Intâlnirea Iuditei cu Olofern si sfatuirea ei amagitoare, pentru biruinta lui.

l. Atunci Olofern i-a zis: "Indrazneste, femeie, si nu te teme in inima ta, fiindca eu nu am facut rau nimanui care a ales sa slujeasca lui Nabucodonosor, regele lumii intregi.
2. Si acum, daca poporul tau, care locuieste in munte, nu m-ar fi dispretuit, n-as fi ridicat sulita mea impotriva lui. Ci ei singuri si-au facut-o.

3. Dar spune-mi acum: Pentru ce ai fugit de la ei si ai venit la noi? Caci ai venit spre izbavirea ta. Indrazneste! in noaptea aceasta vei scapa cu viata, cum si de acum inainte.
4. Nimeni nu-ti va face rau, ci bine, asa cum se intâmpla cu slujitorii stapânului meu, regele Nabucodonosor".
5. Atunci Iudita i-a grait lui: "Priveste cu ingaduinta cuvintele roabei tale, si ca roaba ta sa vorbeasca inaintea ta. si nici un cuvânt mincinos nu voi spune stapânului meu in aceasta noapte.
6. Urmeaza numai cuvintele roabei tale si Dumnezeu va desavârsi cu tine lucrul tau, iar stapânul meu nu va gresi in lucrarile sale.
7. Traiasca Nabucodonosor, regele intregii lumi, el care te-a trimis sa aduci tot sufletul viu pe calea cea dreapta, si sa traiasca puterea lui! Caci datorita tie, nu numai oamenii care-i slujesc vor trai, ci si fiarele salbatice, dobitoacele câmpului, vitele si pasarile cerului vor trai prin puterea ta, pentru Nabucodonosor si pentru intreaga casa a lui.
8. Am auzit de intelepciunea ta si de iscusinta duhului tau, si toata lumea stie ca tu nu numai ca esti bun in tot regatul si tare priceput, ci esti si neintrecut in mestesugul razboiului.
9. Si cuvintele pe care le-a grait Ahior in sfatul tau, le cunoastem si noi, caci locuitorii din Betulia l-au lasat cu viata, iar el le-a spus tot ceea ce ti-a grait tie.
10. Pentru aceasta, stapâne si doamne, nu dispretui cuvintele lui, ci pune-le in inima ta, ca ele sunt adevarate. Neamul nostru nu poate sa fie pedepsit si sabia nu poate sa-l biruiasca, daca el nu pacatuieste impotriva Dumnezeului sau.
11. Si acum, pentru ca domnul meu sa nu cunoasca nici respingere, nici infrângere, moartea va cadea peste capetele lor. Caci pacatul a pus stapânire pe ei, si cu acest pacat intarâta pe Dumnezeul lor ori de câte ori se dedau la neorânduieli.
12. Si dupa ce li s-au ispravit merindele si au ramas fara de apa, ei s-au hotarât sa puna mina pe vite, si tot ceea ce Dumnezeu a oprit prin legile Sale ca sa nu se manânce, ei au de gând sa manânce.
13. Chiar si pârga grâului si zeciuiala de la vin si de la untdelemn, pe care ei o pastreaza pentru preotii care slujesc la Ierusalim in fata Dumnezeului nostru, s-au hotarât sa le manânce, lucruri pe care nimeni din popor nu are voie sa le atinga, nici macar cu mâna.
14. Dar fiindca locuitorii de acolo au facut la fel, au trimis la Ierusalim oameni care sa le aduca invoiala din partea sfatului.
15. Si indata ce li se va aduce la cunostinta si vor savârsi atari lucruri, chiar in ziua aceea iti vor fi dati tie spre pieire.
16. Deci când eu, roaba ta, am aflat toate acestea, am fugit de dinaintea lor, si Dumnezeu m-a trimis sa-ti dau de stire faptele care, când se vor auzi, lumea intreaga se va inspaimânta,
17. Fiindca roaba ta este tematoare de Dumnezeu si ziua si noaptea se roaga Dumnezeului cerului. si acum voi ramâne la tine, stapâne, si eu, roaba ta, voi iesi noaptea in vagauna stâncii, ca sa ma rog lui Dumnezeu, si El imi va spune când au savârsit ei pacatele acestea.
18. Apoi eu voi veni la tine si-ti voi dezvalui tot, iar tu vei porni cu ostirea ta si nimeni din ei nu va putea sa-ti tina piept.
19. Si te voi calauzi prin mijlocul Iudeii, pâna in fata Ierusalimului. Voi face sa te asezi in mijlocul frumos al cetatii. Atunci ii vei duce ca pe oile care nu au pastor. si nici un câine nu va mârâi inaintea ta. Asemenea lucruri mi s-au descoperit si mi s-au vestit, si am fost trimisa sa ti le dau de stire!"
20. Si cuvintele ei au placut lui Olofern si tuturor capeteniilor lui, incât ei s-au minunat de intelepciunea ei si au zis:
21. "O astfel de femeie frumoasa la chip si inteleapta la vorbe nu se afla nicaieri, de la un capat si pâna la celalalt al pamântului!"
22. Apoi Olofern a zis ei: "Bine a facut Dumnezeu de te-a trimis inaintea alor tai. In mâinile noastre va fi puterea si la cei care au dispretuit pe domnul meu, ruina.
23.
Si tu esti tot asa de frumoasa pe cât esti de iscusita la vorba. Daca vei face precum ai zis, Dumnezeul tau va fi Dumnezeul meu si tu vei sta in palatul regelui Nabucodonosor si vestita vei fi in toata lumea!"
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 241

Voteaza:

Intâlnirea Iuditei cu Olofern si sfatuirea ei amagitoare, pentru biruinta lui. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE