Crestinii sunt chemati in fiecare seara la Denii

 

Astazi, in Sfanta si Marea Marti, Denia aminteste de sirul predicilor in care Hristos a prevestit distrugerea templului din Ierusalim, moartea si invierea Sa, dar si semnele vremurilor de pe urma

 

In aceasta Saptamana Mare, in biserici au loc slujbele numite Denii, in care se face pomenire despre toate prin cate a trecut Iisus, de la sosirea la Ierusalim si pana la moartea Sa pe cruce. Cuvantul denie este de origine slava si inseamna "veghe" sau "priveghere". Deniile sunt slujbe pregatitoare, iar rolul lor este de a purifica. Deniile sunt slujbe de seara, acestea se tin dupa orele 18.00-19.

00. Sirul emotional, triumfal, al Deniilor din Saptamana Mare a inceput in seara din Duminica Floriilor. Apoi, de ieri pana vineri, in ziua rastignirii, preotii rostesc rugaciuni rituale, canturi, citesc fragmente liturgice din Vechiul Testament. Cat despre Evanghelii, acestea sunt randuite astfel ca in fiecare zi din Saptamana Patimilor sa se citeasca o anumita Evanghelie. Joi seara este Denia Mare, numita si a celor 12 Evanghelii. Atunci se citesc 12 fragmente, cat numarul celor 12 apostoli, extrase din cele patru Evanghelii. Ieri, la denie a fost pomenit Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament in care Biserica vede o preinchipuire a lui Hristos. Acesta fusese vandut de fratii sai pe 30 de arginti. Iosif iesise viu din groapa unde il azvarlisera fratii lui, ajunsese stapanul Egiptului si salvase poporul de foamete, sfarsind prin a-i ierta pe toti pentru raul pe care i-l facusera. Tot in timpul deniei de luni s-a facut pomenirea smochinului neroditor, care s-a uscat, blestemat fiind de Domnul. Smochinul inchipuie pomul pacatului si secatuirea Legii celei vechi. Astazi, in Sfanta si Marea Marti, denia aminteste de sirul predicilor in care Hristos a prevestit distrugerea templului din Ierusalim, moartea si invierea Sa, dar si semnele vremurilor de pe urma. Un accent deosebit se pune pe parabola celor zece fecioare care zabovesc la usa camarii Mirelui, cinci intelepte, care asteaptau cu candelele pline, si cinci neintelepte, care asteapta cu candelele ramase fara ulei. Refrenul acestor zile este indemnul la priveghere.

 

Marilena ROJNITA

Ziua de Iasi

.

18 Aprilie 2006

Vizualizari: 2286

Voteaza:

Crestinii sunt chemati in fiecare seara la Denii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE