Iezechia si robia Asirienilor.

l. In anul al doisprezecelea al lui Ahaz, regele Iudei, a fost facut rege in Samaria peste Israel, Osea, fiul lui Ela si a domnit noua ani.
2. El a facut lucruri rele in ochii Domnului, dar nu ca regii lui Israel, care au fost inainte de el.
3.
Impotriva lui s-a ridicat Salmanasar, regele Asiriei, si a ajuns Osea supusul acestuia si-i platea bir.
4. Dar regele Asiriei a simtit necredinciosia lui Osea, caci acesta trimisese robi la So, regele Egiptului, si nu platise bir regelui Asiriei in fiecare an. De aceea regele Asiriei l-a luat legat si l-a aruncat in inchisoare.
5. Apoi regele Asiriei a navalit asupra tarii intregi si a mers si la Samaria si a tinut-o impresurata trei ani.
6. Iar in anul al zecelea al lui Osea, regele Asiriei a luat Samaria si a stramutat pe Israeliti in Asiria si i-a asezat in Halach si in Habor, langa raul Gozan, in cetatile Mediei.
7. Cand fiii lui Israel au inceput a pacatui inaintea Domnului Dumnezeului lor, Care ii scosese din. pamantul Egiptului si de sub mana lui Faraon, regele Egiptului, si s-au apucat sa cinsteasca dumnezeii altora;
8. Cand au inceput ei sa se poarte dupa obiceiurile popoarelor pe care le alungase Domnul de la fata fiilor lui Israel si dupa obiceiurile regilor lui Israel, facand cum faceau acestia;
9. Cand au inceput fiii lui Israel a face fapte neplacute Domnului Dumnezeului lor, zidindu-si inaltimi prin toate targurile lor, de la turnul de straja, pana la cetatea intarita,
10. Si asezand idolii si chipurile Astartei pe tot dealul inalt si sub tot pomul umbros;
11. Si cand s-au apucat sa savarseasca tamaieri pe toate inaltimile, ca popoarele pe care le izgonise Domnul de la ei si sa faca fapte urate, care maniasera pe Domnul
12. Slujind idolilor de care Domnul le zisese: "Sa nu faceti aceasta",
13. Atunci Domnul a dat marturie impotriva lui Israel si a lui Iuda prin toti proorocii Sai, prin toti vazatorii, zicand: "Intoarceti-va din caile voastre cele rele si paziti poruncile Mele, asezamintele Mele si toata invatatura pe care Eu am dat-o parintilor vostri si pe care v-am dat-o si voua prin prooroci, robii Mei".
14. Dar ei n-au ascultat, ci si-au invartosat cerbicia, ca si parintii lor care nu crezusera in Domnul Dumnezeul lor
15. Si au dispretuit poruncile Lui si legamantul Lui, pe care-l incheiase El cu parintii lor si descoperirile Lui, cu care El ii desteptase si au umblat dupa idoli si au ajuns netrebnici, purtandu-se ca popoarele cele dimprejur de care Domnul le zisese sa nu se poarte ca ele;
16. Si au parasit toate poruncile Domnului Dumnezeului lor si au facut chipurile turnate a doi vitei si au asezat Asere si s-au inchinat la toata ostirea cerului si au slujit lui Baal;
17. Si au trecut pe fiii lor si pe fiicele lor prin foc, au ghicit si au vrajit si s-au apucat sa faca lucruri netrebnice in ochii Domnului si sa-L manie.
18. Atunci S-a maniat Domnul tare pe Israeliti si i-a lepadat de la fata Sa, si n-a mai ramas decat semintia lui Iuda.
19. Dar nici Iuda n-a pazit poruncile Domnului Dumnezeului sau si s-a purtat dupa obiceiurile Israelitilor, cum Se purtau acestia.
20. Si Si-a intors Domnul fata de la toti urmasii lui Israel si i-a smerit dandu-i in mainile jefuitorilor si in sfarsit i-a lepadat de la fata Sa.
21. Caci Israelitii se dezbinasera de la casa lui David si facusera rege pe Ieroboam, fiul lui Nabat, Ieroboam a abatut pe Israeliti de la Domnul si i-a bagat in pacat mare.
22. Si au umblat fiii lui Israel in toate pacatele lui Ieroboam, cate facuse acesta si nu s-a departat de la ele, pana cand n-a lepadat Domnul pe Israel de la fata Sa, cum zisese prin toti proorocii, robii Sai.
23. Si a fost stramutat Israel din pamantul sau in Asiria, unde se afla pana in ziua de astazi.
24. Dupa aceea regele Asiriei a adunat oameni din Babilon, din Cuta, din Ava, din Hamat si din Sefarvaim si i-a asezat prin cetatile Samariei in locul fiilor lui Israel. Acestia au stapanit Samaria si au inceput a locui prin cetatile ei.
25. Dar fiindca la inceputul vietuirii lor acolo ei nu cinsteau pe Domnul, de aceea Domnul a trimis asupra lor lei care-i omorau.
26. Atunci s-a spus regelui Asiriei, zicand: "Popoarele pe care tu le-ai stramutat si le-ai asezat prin cetatile Samariei nu cunosc legea Dumnezeului acelei tari si de aceea El trimite asupra lor lei si iata acestia le omoara, pentru ca ele nu cunosc legea Dumnezeului acelei tari".
27. Iar regele Asiriei a poruncit si a zis: "Trimiteti acolo pe unul din preotii pe care i-ati adus de acolo, ca sa se duca sa traiasca acolo si sa-i invete legea Dumnezeului acelei tari".
28. Atunci a venit unul din preotii cei ce fusesera adusi din Samaria si a locuit in Betel si i-a invatat cum sa cinsteasca pe Domnul.
29. Afara de acestea, fiecare popor si-a mai facut si dumnezeii sai si i-a pus in capistile de pe inaltimi pe care le facusera Samarinenii; fiecare popor in cetatea sa in care traia.
30. Caci Babilonenii si-au facut pe Sucot-Benot, Cutienii si-au facut pe Nergal, Hamatienii si-au facut pe Asima,
31. Aveenii si-au facut pe Nivhaz si Tartac, iar Sefarvaimii isi ardeau pe fiii si pe fiicele lor cu foc in cinstea lui Adramelec si Anamelec, zeii lor.
32. Cinsteau insa si pe Domnul si si-au facut dintre ei preoti pentru inaltimi si acestia slujeau la ei, in capistile de pe inaltimi.
33. Dar ei cinsteau pe Domnul si slujeau zeilor sai dupa obiceiul popoarelor din mijlocul carora fusesera adusi.
34. Asa urmeaza ei pana in ziua de astazi, dupa obiceiurile lor cele de la inceput; de Domnul nu se tem si nu urmeaza dupa asezamintele, dupa randuielile, dupa legea si dupa poruncile pe care le-a poruncit Domnul fiilor lui Iacov, caruia ii daduse numele de Israel si cu ai carui urmasi incheiase legamant si le poruncise asa: "Sa nu cinstiti pe dumnezeii altora, nici sa va inchinati lor;
35. Sa nu le slujiti nici sa le aduceti jertfe;
36. Ci sa cinstiti pe Domnul, Care v-a scos din pamantul Egiptului cu putere mare si cu brat inalt; pe Acesta sa-L cinstiti si Lui sa va inchinati si sa-I aduceri jertfe;
37. Siliti-va in toate zilele sa impliniti randuielile, asezamintele, legea si poruncile pe care vi le-a scris El, iar pe zeii altora sa nu-i cinstiti;
38. Legamantul pe care l-am incheiat cu voi sa nu-l uitati si pe zeii altora sa nu-i cinstiti;
39. Ci sa cinstiti numai pe Domnul Dumnezeul vostru si El va va izbavi din mana tuturor vrajmasilor vostri".
40. Dar ei n-au ascultat, ci au urmat obiceiurile celor de mai inainte.
41. Astfel popoarele acestea cinsteau pe Domnul, dar slujeau si idolilor lor.
Ba si copiii lor si copiii copiilor lor pana in ziua de astazi urmeaza tot asa cum au urmat si parintii lor.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 290

Voteaza:

Iezechia si robia Asirienilor. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE