Sfantul Apostol Andrei, cinstit timp de o luna in Episcopia Dunarii de Jos


Sfantul Apostol Andrei, cinstit timp de o luna in Episcopia Dunarii de Jos

Ca in fiecare an incepand cu 1992, pe parcursul lunii noiembrie, Episcopia Dunarii de Jos desfasoara o serie de manifestari liturgice, misionare, culturale si social-filantropice, organizate in cinstea Sfantului Apostol Andrei, ocrotitor al Eparhiei si al orasului Galati, dar si al intregului neam romanesc

Anul acesta, dintre programele organizate se remarca sarbatoarea Seminarului Teologic "Sfantul Apostol Andrei" din Galati, care marcheaza, prin deosebite activitati liturgice, duhovnicesti si culturale, implinirea a 100 de ani de cand aceasta institutie de invatamant teologic a fost consacrata oficial si pusa sub patronajul Sfantului Andrei, prin Decretul din anul 1908 al Regelui Carol I, ierarh al Dunarii de Jos fiind pe atunci fericitul intru pomenire episcopul Pimen Georgescu, iar ministru al Instructiunii publice, marele savant Spiru Haret. Prin acest act se punea in evidenta intaia oara insemnatatea concreta a apostolatului andreian pe pamantul romanesc. In acest sens, in luna inchinata celui dintai chemat de Domnul la apostolat, elevii Seminarului andreian vor desfasura un amplu program misionar si cultural, in parteneriat cu celelalte licee galatene, program care va culmina cu lansarea unui volum monografic si sfintirea picturii capelei acestei scoli de pregatire a viitorilor slujitori ai sfintelor altare.

Sub aspect misionar, clerul Eparhiei Dunarii de Jos va analiza in cadrul conferintelor pastorale pe semestrul al II-lea importanta si specificul apostolatului in cadrul fiecarei comunitati parohiale, iar in bisericile din municipiul Galati se vor sustine, in cadrul vecerniilor misionare de duminica seara, cateheze avand ca tema generica: "Sf. Ap.

Andrei - ocrotitorul orasului Galati".

Un punct de reper printre manifestarile de ordin liturgic si duhovnicesc il constituie organizarea in doua etape a pelerinajului "Calatori pe caile sfintilor", mai intii prin aducerea la Braila a moastelor Sf. Mc. Dasie de la Silistra (Bulgaria) in zilele de 18-19 noiembrie a.c., cu ocazia implinirii a 140 de ani de la la infiintarea la Braila a Academiei Bulgare. Totodata, prin bunavointa IPS Dionisie de Corint (Grecia), la Galati vor poposi, intre 27-30 noiembrie a.c., moastele Sfantului Sofronie, patriarhul Ierusalimului, care vor contribui, cu siguranta, la sporirea evlaviei dreptmaritorilor crestini de la Dunare.

Din punctul de vedere al slujirii social-filantropice, Eparhia va organiza in preajma zilei de praznuire a Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul (9 noiembrie) un simpozion cu tema "Hristos - Tamaduitorul sufletelor si al trupurilor noastre", la care vor participa atat membri ai Asociatiei Medicilor Crestin-Ortodocsi din Galati, cat si studenti teologi si ai Facultatii de Medicina, iar la Spitalul de Urgenta "Sf. Ap. Andrei" din Galati se va desfasura pentru cadrele medicale si bolnavi un program liturgic si catehetic intitulat "Ajutorul sfintilor pentru vindecarea bolnavilor", precum si sfintirea picturii capelei din cadrul acestei unitati spitalicesti.

Nu in ultimul rand, in cadrul lunii andreiene se va marca si trecerea unui veac de la nasterea vrednicului de pomenire arhiepiscopul Antim Nica al Tomisului si Dunarii de Jos. (pr. Gelu Aron)

.

05 Noiembrie 2008

Vizualizari: 793

Voteaza:

Sfantul Apostol Andrei, cinstit timp de o luna in Episcopia Dunarii de Jos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE