Scopul existentei noastre este acela de a face din orice femeie nascatoare de viata o mama

 

In aceasta perioada, Societatea Ortodoxa a Femeilor Romane (SOFR) - filiala Iasi organizeaza o serie de evenimente culturale si filantropice ce se adreseaza persoanelor din diferite paturi sociale. Aceste activitati au darul de a face simtita apropierea Sarbatorii Craciunului in cadrul unor comunitati sau medii defavorizate ale societatii.

Raspuns la "strigatul catre nicaieri"

Duminica, 17 decembrie, o echipa de studenti voluntari au inceput distribuirea de pachete constand in alimente, dulciuri si fructe unor persoane in varsta in urma unei initiative apartinand SOFR. Acesta actiune a fost realizata in colaborare cu studenti voluntari si Cantina "Sf. Ana" care functioneaza pe langa parohia "Sf.

Haralambie". Evenimentul este coordonat din partea SOFR de Iolanda Afrasinei si se incadreaza in proiectul "Un strigat catre necunoscut", proiect realizat in coordonare cu Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, prin pr. prof. dr. Nichita Vasile, inspector de religie. "Am aflat de la persoanele care au mers la domiciliul batranilor ca acestia au numeroase probleme, incepand cu cele financiare si continuand cu cele spirituale. Spre exemplu, au fost cazuri cand batranii doreau sa fie vizitati la domiciliu de un preot. Ei bine, noi putem intermedia astfel de apeluri", ne-a declarat Margarita Vlad, presedinte SOFR - filiala Iasi. Aceasta initiativa va continua si zilele acestea, pana in preajma Sarbatorii Craciunului. Batranii vizitati si asistati in cadrul acestui proiect au varste cuprinse intre 68 si 84 de ani.

"Bucuria de a fi mama are chipul copilului tau"

Un alt eveniment organizat de SOFR Iasi are loc zilele acestea la sediul Centrului Maternal "Maternus" din Iasi. Astfel, ieri, 18 decembrie si astazi, 19 decembrie, diferite grupuri de colindatori de la unitati de invatamant iesene aduc vestea Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos in sufletul mamelor si copiilor care sunt gazduiti la centrul maternal. Un grup de la Colegiul Tehnic nr. 6 "Gheorghe Asachi", coordonati de doamna profesoara de religie Mariana Mujdei, a realizat ieri un program special cu ocazia apropierii sarbatorilor Craciunului constand intr-o sceneta si un concert de colinde. Astazi, 19 decembrie, doua grupe de la Scoala Generala Nr. 14 "Gheorghe Marzescu", Iasi, respectiv Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida" Iasi vor realiza deasemenea un program artistic cu dansuri specifice sarbatorilor de iarna si colinde de Craciun. "Un deziderat pe care dorim sa il indeplinim este deschiderea institutiilor sociale catre comunitate, motiv pentru care, astazi, are loc aceasta activitate deosebit de frumoasa, in centrul nostru, realizata cu sprijinul Societatii Ortodoxe a Femeilor Romane - filiala Iasi, pe care o consideram apropiata activitatilor noastre de aici", ne-a declarat Magdalena Vicovan, sef de centru la "Maternus".

"Maternus" - o familie temporara pentru cuplul mama-copil

Centrul Maternal "Maternus", care se subordoneaza Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Iasi, este un serviciu de protectie a mamei si copilului care asigura dreptul fiecarui copil la familia sa. Obiectivul pe care "Maternus" il urmareste este prevenirea abandonului copilului, iar intre scopurile pe care le urmareste acest centru sunt insusirea notiunilor de crestere si ingrijire a copilului de catre tanara mama, stabilirea paternitatii si a obligatiilor de intretinere si reintegrarea familiala, profesionala si sociala a mamei.


Centrul Maternal "Maternus" asigura gazduire pe termen limitat (maxim 6 luni), intretinere, suport psihologic si moral, confidentialitatea cazului, autonomie si formarea deprinderilor pentru viata prin autogospodarire, mentinerea legaturii cu familia largita si educatia parentala. Programul se adreseaza mamelor tinere din judetul Iasi aflate in situatii de risc, gravidelor in ultimul trimestru de sarcina predispuse la abandonul copiilor, mamelor tinere care urmeaza o forma de invatamant si adolescentelor care doresc sa-si continue studiile.


"Scopul existentei noastre este acela de a face din orice femeie nascatoare de viata o mama si din orice copil predispus traumei separarii de mama un copil fericit alaturi de familia sa", este ideea dupa care angajatii de la acest centru maternal se ghideaza in activitatea lor.

 

Lucian APOPEI

 

.

19 Decembrie 2006

Vizualizari: 3461

Voteaza:

Scopul existentei noastre este acela de a face din orice femeie nascatoare de viata o mama 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE