Procesiune pe Calea Sfintilor


Pentru a participa la procesiunea cu moastele Cuv. Parascheva, sute de pelerini au umplut ieri pana la refuz curtea Mitropoliei. In jurul orei 9.00, dupa ce s-a citit un fragment din Acatistul Sf. Cuv.

Parascheva, in prezenta celor patru ierarhi, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintitul Panteleimon, Mitropolit de Veria, Prea Sfintitul Calinic Botosaneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor si Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, opt arhimandriti au luat pe umeri racla cu moastele Sf. Parascheva, pornind procesiunea. In glas de clopote, sunet de toaca si imn de slava, Sfanta Parascheva a fost purtata pe strazile Iasului in cea mai mare procesiune de dupa 1947.

In fruntea procesiunii au pasit zeci de maicute si calugari de la manastirile iesene, care au batut toaca, chemand poporul la rugaciune. Ele au fost urmate de preotii care au purtat icoanele Sf. Cuv. Parascheva, Sf. Ap. Pavel, Sf. Ap. Andrei si a Sf. Ier. Dosoftei. Corul Seminarului „Sf. Vasile cel Mare“ din Iasi a cantat pe tot traseul troparele celor patru sfinti. Racla Sfintei Cuv. Parascheva a fost insotita de P.S. Calinic Botosaneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, de P.S. Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, si de un sobor de aproximativ 80 de preoti. Pelerinii au atins busuioc si flori de racla Sfintei pentru a primi „vindecare“. In fata Bisericii „Sf. Ap. Andrei“, acolo unde zeci de credinciosi asteptau sa se alature pelerinilor, a fost oficiata o scurta ectenie.

Procesiunea a continuat pe Str. Palat, indreptandu-se spre Biserica „Sf. Nicolae“ - Domnesc. Aici, I.P.S. Mitropolit Daniel, impreuna cu I.P.S. Mitropolit Panteleimon si cu protopopi din Arhiepiscopia Iasilor, preoti si diaconi, carora li s-a alaturat delegatia din Grecia, a intampinat pe credinciosii veniti in procesiune.

La Crucea Eroilor din fata bisericii, intr-un solemn ceremonial religios a avut loc intalnirea celor doi sfinti: Cuv. Parascheva insotita de sute de credinciosi si Sf. Ap. Pavel urmat indeaproape de cei doi ierarhi I.P.S. Daniel si I.P.S. Panteleimon.

Iasul - „plamanul duhovnicesc al Romaniei“

Dupa acest scurt moment liturgic, I.P.S. Mitropolit Panteleimon de Veria a citit mesajul Prea Fericitului Hristodoulos, Arhiepiscop al Atenei si Primat al intregii Elade, care a multumit I.P.S. Daniel pentru initiativa de a uni cele doua popoare prin intalnirea sfintilor: „Manifestarea religioasa de astazi reprezinta inca o veriga in lantul de aur al relatiilor fratesti dintre cele doua popoare. Aducerea dintr-un loc in altul si inchinarea la moastele sfintilor Bisericilor noastre reprezinta cea mai inalta exprimare a credintei si a evlaviei poporului lui Dumnezeu, si aceasta intr-un mod indreptatit, pentru ca sfintii sunt fii alesi ai bisericii si ai lui Hristos care, fie prin moarte martirica, fie prin asceza, au ajuns la starea de indumnezeire dupa har, lucru care se transmite si asupra moastelor“. In finalul cuvantului, P.F. Hristodoulos a numit Iasul „plamanul duhovnicesc al Romaniei“.
I.P.S. Mitropolit Daniel i-a multumit I.P.S. Panteleimon pentru mesajul transmis si pentru darul facut anul acesta de Biserica Greaca la hramul Cuv. Parascheva, amintind rolul Sf. Ap. Pavel in unirea natiunilor, dar si despre faptul ca acesta este iubit foarte tare in Grecia: „O mare bucurie ati facut prin aducerea moastelor Sf. Ap. Pavel la Iasi mai ales ca Sf. Ap. Pavel este invatatorul nostru, al tuturor, primul dupa Mantuitorul Iisus Hristos. El a legat adevarul Evangheliei de contextul etniilor, neamurilor, natiunilor si de aceea este si numit «Apostolul Neamurilor». De asemenea, bucuria este mare pentru ca Inalt Prea Sfintia Voastra sunteti in Grecia Mitropolitul care poate-l iubiti cel mai mult pe Sf. Ap. Pavel. Niciunde in Grecia nu s-a mai desfasurat 11 ani fara intrerupere cate un congres international academic si, in acelasi timp, duhovnicesc dedicat Sf. Ap. Pavel. Este, de asemenea, important sa vedem ca Inalt Prea Sfintia Voastra, numiti Biserica din Veria, intemeiata de Sf. Ap. Pavel, ca fiind Biserica apostolica, iar Vima, altarul din Veria, simbolul credintei grecesti, al credintei ortodoxe, in general, si al pretuirii Sf. Ap. Pavel“.

I.P.S. Daniel a amintit pelerinilor si despre canonizarea Sf. Ier. Dosoftei care „a fost un misionar pentru Biserica Ortodoxa Romana inspirat de Sf. Ap. Pavel“, dar si despre venirea la Iasi a P.F. Parinte Patriarh Teoctist.


Apoi, din nou, in procesiune, moastele celor doi sfinti au fost purtate pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, dupa care au fost asezate pe un baldachin pe esplanada din fata Catedralei mitropolitane.

.

13 Octombrie 2005

Vizualizari: 1643

Voteaza:

Procesiune pe Calea Sfintilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE