Noua ani de la aducerea moastelor Sfantului Andrei la Iasi

 

In anul 1996, la initiativa I.P.S. Daniel, au fost aduse la Iasi moastele Sfantului Apostol Andrei „cel intai-chemat“ de Mantuitorul sa fie apostol. Stim ca Sfantul Andrei a fost Apostolul care a propovaduit Evanghelia in Dobrogea si este considerat patronul si ocrotitorul Romaniei.



Un popor fara credinta in Dumnezeu nu poate sa aiba sau sa faca istorie, pentru ca Dumnezeu este rostul istoriei. Credinta si credinciosii Bisericii Ortodoxe marturisesc asta, mai ales, in momentele de sarbatoare, cum este cea inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva. Sfintii sunt cei care ne amintesc adevaratul nostru rost.

In fiecare an, la 14 octombrie, credinciosi din toate colturile tarii, dar si din strainatate, vin la Iasi sa o cinsteasca pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, ale carei moaste se afla la Catedrala mitropolitana. Acum noua ani, cu prilejul hramului Cuvioasei, la Iasi au fost aduse si moastele Sfantului Apostol Andrei, din Grecia.

Apostolul Andrei, evanghelizatorul romanilor

Sfantul Apostol Andrei a fost primul care a raspuns chemarii la apostolat. Numele sau este de origine greaca, „andreia“ insemnand „barbatie“. S-a nascut in Bethsaida din Galileea si a fost fratele Sfantului Apostol Petru. Amandoi au fost pescari si au fost, mai intai, ucenicii Sfantului Ioan Botezatorul. Sfantul Apostol Andrei a propovaduit crestinismul pe teritoriul de astazi al Dobrogei, asa cum atesta traditia Bisericii, dar si folclorul poporului roman.

Mitropolitul Dosoftei al Moldovei, in „Viata si petrecerea sfintilor“, scria: „Apostolului Andrei i-a revenit (prin sorti) Bitinia si Marea Neagra, si partile Propontului, Halcedonul si Vizantea, unde-i acum Tarigradul, Tracia si Macedonia si sosind la Dunare, ce-i zic Dobrogea, si altele ce sunt la Dunare, Tesalia si acestea toate le-a umblat“. Deci, Sfantul Apostol Andrei este „nasul“ poporului roman, cel care ne-a adus Evanghelia lui Hristos.

Sfantul Andrei a fost crucificat din ordinul guvernatorului roman Aegeas in Patras. A fost legat de o cruce in forma de X, pentru a i se prelungi suferinta, si a murit ca martir in anul 60, pe data de 30 noiembrie, in timpul imparatului Nero (54-68). Moastele Sfantului Andrei au fost aduse la Constantinopol in anul 357 si depuse in Biserica Apostolilor. In 1204, in timpul cruciadelor, cand trupele franceze ocupau Constantinopolul, cardinalul Petru din Capua a luat moastele si le-a depus la Catedrala Amalfi (Italia). In secolul al XV-lea, papa Pius al II-lea a mutat moastele Sfantului Andrei in Catedrala „Sfintilor Petru si Pavel“ de la Roma. Numeroase fragmente au fost daruite si altor biserici.

In anul 1462, capul sau a fost asezat intr-o biserica din Roma. De aici, pe baza unei hotarari a Vaticanului, racla cu capul Sfantului Apostol Andrei a fost inapoiata Bisericii Ortodoxe a Greciei, fiind asezata in biserica Sfantul Andrei, din Patras.

13 octombrie - o zi de aleasa sarbatoare

Prin grija Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, racla cu capul Sfantului Apostol Andrei a fost adusa la Iasi, pe 12 octombrie 1996, de o delegatie din partea Bisericii Greciei, condusa de Inalt Prea Sfintitul Nicodim, Mitropolitul de Patras. Moastele Sfantului Andrei au fost asezate atunci langa moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, in Catedrala mitropolitana din Iasi. A fost o binecuvantare pentru toti pelerinii, dar si pentru intreaga tara, iar pentru a marca acest lucru Mitropolitul Nicodim a compus un tropar (poezie liturgica) si ne-a daruit, ca semn de amintire a acestui eveniment, icoana Sfantului Andrei si o cruce special comandata, in care se afla o particica din lemnul crucii pe care a fost rastignit Sfantul Apostol Andrei.
Pentru ca aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi a fost o sarbatoare a intregii ortodoxii romanesti, la propunerea Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel, in calendarul ortodox, pe 13 octombrie, toti crestinii ortodocsi romani praznuiesc „Aducerea moastelor Sfantului Andrei la Iasi“.

Iata un fragment din cererea oficiala adresata Sfantului Sinod de Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel: „Evenimentul aducerii in Romania, la Iasi, a moastelor Sfantului Apostol Andrei, cel intai-chemat de Hristos-Domnul, are o semnificatie spirituala unica si un impact misionar neasteptat: acest eveniment a permis la doua milioane de pelerini romani sa se inchine acestor moaste si multe alte milioane de romani au descoperit faptul ca in Romania Evanghelia lui Hristos a inceput sa fie predicata chiar de Apostolul intai-chemat al lui Hristos. Aceasta constientizare misionara este cu atat mai importanta azi, cand Romania este asaltata de asa-zisi evanghelisti si misionari straini, care fac prozelitism, iar dictionare (Larousse, 1993) si atlase recente (Albumul de istorie a lumii, aparut in Anglia, 1992) plaseaza, in mod evident tendentios, crestinarea romanilor in sec. IX, X si XI, sub influenta altor popoare vecine, care de fapt s-au crestinat mai tarziu decat romanii“.

Tot Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a propus oficial ca Sfantul Apostol Andrei sa fie socotit si ocrotitorul romanilor: „Data fiind importanta misionara deosebita a relatiei dintre Sfantul Apostol Andrei si teritoriul Romaniei de azi, pe care a adus cel dintai Evanghelia lui Hristos; tinand seama de evlavia mare a romanilor fata de Sfantul Apostol Andrei, propunem ca el sa fie considerat si numit oficial ocrotitorul Romaniei“.

Anul viitor, se implineste un deceniu de la acest eveniment important din viata Bisericii Ortodoxe Romane.
Un moment solemn, de aleasa sarbatoare, in care, pe 13 octombrie, cu adanca piosenie, sa ne rugam: „Ca cel dintre Apostoli mai intai-chemat si lui Petru frate adevarat, Stapanului tuturor, Andrei, roaga-te, pace lumii sa daruiasca si sufletelor noastre mare mila“.

.

13 Octombrie 2005

Vizualizari: 2550

Voteaza:

Noua ani de la aducerea moastelor Sfantului Andrei la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE