Mozaicuri constantinapolitane din secolul XII


Mozaicuri constantinapolitane din secolul XII, azi disparute

Marile mozaicuri executate la Constantinopol in secolul al XII-lea au disparut. Dupa marturia lui Stefan din Novgorod si a lui Pero Tafur, biserica Pantocratorului, zidita de Ioan al II-lea Comnenul si de Irina, era decorata cu mozaicuri chiar si pe zidurile exterioare.

La sfarsitul secolului al XII-lea, poate sub patriarhul Ioan al X-lea (1198-1206), un pictor vestit, pe nume Eulalios, a modificat si a completat decorul de mozaicuri din Sfintii Apostoli: fara indoiala ca Nicolae Mesarites a intocmit cu acest prilej o noua Descriptie a edificiului, inainte de anul 1203.

Eulalios a " modernizat " cupola centrala, inlocuind inaltarea care, asezata in acest loc, parea poate un arhaism, cu Pantocratorul, potrivit obiceiului care se generalizase. Se pare ca Eulalios insusi s-a infatisat printre paznicii Mormantului, in scena Femeilor la Mormant si, spre a fi usor de recunoscut, s-a zugravit intr-un vesmant original pe care - zice-se - avea obiceiul sa-l poarte.

Secolul al XII-lea este epoca in care pictorii au inceput sa se preocupe de reputatia lor si sa isi semneze operele.

Din nefericire, aceste ansambluri picturale nu sunt pentru noi decat niste amintiri literare!

Iar marturiile despre pictura constantinopolitana din secolul al XII-lea suntem nevoiti sa le cautam in Macedonia, la Nerezi (1164), in Sicilia, la Monreale (pe la 1180-1190), si in Rusia, la Vladimir (1194).

C. Delvoye

.

05 Iunie 2008

Vizualizari: 1015

Voteaza:

Mozaicuri constantinapolitane din secolul XII 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE