Iehu uns rege. Moartea lui Ioram. Ohozia si Izabela.

1. Atunci Elisei proorocul a chemat pe unul dintre fiii proorocilor si i-a zis: "Incingeti mijlocul si ia acest vas cu untdelemn in mana ta si du-te la Ramot in Galaad.
2. Iar daca vei ajunge acolo, cauta pe Iehu, fiul lui Iosafat, fiul lui Nimsi, si, apropiindu-te, porunceste-i sa iasa dintre fratii lui si du-l in camara cea mai dinauntru.
3.
Apoi ia vasul cu untdelemn si toarna pe capul lui si zi: Asa zice Domnul: Iata te ung rege peste Israel. Dupa aceea deschide usa si fugi fara zabava".
4. Si s-a dus tanarul, sluga proorocului, la Ramot in Galaad.
5. Si ajungand acolo, a vazut pe capeteniile ostirii sezand si a zis: "Am un cuvant catre tine, capetenie!" Si a zis Iehu: "Catre care din noi toti?" Iar el a zis: "Catre tine, capetenie!"
6. Atunci s-a sculat acesta si a intrat in casa. Iar tanarul a turnat untdelemn pe capul lui si i-a zis: "Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Te ung rege peste poporul Domnului, peste Israel.
7. Tu vei nimici casa lui Ahab, stapanul tau, de la fata Mea si vei razbuna asupra Izabelei sangele robilor Mei, proorocii, si sangele tuturor slujitorilor Domnului.
8. Toata casa lui Ahab va pieri si voi starpi din ai lui Ahab pe tot cel de parte barbateasca, pe cel rob si pe cel slobod in Israel;
9. Voi face casa lui Ahab ca si casa lui Ieroboam, fiul lui Nabat si ca si casa lui Baesa, fiul lui Ahia.
10. Iar pe Izabela, cainii o vor manca in campia lui Izreel si nimeni nu o va ingropa". Apoi tanarul a deschis usa si a fugit.
11. Dupa aceea a iesit Iehu la slujitorii domnului sau si acestia i-au zis: "E pace? De ce a venit acest necunoscut la tine?" Si el i-a zis: "Voi cunoasteti pe acest om si de ce a venit". Iar ei au zis: "Nu este adevarat!
12. Spune-ne!" Si el le-a zis: "Iata el mi-a spus: Asa graieste Domnul: Iata te ung rege peste Israel".
13. Atunci ei s-au grabit sa-si ia fiecare haina sa si i-au asternut-o pe trepte, au trambitat si au zis: "Iehu s-a facut rege!"
14. S-a sculat deci Iehu; fiul lui Iosafat, fiul lui Nimsi, impotriva lui Ioram. Ioram insa fusese cu toti Israelitii la Ramot in Galaad si-l aparase impotriva lui Hazael, regele Siriei.
15. Iar acum regele Ioram se intorsese la Izreel, ca sa se vindece de ranile ce i le pricinuisera Sirienii, cand se luptase el cu Hazael, regele Siriei. Si a zis Iehu: "Daca sunteti de parerea mea, sa nu iasa nimeni din cetate, ca sa dea de veste la Izreel".
16. Apoi a incalecat Iehu pe cal si s-a dus in Izreel, unde zacea Ioram, regele lui Israel si se ingrijea de ranile ce i le pricinuisera Sirienii la Ramot, in timpul luptei cu Hazael, regele Siriei, cel tare si puternic si unde venise Ohozia, regele Iudei, ca sa cerceteze pe Ioram.
17. In turnul din Izreel statea un ostas de straja. Vazand acesta ceata lui Iehu venind, a zis: "Vad o ceata!" Iar Ioram a zis: "Ia un calaret si trimite-l in intampinare, ca sa intrebe: Cu pace vii?"
18. Si s-a dus calaretul calare in intampinarea lui si a zis: "Cu pace vii?" Iar Iehu a zis: "Ce ai tu cu pacea? Treci in urma mea!" si straja a dat de veste, zicand: "A ajuns la ei, dar nu se intoarce":
19. Si a trimis alt calaret si acesta s-a dus la ei si a zis: "Asa zice regele: Cu pace vii?" Iar Iehu a zis: "Ce ai tu cu pacea? Treci in urma mea!"
20. Si a vestit straja, zicand: "A ajuns la ei, dar nu se intoarce. Si mersul parc-ar fi al lui Iehu, fiul lui Nimsi, pentru ca merge nebuneste".
21. Atunci Ioram a zis: "Inhama!" Si au inhamat la carul lui: Si a iesit Ioram, regele lui Israel si Ohozia; regele Iudei, fiecare in carul sau, in intampinarea lui Iehu si s-au intalnit cu el in tarina lui Nabot Izreeliteanul.
22. Si cand a vazut Ioram pe Iehu, a zis: "Cu pace, Iehu? Iar el a zis: "Ce pace, cand sunt atatea desfranarile Izabelei, mama ta, si vrajitoriile ei?"
23. Si intorcandu-se Ioram sa fuga, a zis catre Ohozia: "Vanzare, Ohozia!
24. Iar Iehu si-a intins arcul cu mana sa si a lovit pe Ioram intre umeri si sageata a trecut prin inima lui si el a cazut in carul sau.
25. Si a zis Iehu catre Bidcar, capetenia ostirii: "Ia-l si-l arunca in tarina lui Nabot Izreeliteanul, caci adu-ti aminte ca atunci cand mergeam eu si cu tine calari in urma lui Ahab, tatal sau, Domnul a rostit impotriva lui proorocia aceasta:
26. Adevarat, am vazut ieri sangele fiilor lui, zice Domnul, si Ma voi razbuna pe tine in tarina aceasta. Deci ia-l si-l arunca in tarina, dupa cuvantul Domnului".
27. Iar Ohozia, regele lui Iuda, vazand aceasta, a fugit pe drum spre casa ce se afla in gradina. Dar Iehu a alergat dupa el, zicand: "Ucide-ti-l si pe el in car!" Si l-au lovit pe inaltimea Gur, care vine langa Ibleam. Si a fugit Ohozia la Moghido si a murit acolo.
28. Iar slujitorii lui l-au dus la Ierusalim, l-au ingropat in mormant cu parintii lui, in cetatea lui David.
29. Ohozia se facuse rege in Iuda in anul al unsprezecelea al lui Ioram, fiul lui Ahab.
30. Apoi Iehu a venit in Izreel. Iar Izabela, fiind instiintata de aceasta, si-a uns fata, si-a impodobit capul si privea de la fereastra.
31. Iar cand a intrat Iehu pe poarta, ea a zis: "Zimri, ucigasul stapanului sau, va avea el oare pace?"
32. Si ridicandu-si el fata sa si privind spre fereastra, a zis: "Cine, cine este cu mine?" Atunci s-au plecat spre el doi sau trei eunuci;
33. Si el le-a zis: "Aruncati-o jos!" Si au aruncat-o si a tasnit sangele ei pe zid si pe caii care au calcat-o in picioare.
34. Dupa aceea a venit Iehu de a mancat si a baut si a zis: "Cautati pe ticaloasa aceea si ingropati-o, caci e fiica de rege!"
35. Si s-au dus sa o ingroape, dar n-au mai gasit nimic din ea, decat numai teasta, picioarele si palmele mainilor.
36. Si s-au intors si i-au spus.
Iar el a zis: "Asa a fost cuvantul Domnului, rostit prin robul Sau Ilie Tesviteanul, zicand: In tarina Izreel cainii vor manca trupul Izabelei;
37. Si va fi trupul Izabelei in tarina Izreel ca gunoiul pe ogor, incat nimeni nu va zice: Iata ea e Izabela!"
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 574

Voteaza:

Iehu uns rege. Moartea lui Ioram. Ohozia si Izabela. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE