea Sfintia Sa este vicepresedinte al celei de-a II-a Adunari Generale a Conferintei Bisericilor Europene (Graz, 1997) si membru titular al Academiei Internationale de Stiinte Religioase de la Bruxelles (2000).


De-a lungul carierei sale, IPS Mitropolit Daniel a primit mai multe distinctii si titluri nationale si internationale, a participat la zeci de simpozioane, congrese si conferinte organizate in strainatate, fiind autorul mai multor carti si articole de specialitate.

 

 

.

23 Iulie 2007

Vizualizari: 2119

Voteaza:

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a implinit 56 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE