Alti regi in Iuda si Israel.

1. In anul al douazeci si saptelea al lui Ieroboam, regele lui Israel, s-a facut rege Azaria, fiul lui Amasia, regele lui Iuda.
2. Acesta era de saisprezece ani cand S-a facut rege si a domnit in Ierusalim cincizeci si doi de ani. Numele mamei sale era Iecolia din Ierusalim.

3. Azaria a facut fapte placute in ochii Domnului, purtandu-se in toate ca tatal sau Amasia.
4. Numai inaltimile nu le-a departat, caci poporul tot mai savarsea jertfe ti tamaieri pe inaltimi.
5. Dar a lovit Domnul pe rege, si acesta a fost lepros pana in ziua mortii sale si a trait intr-o casa osebita, in vreme ce Iotam, fiul regelui, era in casa domneasca, judecand poporul tarii.
6. Celelalte stiri despre Azaria si tot ce a facut el sunt scrise in cartea Cronicilor regilor lui Iuda.
7. In urma a raposat Azaria cu parintii sai si l-au ingropat cu parintii lui in cetatea lui David, iar in locul lui S-a facut rege Iotam, fiul sau.
8. In anul al treizeci si optulea al lui Azaria, regele Iudei, s-a facut rege peste Israel, in Samaria, Zaharia, fiul lui Ieroboam, si a domnit sase luni.
9. Acesta a facut lucruri netrebnice in ochii Domnului, cum facusera si parintii lui, caci nu s-a lasat de pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nabat, care a dus pe Israel in ispita.
10. Dar impotriva lui a facut razvratire Salum, fiul lui Iabes, si l-a lovit inaintea poporului si l-a ucis si s-a facut rege in locul lui.
11. Celelalte stiri despre Zaharia sunt scrise in cartea Cronicilor regilor lui Israel.
12. Si astfel s-a implinit cuvantul Domnului, cel rostit catre Iehu, cand a zis: "Fiii tai pana la al patrulea neam vor sedea pe tronul lui Israel".
13. Salum, fiul lui Iabes, s-a facut rege in anul al treizeci si noualea al lui Azaria, regele Iudei, si a domnit o luna in Samaria.
14. Atunci s-a dus Menahem, fiul lui Gadi, din Tirta si, ajungand in Samaria, a lovit pe Salum, fiul lui Iabes, in Samaria si l-a ucis si s-a facut rege in locul lui.
15. Alte stiri despre Salum si despre razvratirea pe care a facut-o el sunt scrise in cartea Cronicilor regilor lui Israel.
16. Atunci Menahem a batut Tapuahul si pe toti cei ce erau in el si in hotarele lui, incepand din Tirta, pentru ca nu si-a deschis portile, si a taiat pe toate femeile insarcinate de acolo.
17. Apoi Menahem, fiul lui Gadi, s-a facut rege peste Israel in anul al treizeci si noualea al lui Azaria, regele Iudei, si a domnit in Samaria zece ani;
18. Si a facut fapte rele in ochii Domnului, nelasandu-se in toate zilele sale de pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nabat, care a dus pe Israel in ispita.
19. Atunci a venit Ful (Tiglatfalasar III), regele Asiriei, asupra tarii israelite. Insa Menahem a dat lui Ful o mie de talanti de argint, ca sa-l sustina si sa intareasca domnia in mainile lui.
20. Apoi Menahem a scos argintul acesta de la Israeliti, de la toii cei bogati, cate cincizeci de sicli de argint de fiecare om, ca sa-i dea regelui Asiriei. Si regele Asiriei s-a intors si n-a ramas acolo in tara.
21. Celelalte stiri despre Menahem, tot ce a facut el, sunt scrise in cartea Cronicilor regilor lui Israel.
22. In urma a adormit Menahem cu parintii sai si in locul lui s-a facut rege Pecahia, feciorul sau.
23. Pecahia, feciorul lui Menahem, s-a facut rege peste Israel in Samaria in anul al cincizecilea al lui Azaria, regele Iudei si a domnit doi ani.
24. Si a facut fapte rele in ochii Domnului, nelasandu-se de pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nabat, care a dus pe Israel in ispita.
25. Dar impotriva lui s-a razvratit Pecah, fiul lui Remalia, cel al treilea in rang dupa el, impreuna cu Argob si cu Arie, care aveau cu ei cincizeci de barbati din Galaad si l-au lovit in Samaria, chiar in turnul casei regale, l-au omorat si s-a facut rege In locul lui.
26. Celelalte stiri despre Pecahia, tot ce a facut el, sunt scrise in cartea Cronicilor regilor lui Israel.
27. In anul al cincizeci si doilea al lui Azaria, regele Iudei, s-a facut rege peste Israel, in Samaria, Pecah, fiul lui Remalia si a domnit douazeci de ani.
28. Si a facut lucruri rele in ochii Domnului, nelasandu-se de pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nabat, care a dus pe Israel in ispita.
29. In zilele lui Pecah, regele lui Israel, a venit Tiglatfalasar, regele Asiriei, si a luat Ionul, Abel-Bet-Maaca, Ianoah, Chedes, Hator, Galaadul, Galileea si tot pamantul lui Neftali si pe locuitori i-a stramutat in Asiria.
30. Atunci Osea, fiul lui Ela, a facut o uneltire impotriva lui Pecah, fiul lui Remalia si l-a lovit si l-a ucis si s-a facut rege in locul lui, in anul al douazecilea al lui Ioatam, fiul lui Azaria.
31. Celelalte stiri despre Pecah si despre tot ce a facut el sunt scrise in cartea Cronicilor regilor lui Israel.
32. In anul al doilea al lui Pecah, fiul lui Remalia, regele lui Israel, s-a facut rege Ioatam, fiul lui Azaria, regele Iudei.
33. Acesta era de douazeci si cinci de ani cand s-a facut rege si a domnit in Ierusalim saisprezece ani. Numele mamei lui era Ierusa, fiica lui Tadoc.
34. Si a facut el lucruri placute in ochii Domnului. Cum s-a purtat tatal sau Azaria asa s-a purtat si el in toate.
35. Numai inaltimile nu le-a inlaturat, caci poporul tot mai savarsea jertfe si tamaieri pe inaltimi. Tot el a facut poarta de sus la templul Domnului.
36. Iar celelalte stiri despre Ioatam si tot ce a facut el, sunt scrise in cartea Cronicilor regilor lui Iuda.
37. In zilele acelea a inceput Domnul a trimite asupra Iudei pe Raton, regele Siriei, si pe Pecah, fiul lui Remalia.
38.
Ioatam a raposat cu parintii sai si a fost ingropat cu ei in cetatea lui David, stramosul sau, iar in locul lui a fost facut rege Ahaz, fiul sau.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 268

Voteaza:

Alti regi in Iuda si Israel. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE