Sfintii Trei Ierarhi, cinstiti in mod deosebit de scolile teologice


Sfintii Trei Ierarhi, cinstiti in mod deosebit de scolile teologice

Profesorii si studentii Facultatii de Teologie "Dumitru Staniloae" din Iasi vor participa maine, 30 ianuarie a.c., la Sfanta Liturghie oficiata de Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la Manastirea "Sfintii Trei Ierarhi" din Iasi. "Am tinut sa ne exprimam, sa ne manifestam in cadru liturgic. Pe langa slujba Vecerniei si a Litiei din ajunul sarbatorii, a doua zi vom participa la Sfanta Liturghie toti profesorii Facultatii de Teologie si studentii care nu sunt angajati in examene.

Anul acesta vom sluji in biserica Manastirii "Trei Ierarhi", pentru ca acolo se afla o parte din moastele Sfantului Vasile cel Mare. Fiind anul inchinat, prin hotararea Sfantului Sinod, in mod deosebit Sfantului Vasile cel Mare si celorlalti Sfinti Capadocieni, s-a gasit de cuviinta sa slujim in biserica Manastirii "Trei Ierarhi"", ne-a spus pr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie "Dumitru Staniloae" din Iasi. Sfintii Trei Ierarhi sunt ocrotitorii tuturor institutiilor cu profil teologic din lume. De aceea, seminariile ortodoxe din toata tara vor organiza mai multe activitati dedicate celor trei sfinti ierarhi. La Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfantul M. Mc. Gheorghe" din Botosani, evenimentele dedicate sarbatorii Sfintilor Trei Ierarhi vor debuta astazi, la ora 12:00, prin organizarea unei conferinte sustinute de pr. prof. Visarion Vizitiu, cu tema: "Unitatea crestina predicata de Sfantul Ioan Gura de Aur", si de Corina Tifrea, cu tema: "Aspecte ale artei literare in operele Sfintilor Trei Ierarhi".

Tot astazi va fi organizata o expozitie de icoane realizate de elevii de la profilul Teologie-patrimoniu. "La aceasta conferinta sunt invitati elevi si cadre didactice de la Colegiul tehnic "Gheorghe Asachi" si de la Liceul "Elie Radu". Astazi va fi oficiata slujba Vecerniei unita cu Litia la capela cu hramul "Sf. M. Mc. Gheorghe", la finalul careia pr. Partenie Apostoaie va sustine prelegerea: "Reflectarea operei Sf. Vasile cel Mare in viata liturgica". Maine, 30 ianuarie a.c., parintii profesori de la Seminarul Teologic din Botosani vor oficia Sfanta Liturghie la biserica "Sfanta Parascheva". Dupa oficierea Sfintei Liturghii, va avea loc un concert de muzica religioasa sustinut de corurile "Biruitorii", "Filoteus" si "Axis" de la Seminarul Teologic din Botosani", a mentionat pr. Grigore Diaconu, directorul seminarului din Botosani. La paraclisul seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Piatra Neamt va fi oficiata astazi slujba Vecerniei, care va fi urmata de sustinerea unei prelegeri a pr. prof. Oprea Stefan, avand ca titlu: "Rolul si importanta Sfantului Vasile cel Mare pentru teologia ortodoxa". Maine, programul liturgic va incepe cu slujba Utreniei, urmata de slujba Acatistului si Sfanta Liturghie. Pr. prof. Valentin Tofan va rosti un cuvant de invatatura in care va evidentia rolul si importanta Sfintilor Trei Ierarhi. La final, corul "Imperialii" va sustine un concert de muzica religioasa.

.

29 Ianuarie 2009

Vizualizari: 1031

Voteaza:

Sfintii Trei Ierarhi, cinstiti in mod deosebit de scolile teologice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE