Fildesurile in epoca Paleologilor


Fildesurile in epoca Paleologilor

Am putut vedea mai inainte ca prelucrarea fildesurilor inregistrase o scadere incepand din a doua jumatate a secolului al Xl-lea, in urma greutatilor de aprovizionare cu materie prima.

Se pare ca nu a existat o veritabila renastere a acestei tehnici in epoca Paleologilor. Totusi trebuie sa ne oprim asupra unei ciudate pixide, pastrata in colectia Dumbarton Oaks. Doua perechi imperiale sunt reprezentate incadrand fiecare cate un tanar print. Mai intai Ioan al Vl-lea Cantacuzino si sotia sa Irina, de o parte si de alta a nepotului lor Andronic, usor de identificat dupa inscriptii, apoi Ioan al V-lea Paleolog si sotia sa Elena, fiica Cantacuzinului, impreuna cu fiul lor, acelasi Andronic pe care l-am intalnit incadrat de perechea precedenta.

 Dar aici numele lor nu au fost gravate pe tablita menita sa le poarte. Un barbat in genunchi ii ofera lui Ioan al VI-lea Cantacuzino orasul Constantinopol, pe care acest imparat il cucerise in 1347. Muzicanti si dansatoare evoca serbarile date in cinstea acestui eveniment care constituia pentru Cantacuzino fericita incheiere a luptei duse impotriva lui Ioan al V-lea Paleolog. Pixida trebuia sa comemoreze, in afara de acest succes rasunator, si impacarea dintre cei doi imparati.

Intelegerea nu a fost totusi de lunga durata. In 1352, Ioan al VI-lea Cantacuzino l-a repudiat pe tanarul sau coleg Paleolog, pe care l-a silit sa ia calea surghiunului. Pixida nefiind inca terminata, mesterii s-au abtinut sa graveze numele imparatului detronat si al sotiei sale. Noile obiceiuri ale epocii si-au pus pecetea pe reprezentarea intregii familii imperiale, dupa o moda ale carei manifestari le-am observat si mai inainte in miniaturile contemporane, spre deosebire de imaginea traditionala a celor doi imparati asociati la domnie.

C. Delvoye

.

26 Iunie 2008

Vizualizari: 3775

Voteaza:

Fildesurile in epoca Paleologilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE