Proorocii asupra lui Ieroboam. Domnia lui Ieroboam; pacatul si moartea lui.

1. In acel timp s-a imbolnavit Abia, fiul lui Ieroboam.
2. Si a zis Ieroboam femeii sale: "Scoala-te si te schimba de haine, ca sa nu te cunoasca nimeni ca tu esti femeia lui Ieroboam, si du-te la Silo. Acolo este proorocul Ahia; el mi-a spus ca voi fi rege peste acest popor.

3. Ia cu tine pentru omul lui Dumnezeu: zece paini, turte si un ulcior cu miere si du-te la el, ca el iti va spune ce se va intampla cu copilul acesta".
4. Femeia lui Ieroboam asa a si facut; s-a sculat si s-a dus la Silo si a tras la casa lui Ahia. Acum insa Ahia nu putea sa vada, caci ochii i se intunecasera de batranete.
5. Si a zis Domnul lui Ahia: "Iata, vine femeia lui Ieroboam, ca sa te intrebe de fiul ei, ca este bolnav; asa si asa ii vei spune; ea vine schimbata de haine".
6. Ahia auzind zgomotul pasilor ei, cand a intrat pe usa, a zis: "Intra femeie a lui Ieroboam. Ce gand ai avut de n-ai schimbat hainele? Eu sunt trimis sa-ti vestesc lucruri grozave.
7. Du-te si spune-i lui Ieroboam: Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Te-am ridicat din mijlocul poporului de jos si te-am pus conducator peste poporul Meu Israel.
8. Si am rupt regatul de la casa lui David si Zi l-am dat tie; iar tu nu te-ai purtat asa cum s-a purtat robul Meu David, care a pazit poruncile Mele si a umblat dupa Mine cu toata inima lui, facand numai lucrurile care sunt placute inaintea ochilor Mei.
9. Tu insa ai intrecut in rautate pe toti care au fost inaintea ta, caci te-ai dus si ti-ai facut alti dumnezei si chipuri turnate, ca sa Ma intarati la manie, iar pe Mine M-ai aruncat inapoia ta.
10. Pentru aceasta voi aduce necazuri peste casa lui Ieroboam si voi starpi din casa lui Ieroboam pe toti cei de parte barbateasca, rob sau liber in Israel, si voi curata casa lui Ieroboam cum se matura gunoiul, de ramane curat.
11. Cine va muri dintre cei care sunt ai lui Ieroboam in cetate, pe acela cainii il vor manca; cine va muri in camp, pe acela pasarile cerului il vor ciuguli, pentru ca asa a grait Domnul.
12. Scoala-te dar, si du-te la casa ta; si indata ce piciorul tau va calca in cetate, copilul va muri.
13. Si-l vor plange ton Israelitii si-l vor inmormanta; caci el singur dintre acei care sunt ai lui Ieroboam va fi ingropat in mormant, fiindca numai in el, din casa lui Ieroboam, s-a gasit ceva bun inaintea Domnului Dumnezeului lui Israel.
14. Si isi va aseza Domnul un rege peste Israel care va nimici casa lui Ieroboam in acea zi. Dar cand? Chiar acum incepe necazul.
15. Si va lovi Domnul pe Israel si va fi el ca trestia, care se clatina in apa, si va azvarli pe Israeliti din acest pamant bun pe care l-a dat parintilor lor si-i va spulbera dincolo de Eufrat, pentru ca ei si-au facut dumbravi inchinate Astartei, intaratand la manie pe Domnul.
16. Domnul va vinde pe Israel pentru pacatele lui Ieroboam pe care el insusi le-a facut si cu care a dus la pacat pe Israel".
17. Atunci s-a sculat femeia lui Ieroboam si a plecat si a venit la Tirta si cand a pasit ea cu piciorul peste pragul casei, copilul a murit.
18. Si l-au inmormantat si l-au jelit toti Israelitii, dupa cuvantul Domnului, incredintat robului Sau Ahia proorocul.
19. Celelalte fapte ale lui Ieroboam, cum a purtat razboaie si cum a domnit, sunt scrise in cronica regilor lui Israel.
20. Timpul domniei lui Ieroboam a fost de douazeci si doi de ani; si a adormit cu parintii lui, iar in locul lui s-a facut rege Nadab, fiul lui.
21. Iar in Iuda domnea Roboam, fiul lui Solomon. Roboam, cand s-a facut rege, era ca de patruzeci si unu de ani; si a domnit saptesprezece ani in Ierusalim, in cetatea pe care a ales-o Domnul din toate semintiile lui Israel, ca sa petreaca numele Lui acolo. Pe mama lui o chema Naama Amonita.
22. Si a facut si Iuda lucruri foarte rele inaintea ochilor Domnului si L-au maniat cu pacatele lor, pe care le-au facut mai mult decat parintii lor;
23. Caci si acestia si-au facut inaltimi, idoli si Astarte, pe orice deal inalt si sub orice copac umbros.
24. Si erau de asemenea si sodomiti in aceasta tara, si faceau toate ticalosiile paganilor, pe care Domnul ii gonise din fata fiilor lui Israel.
25. Iar in anul al cincilea al domniei lui Roboam, Sisac, regele Egiptului, a pornit razboi asupra Ierusalimului,
26. Si a luat vistieriile templului Domnului si vistieriile casei regelui si scuturile cele de aur pe care le luase David din mana robilor lui Hadad Ezer, regele din Toba, si le adusese in Ierusalim; toate le-a luat si a pradat toate scuturile de aur pe care le facuse Solomon.
27. Si a facut regele Roboam in locul lor scuturi de arama si le-a dat in mainile capitanilor de garzi, care pazeau intrarea casei regelui.
28. Numai cand regele mergea la templul Domnului, numai atunci garda le purta; si pe urma le ducea iarasi in casa de garda.
29. Celelalte fapte ale lui Roboam si tot ce el a facut sunt scrise in cronica regilor lui Iuda.
30. Intre Roboam si Ieroboam a fost razboi in toate zilele vietii lor.
31. Si a adormit cu parintii lui si a fost inmormantat Roboam la un loc cu parintii lui in cetatea lui David. Pe mama lui o chema Naama Amonita.
Iar in locul lui s-a facut rege Abia, fiul sau.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 796

Voteaza:

Proorocii asupra lui Ieroboam. Domnia lui Ieroboam; pacatul si moartea lui. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE