Mozaicuri constantinapolitane din secolul XII, azi disparute
Marile mozaicuri executate la Constantinopol in secolul al XII-lea au disparut. Dupa marturia lui Stefan din Novgorod si a lui Pero Tafur, biserica Pantocratorului, zidita de Ioan al II-lea Comnenul si de Irina, era decorata cu mozaicuri chiar si pe zidurile exterioare.
La sfarsitul secolului al XII-lea, poate sub patriarhul Ioan al X-lea (1198-1206), un pictor vestit, pe nume Eulalios, a modificat si a completat decorul de mozaicuri din Sfintii Apostoli: fara indoiala ca Nicolae Mesarites a intocmit cu acest prilej o noua Descriptie a edificiului, inainte de anul 1203.
Eulalios a " modernizat " cupola centrala, inlocuind inaltarea care, asezata in acest loc, parea poate un arhaism, cu Pantocratorul, potrivit obiceiului care se generalizase. Se pare ca Eulalios insusi s-a infatisat printre paznicii Mormantului, in scena Femeilor la Mormant si, spre a fi usor de recunoscut, s-a zugravit intr-un vesmant original pe care - zice-se - avea obiceiul sa-l poarte.
Din nefericire, aceste ansambluri picturale nu sunt pentru noi decat niste amintiri literare!
Iar marturiile despre pictura constantinopolitana din secolul al XII-lea suntem nevoiti sa le cautam in Macedonia, la Nerezi (1164), in Sicilia, la Monreale (pe la 1180-1190), si in Rusia, la Vladimir (1194).
C. Delvoye
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.