Ezdra intocmeste slujba dumnezeiasca.

1. Dupa intamplarile acestea, sub domnia lui Artaxerxe, regele Persilor, Ezdra, fiul lui Seraia, fiul lui Azaria, fiul lui Hilchia,
2. Fiul lui Salum, fiul lui Tadoc, fiul lui Ahitub,
3. Fiul lui Amaria, fiul lui Azaria, fiul lui Meraiot,
4. Fiul lui Zerahia, fiul lui Uzi,
5.
Fiul lui Buchi, fiul lui Abisua, fiul lui Finees, fiul lui Eleazar, fiul lui Aaron arhiereul,
6. Acest Ezdra a iesit din Babilon; si era el carturar iscusit si cunoscator al legii lui Moise, pe care o daduse Domnul Dumnezeul lui Israel. Iar regele i-a dat lui tot ce a dorit, pentru ca mana Dumnezeului sau era peste el.
7. Si impreuna cu el au plecat la Ierusalim si unii din fiii lui Israel si preoti si leviti si cantareti si portari si cei incredintati templului, in anul al saptelea al domniei lui Artaxerxe.
8. Si a venit el la Ierusalim tot in al saptelea an al regelui, in luna a cincea;
9. Caci in ziua intai a lunii intai a fost plecarea lui din Babilon, iar in ziua intai a lunii a cincea a ajuns la Ierusalim, pentru ca mana binefacatoare a lui Dumnezeu era peste el;
10. Caci Ezdra se hotarase cu toata inima sa invete legea Domnului si s-o implineasca si sa invete pe Israel legea si dreptatea.
11. Iata acum si cuprinsul scrisorii pe care Artaxerxe a dat-o lui Ezdra, preotul si carturarul, care propovaduise in Israel cuvintele poruncilor Domnului si ale legilor Lui:
12. "Artaxerxe, regele regilor, catre Ezdra, preotul, invatatorul legii Dumnezeului ceresc Celui desavarsit.
13. S-a dat de mine porunca, ca in regatul meu toti aceia din poporul lui Israel si din preotii lui si din levitii lui, care doresc sa se duca la Ierusalim, sa mearga cu tine.
14. Fiindca tu esti trimis de rege si de cei sapte sfetnici ai lui, ca sa cercetezi Iuda si Ierusalimul dupa legea Dumnezeului tau, pe care o ai in mana ta,
15. Si sa duci argintul si aurul pe care regele si sfetnicii lui l-au jertfit Dumnezeului lui Israel a Caruia locuinta este in Ierusalim
16. Si tot aurul si argintul pe care-l vei aduna tu din toata tara Babilonului, impreuna cu toate darurile de buna voie de la popor si preoti, pe care le vor jertfi ei pentru templul Dumnezeului lor, cel din Ierusalim.
17. De aceea cumpara numaidecat cu banii acestia, boi, berbeci, miei si daruri de paine cat trebuie, si turnari pentru ei si du-le la jertfelnicul templului Dumnezeului vostru cel din Ierusalim.
18. Si ce veti crede voi si fratii vostri ca este bine sa faceti cu celalalt argint si aur, aceea sa faceti dupa voia Dumnezeului vostru.
19. Si vasele ce ti s-au dat tie pentru slujbele templului Dumnezeului tau, pune-le inaintea Dumnezeului Ierusalimului.
20. Si alte lucruri de trebuinta pentru templul Dumnezeului tau, ce vei crede tu ca trebuie, da-le din casa vistieriilor regesti.
21. Din partea mea, a regelui Artaxerxe, se da tuturor pastratorilor vistieriilor de peste rau porunca aceasta: Tot ce va cere de la voi preotul Ezdra, invatatorul legii Dumnezeului ceresc, sa-i dati numaidecat;
22. Argint pana la o suta de talanti, grau pana la o suta de core, vin pana la o suta de baturi si tot pana la o suta de baturi de untdelemn; iar sare, fara masura.
23. Tot ce s-a poruncit de Dumnezeul ceresc trebuie sa se faca cu ingrijire pentru templul Dumnezeului celui ceresc. Bagati de seama sa nu-si intinda cineva mana asupra templului Dumnezeului celui ceresc, ca sa nu fie mania Lui asupra regatului, a regelui si a fiilor lui.
24. Si va dam stire ca nici asupra unuia din preoti, sau leviti, sau cantareti, sau portari, sau cei incredintati templului, sau slujitori ai acestui templu al lui Dumnezeu sa nu se puna nici bir, nici dare, nici vama.
25. Iar tu, Ezdra, dupa intelepciunea Dumnezeului tau, care este in mina ta, sa pui carmuitori si judecatori si sa judece aceia tot poporul cel de peste fluviu, pe toti cei ce stiu legea Dumnezeului tau, iar pe cei ce nu o stiu, sa-i invatati.
26. Si cine nu va implini legea Dumnezeului tau si legea regelui, asupra aceluia sa se faca indata judecata si sa se osandeasca sau la moarte, sau la izgonire, sau la amenda, sau la inchidere in temnita".
27. "Binecuvantat este Domnul Dumnezeul parintilor nostri Care a pus in inima regelui gandul sa impodobeasca templul Domnului cel din Ierusalim si a atras asupra mea mila regelui si a sfetnicilor lui si a tuturor dregatorilor celor puternici ai regelui!
28.
Atunci eu m-am intarit, caci mana Domnului Dumnezeului meu era peste mine, si am adunat pe capeteniile lui Israel, ca sa mearga cu mine".
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 237

Voteaza:

Ezdra intocmeste slujba dumnezeiasca. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE