Mitropolitul Visarion Puiu va avea o statuie monumentala la Pascani


In data de 22 decembrie, la sedinta Consiliu lui Local al municipiului Pascani, pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pascani, va cere sustinrea financiara de constructie a statuii mitropolitului Visarion Puiu. Demersurile pentru realizarea propriu-zisa a obiectivului au fost deja inaintate, pana in prezent fiind realizata o parte din lucrare, si anume proiectul in ipsos la scara 1:1 a statuii, de catre sculptorul prof. Constantin Crenganis.


Bustul monumental va avea inaltimea de 1,90 m, cu un soclu de 0,80 m si va fi realizat din bronz.

Monumentul va cuprinde si doua placute, de asemenea din bronz, in care se vor inscriptiona date legate de viata si activitatea mitropolitului. "Noi speram ca aceasta initiativa a protopopiatului Pascani sa fie sustinuta financiar de catre autoritatile locale pascanene. Mitropolitul Visarion Puiu este fiu al Pascanilor si un om de seama al natiunii romane. Atunci cand va fi realizat acest monument, va fi asezat in fata viitoarei catedrale din Pascani, alaturi de palatului administrativ local", a declarat pr. Pavel Postolache.


Echipa care realizeaza lucrarea este coordonata de ing. Constansa Tatiana Brenner, cu echipa formata din cei mai experimentati artisti in domeniu: Gheorghe Cionoiu, Gheorghe Popescu, Marius Barsasteanu sau Vasile Draghia. "Acesti oameni, pe langa faptul ca sunt unicii profesionisti in acest domeniu, sunt niste patrioti care au imortalizat istoria din intreaga tara. Amintesc aici Monumentul Independentei din Iasi, Stefan cel Mare de la Podul Inalt, Suceava, Bacau si alte orase, Avram Iancu din Cluj, Mihai Viteazul din Ploiesti sau Miron Cristea din Toplita. Din pacate, nu prea sunt bani si, ca sa dau un exemplu, chiar zilele trecute am aflat ca s-a aprobat alocarea banilor de la Guvern pentru o lucrare pe care am efectuat-o in urma cu 10 ani. In trecut, noi am lucrat afiliati pe langa Combinatul Fondului Plastic, iar din 1992, tot colectivul care era acolo s-a mutat la o noua societate. Executam transpunerea propriu-zisa in material definitiv a scenei sau personajului dorit si montarea la locul santierului in vederea inaugurarii obiectivului", ne-a declarat Constansa Tatiana Brenner.


In functie de finantarile care exista, se doreste ca statuia Mitropolit Visarion Puiu sa fie finalizata anul viitor. Ultima statuie monumentala din municipiul Pascani, a fost amplasata cu cateva zile in urma, respectiv, joi, 14 decembrie a.c. in centrul municipiului, statuie care-l reprezinta pe scriitorul Mihail Sadoveanu.

.

18 Decembrie 2006

Vizualizari: 2680

Voteaza:

Mitropolitul Visarion Puiu va avea o statuie monumentala la Pascani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE