Sute de biserici poarta hramul Sfantul Nicolae


Sute de biserici poarta hramul "Sfantul Nicolae"

In Romania, Sfantul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai cinstiti sfinti, dovada fiind si bisericile care i s-au inchinat. 22 de biserici din Bucuresti isi sarbatoresc astazi hramul. Printre acestea se afla Biserica 22 august, Biserica Aparatorii Patriei 1, Biserica Apostol Tabaci, Biserica Balaneanu - Iancu Nou, Biserica Dichiu, Biserica Serban Voda sau Biserica Alba - Postavari, a doua biserica ca vechime din Bucuresti, dupa Biserica Bucur. In Bucuresti, astazi este hram si la Biserica "Sf. Nicolae" - Vladica, de pe strada 11 iunie, aflata la poalele Colinei Patriarhiei.

In Arhiepiscopia Iasilor, peste 130 de biserici poarta hramul Sfantului Ierarh Nicolae. Una dintre cele mai frumoase biserici din Moldova, Biserica "Sf. Nicolae" - Domnesc, ctitorie stefaniana, isi serbeaza astazi hramul. De asemenea, in Iasi, astazi mai este hram la biserica ctitorita de Nicolae Iorga, din Copou, si la Biserica "Sf. Nicolae" - Socola. Sfantul Ierarh Nicolae este patronul spiritual al Brailei, prilej cu care se vor organiza mai multe spectacole de teatru, expozitii si concerte.

De asemenea, in toata tara sunt mai mult de 20 de manastiri inchinate Sfantului Nicolae, dar si trei catedrale episcopale: cele din Miercurea Ciuc, Ramnic si Galati.

In Mitropolia Munteniei si Dobrogei este astazi sarbatoare la Manastirea Comana (judetul Giurgiu). Construita in anii 1588 si 1589 de Radu Serban Basarab pe locul unui lacas mai vechi si mai mic, ridicat de Vlad Tepes la 1462, manastirea a fost refacuta in 1700 de Serban Cantacuzino. Adaposteste mormintele mai multor voievozi si demnitari din Tara Romaneasca: Radu Serban si Nicolae Patrascu (fiul lui Mihai Viteazul si ginerele lui Radu Serban).

In Arhiepiscopia Iasilor (judetele Iasi, Neamt si Botosani), mai multe manastiri inchinate celui mai popular sfant sunt astazi in sarbatoare. Amintim aici manastirile Almas, Lacuri, Cosula, Popauti. Manastirea Bogdana, din judetul Suceava, este si ea in sarbatoare astazi. Aici au vietuit si slujit ierarhi de seama ai Bisericii Ortodoxe Romane, cum ar fi Sfantul Ierarh Leontie de la Radauti, Sfantul Ierarh Teodosie de la Brazi si Sfantul Daniil Sihastrul, care a fost egumenul acestei manastiri. De asemenea, din zona Sucevei, Manastirile Probota si Rasca isi serbeaza astazi hramul. Si in localitatile Miercurea Ciuc si Aninoasa sunt manastiri inchinate Sfantului Ierarh Nicolae, iar in judetul Mures doua manastiri isi serbeaza astazi hramul, respectiv Manastirea Jacul Romanesc si Manastirea Lapusna.

De asemenea, in tara noastra sunt numeroase asezaminte de asistenta sociala patronate de Sfantul Ierarh Nicolae. Aseara, in biserici s-a oficiat slujba Vecerniei, iar astazi credinciosii merg la Sfanta Liturghie.

Narcisa Balaban

.

06 Decembrie 2008

Vizualizari: 3718

Voteaza:

Sute de biserici poarta hramul Sfantul Nicolae 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE