Artele Somptuare


Artele Somptuare

Epoca Macedonenilor si a primilor Comneni este aceea in care, intr-un imperiu aflat in culmea prestigiului sau si dispunand de resurse considerabile, feluritele tehnici ale artelor somptuare au atins deplina lor inflorire. Nu exista civilizatie care sa fi folosit vreodata mai multe materii pretioase: fildes, aur, argint, bronz, email, nestemate, perle, tesaturi de matase si de lana au fost chemate sa satisfaca dorinta nemasurata de lux si s-au combinat nu o data intr-o aceeasi lucrare.

Cronicarii bizantini ne-au pastrat amintirea splendorii pe care imparatii o desfasoarau in decorarea palatelor lor si in fastul ceremoniilor. Biserica nu era mai putin doritoare de a aduce Atotoputer-niciei lui Dumnezeu omagiul care i se cuvenea si de a-i afirma superioritatea asupra rivalelor sale prin etalarea unui fast pe care nimeni in alta parte nu-l putea egala.

Imparatii tineau sa-si arate piosenia prin daruri de mare pret oferite sanctuarelor si manastirilor cu prilejul incoronarii sau al sarbatorilor mari.

Produsele atelierelor bizantine au fost foarte cautate - si uneori imitate - atat in Occidentul latin cat si in Orientul slav. Imparatii daruiau aceste obiecte stapanitorilor sau prelatilor pe care doreau sa-i maguleasca sau sa-i impresioneze. Bizantinii insisi importau din strainatate nu numai materii pretioase, ci si obiecte prelucrate: matasuri si portelanuri din China, tesaturi persane, giuvaeruri si pietre pretioase din India, stofe din tarile arabe.

Artele somptuare avi capatat in vremea aceea un asemenea avant si au pecetluit atat de adanc sensibilitatea epocii, incat au influentat, asa cum am vazut, miniatura si sculptura.

C. Delvoye

.

11 Iunie 2008

Vizualizari: 1598

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE