Bazilicile lui Constantin


Bazilicile lui Constantin

Nu putem decat regreta disparitia marilor bazilici ridicate de Constantin, dintre care unele, dupa cat se pare, nu au fost terminate decat de fiii sai. Dar, in linii mari, ne putem face o idee despre aspectul celor mai multe dintre ele, datorita informatiilor capatate prin sapaturi sau din texte. Aproape toate erau bazilici mari cu cinci nave, precedate de un atrium cu patru porticuri, fie ca e vorba de catedrala de la Roma, construita intre anii 312 si 319 si numita mai tarziu Sfantul Ioan din Lateran (S. Giovanni in Laterano), fie ca e vorba de biserica martiriala Sfantul Petru, de bazilica Sfantului Mormant din Ierusalim, inaugurata din anul 335 (plan 1), de cea a Nasterii din Betleem, sau de cea de pe Muntele Maslinilor.

Nu cunoastem exact planul bazilicilor construite de Constantin, sau de fiul sau Constantiu (337-361) la Constantinopol: bisericile inchinate Pacii divine (Sfanta Irina) si Sfintilor Apostoli, care au disparut amandoua prada flacarilor, in timpul rascoalei Nika, din ianuarie 532, ca si Marea Biserica, in curand inchinata intelepciunii divine (Sfanta Sofia), tarnosita la 15 februarie 360, dar care avea sa fie partial distrusa in cursul unei razmerite iscate de surghiunirea sfantului Ioan Gura-de-Aur, in 404, inainte de a pieri si ea in incendiul provocat de rascoala Nika.

Se presupune ca aceasta prima biserica Sfanta Sofia fusese si ea o bazilica cu cinci nave.

Spre deosebire de bisericile de la Roma si de aceea a Nasterii de la Betleem, bazilica Sfantului Mormant avea, dupa descrierea lui Eusebiu, tribune deasupra navelor laterale. Poate la fel fusese construita si Sfanta Sofia. Vom vedea, intr-adevar, ca tribunele constituie o trasatura caracteristica a bisericilor monumentale de la Constantinopol si din Grecia. In capitala Imperiului ele permiteau imparatului si dregatorilor din jurul sau sa asiste la slujbe dominind in acelasi timp multimea de credinciosi si sa primeasca acolo impartasania din mainile patriarhilor sau ale altor preoti. Poate acesta era rolul care li se atribuia inca de la inceput la Sfanta Sofia si astfel am putea vedea in acest element arhitectonic un efect al artei aulice din capitala. Vom mai nota ca, desi biserica Sfantului Mormant a fost construita de un arhitect numit Zenobius care, judecand dupa numele sau, putea fi sirian, Constantin a trimis un preot din Constantinopol, Eustatiu, spre a-l indruma si supraveghea.

In sfarsit vom releva ca tribune existau si in bazilicile pagane din orasele Asiei Mici, a carei influenta sa exercitat asupra tinerei capitale, in "Museion "-ul din Efes, precum si in bazilica aflata in Agora din Smirna. In afara marilor biserici intemeiate la Constantinopol si a unor edificii care s-au inspirat din ele, mai mult sau mai putin direct, marea majoritate a bazilicilor aveau trei nave.

C. Delvoye

.

26 Mai 2008

Vizualizari: 1129

Voteaza:

Bazilicile lui Constantin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE