Preotii merg pe la casele oamenilor sa vesteasca Botezul Domnului


Maine este Ajunul Bobotezei. Incepand cu primele zile ale anului, slujitorii Sfintelor Altare merg pe la casele credinciosilor si vestesc momentul Botezului Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Pe langa aducerea acestei vesti, preotii sfintesc si binecuvinteaza casele credinciosilor, prin stropire cu apa sfintita.


Folosirea apei nu este intamplatoare. Apa, ca element fundamental al creatiei, fiindca se foloseste la spalarea si curatirea fizica a trupului uman sau a celorlalte corpuri materiale, este asociata si lucrarii de curatire spirituala, de spalare a urmelor lasate de pacatele si faradelegile oamenilor.

Apa sfintita de preot poarta in ea puterea curatitoare si sfintitoare a harului dumnezeiesc. Cand face sfintirea apei, preotul se roaga pentru ca: "apa aceasta sa se sfinteasca cu puterea, cu lucrarea si cu pogorarea Sfantului Duh, "pentru ca sa se pogoare peste ea lucrarea cea curatitoare a Treimii celei mai presus de fire", "pentru ca sa fie tamaduitoare sufletelor si trupurilor si izgonitoare a toata puterea cea potrivnica" si "pentru ca prin gustarea si stropirea cu apa sfintita sa ne trimita Dumnezeu binecuvantarea Sa, care spala intinaciunea patimilor".


De asemenea, vizita preotilor slujitori la casele credinciosilor are si un scop pastoral-misionar. "Sarbatoarea Botezului Domnului reprezinta un prilej cu totul exceptional, pentru ca preotii din toate parohiile sa-si viziteze credinciosii, pe langa alte vizite pe care le fac in cursul anului bisericesc. Aceasta vizita reprezinta de fapt sfintirea casei, a familiei, a locului in care fiecare dintre credinciosii nostri isi petrec intreaga lor existenta. Este un moment pe care ei il asteapta cu o mare bucurie, avand in sufletul lor credinta ca prin aceasta primire a preotului se primeste de fapt Biserica lui Hristos, primesc toate Tainele pe care Hristos le-a asezat in Biserica. Este momentul de varf, cand credinciosul isi primeste preotul cu o slujba de sfintire a casei, cu un moment pe care il asteapta cu o mare nerabdare si cu mare dragoste in fiecare an", a declarat, pentru Radio Trinitas, pr. Ioan Varan, protopop de Oravita.

 

.

04 Ianuarie 2007

Vizualizari: 2222

Voteaza:

Preotii merg pe la casele oamenilor sa vesteasca Botezul Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE