Manifestari religioase in bisericile inchinate Sfantului Spiridon


Manifestari religioase in bisericile inchinate Sfantului Spiridon

Astazi se afla in sarbatoare Biserica "Sf. Spiridon" - Nou din Bucuresti, care este si Paraclis patriarhal. Praznicul a inceput ieri, la ora 16:00, cand PS Ciprian Campineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, impreuna cu parintele Ioan Iordache, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor, si alti preoti si diaconi au oficiat slujba Privegherii si Acatistul Sfantului Spiridon. Acestora li s-a alaturat PF Parinte Patriarh Daniel care a daruit particele din moastele Sfantului Ierarh Spiridon Paraclisului patriarhal si Bisericii "Sf. Spiridon" - Vechi din Capitala.

Dupa aceasta a inceput o procesiune condusa de PS Ciprian Campineanul spre Biserica "Sfantul Spiridon" - Vechi, care a primit in dar racla cu particele din moastele Sfantului Spiridon, alaturi de papucii Sfantului Ierarh.

Sarbatoarea va continua astazi, de la primele ore ale diminetii, cu slujba Acatistului Sfantului Spiridon, Utrenia si Sfanta Liturghie, care va fi savarsita de Intaistatatorul Bisericii noastre. La finalul Sfintei Liturghii, toti cei prezenti se vor bucura de cuvantul de invatatura al Parintelui Patriarh si se va savarsi parastasul de pomenire pentru ctitori.

Paraclisul patriarhal, care isi praznuieste astazi hramul, este socotit cea mai mare biserica ortodoxa existenta in prezent in Bucuresti si se afla pe artera Podul Serban Voda, la mica distanta de Piata Unirii.

Stilul constructiei este gotic, in care predomina elemente de arta moldoveneasca, iar pe locul acestei biserici s-a aflat, pana in anul 1852, o manastire domneasca.

In anul 1954, a fost sfintita de vrednicul de pomenire Justinian patriarhul, impreuna cu patriarhul de atunci al Bulgariei, Chiril, si a fost randuit sa fie Paraclis patriarhal.

Centru socio-medical, la Biserica "Sf. Spiridon" - Vechi

Tot astazi isi praznuieste ocrotitorul si parohia "Sfantul Spiridon" - Vechi, care, ieri seara, in cadrul Privegherii si a procesiunii care a inceput la Paraclisul patriarhal, "Sfantul Spiridon" - Nou, a primit in dar particele din moastele Sfantului Spiridon, care au fost asezate initial in baldachinul special amenajat in partea dreapta a bisericii, iar apoi au fost asezate in asezamantul socio-medical al parohiei, unde vor ramane spre inchinarea tuturor credinciosilor.

Astazi, PS Ciprian Campineanul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, va oficia Sfanta Liturghie, precedata de slujba Utreniei. "Avem pregatite pachete pentru toti credinciosii, pe care le vom imparti dupa Sfanta Liturghie, pentru a simti impreuna bucuria hramului si a prezentei sfantului nostru ocrotitor", ne-a declarat parintele paroh Ioan Iordache, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

In curtea bisericii se afla in constructie un centru socio-medical a carui lucrari au inceput in anul 2003. Centrul este format din patru cladiri, in care sunt in curs de amenajare o cantina, unde vor primi trei mese calde pe zi in jur de 100 de copii saraci, 20 de cabinete medicale, sase laboratoare, o farmacie, trei sali de meditatie pentru elevi, unde 75 de copii vor avea posibilitatea sa participe la cursuri gratuite.

In Arhiepiscopia Tomisului, in municipiul Constanta, credinciosii parohiei "Sfantul Ierarh Spiridon", din cartierul Inel II, au primit ieri, 11 decembrie 2008, incepand cu ora 16:00, la slujba Vecerniei celei mari, pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Sarbatoarea va continua astazi cu savarsirea Sfintei Liturghii, dupa care va urma agapa frateasca.

Sfintirea cabinetului medical de fizioterapie, la Galati

In sarbatoare se afla si credinciosii parohiei "Sfantul Spiridon" din Galati, unde slujba praznicului a inceput ieri seara, prin oficierea Vecerniei si a Acatistului, iar astazi Sfanta Liturghie va fi savarsita de catre PS Casian, Episcopul Dunarii de jos, impreuna cu un ales sobor de preoti si diaconi.

De la parintele paroh Vasile Mogos am aflat ca, dupa savarsirea Sfintei Liturghii, va avea loc sfintirea cabinetului medical de fizioterapie.

De asemenea, la final, va avea loc si o agapa la care vor participa toti cei prezenti.

In cadrul parohiei se afla in dezvoltare o cantina sociala si un centru de zi pentru copii, pentru cazurile sociale ale parohiei.

Biserica Alba din Craiova, la 250 de ani

Si Biserica Alba din Craiova isi serbeaza astazi hramul. Aceasta este situata pe o colina din inima Craiovei, nu departe de Teatrul National si de Universitate. Biserica este ctitoria boierilor Vladoieni, zidita in anul 1758, in timpul domnitorului Constantin Nicolae Mavrocordat si a episcopului de Ramnic, Grigorie Socoteanu. Anul acesta, biserica inplineste 250 de ani de la zidire, eveniment ce va fi cinstit de catre enoriasi, impreuna cu parintii slujitori, de ziua Sfantului Spiridon, ocrotitorul spiritual al bisericii.

Cu prilejul implinirii a doua secole si jumatate de la zidire, parintele profesor paroh Alexandru Izvoranu, impreuna cu binecredinciosii sai enoriasi au reusit sa ridice in curtea bisericii o frumoasa troita de stejar sculptata, care va fi sfintita astazi de catre IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. "In ultimii ani, pregatindu-ne pentru aniversarea a 250 de ani de la sfintirea bisericii, ne-am straduit sa facem ca biserica noastra sa arate ca noua si pe dinafara si pe dinauntru: am schimbat mobilierul - stranele, iconostasul, scaunul arhieresc, pentru a fi frumos impodobita in ziua aniversarii ei. Daca hramul bisericii este momentul in care noi facem pomenirea ctitorilor si a tuturor celor ce au ostenit la aceasta biserica, ziua Sfantului Spiridon din acest an este una cu totul deosebita, deoarece vrem ca anul acesta biserica noastra sa aiba aceeasi stralucire ca cea de acum 250 de ani", ne-a declarat preotul paroh.

De asemenea, in ultimile luni ale acestui an, parintele profesor a cercetat amanuntit trecutul bisericii pe care l-a reactualizat, reusind sa intocmeasca o frumoasa monografie care va fi lansata astazi. (I. A.)

Ciprian BARA

.

12 Decembrie 2008

Vizualizari: 2110

Voteaza:

Manifestari religioase in bisericile inchinate Sfantului Spiridon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE