"Soaptele” Sfantului Apostol Pavel

Mareste imaginea.

Cine citeste comentariile exegetice ale Sfantului Ioan Gura de Aur la epistolele pauline, nu poate sa nu remarce faptul ca intre Sfantul Ioan si Sfantul Pavel exista o relatie spirituala atat de stransa incat se creeaza impresia ca sunt contemporani. Si, intr-adevar, dragostea Sfantului Ioan Gura de Aur pentru Sfantul Apostol Pavel este in general recunoscuta. Sfantul Nicolae Velimirovici ne spune in acest sens ca "niciun muritor nu a talcuit cu mai multa dragoste si patrundere duhovniceasca Epistolele Sfantului Apostol Pavel decat a facut-o Sfantul Ioan Gura de Aur.” Mai mult decat atat, Traditia Bisericii ne evidentiaza un amanunt important cu privire la legatura duhovniceasca aparte dintre Apostolul neamurilor si cel mai mare exeget al Sfintei Scripturi, anume faptul ca Sfantul Pavel i-a inspirat Marelui Gura de Aur talcuirea Epistolelor sale.

Se relateaza in Viata Sfantului Proclu, Patriarhul Constantinopolului (20 noiembrie), ca atunci cand Sfantul Ioan Gura de Aur alcatuia talcuirile la epistolele pauline, Sfantul Proclu l-a vazut pe Sfantul Apostol Pavel aplecandu-se peste Sfantul Ioan Gura de Aur si soptindu-i la ureche. In vremea in care Sfantul Proclu se afla ucenic sub ascultarea Sfantului Ioan Gura de Aur, iar acesta din urma era Patriarh al Constantinopolului, ascultarea sa principala era aceea de a ii anunta Sfantului Ioan vizitatorii care il cauta. Un aristocrat fusese barfit inaintea imparatului Arcadie iar imparatul din aceasta cauza il alungase de la curtea imperiala. Acest aristocrat a venit la Sfantul Ioan pentru a-i cere sa mijloceasca inaintea imparatului in favoarea lui. Atunci cand ucenicul Proclu a mers sa ii anunte Sfantului Ioan Gura de Aur vizita acestui nobil, prin usa intredeschisa a vazut ca acesta nu este singur, ci ca impreuna cu el se afla un barbat care, aplecat asupra Patriarhului care scria, ii soptea anumite cuvinte la ureche. Deoarece sederea acelui barbat in convorbire cu Patriarhul a durat pana in zori, ucenicul Proclu l-a indemnat pe nobil sa revina in seara urmatoare, el insusi intrebandu-se cine poate fi acel barbat, si cum reusise sa intre la Patriarh neanuntat. In a doua noapte si in a treia noapte s-a intamplat acelasi lucru, iar Sfantul Proclu nu-si mai putea reveni din uimire. Sfantul Ioan Gura de Aur si-a intrebat atunci ucenicul daca fusese cautat intre timp de acel aristocrat. Ucenicul a raspuns ca acel aristocrat cu adevarat a venit si a asteptat trei nopti la rand, dar ca nu l-a putut anunta, de vreme ce Sfantul Iona avea deja un oaspete, cu fruntea inalta, mergand spre chelie, si care a soptit la urechea inalt Preasfintiei Sale trei nopti la rand, pana in zori. Sfantul Ioan Gura de Aur, uimit la randul sau, a zis ca nu isi aminteste sa fi primit pe cineva la el in cele trei nopti de mai inainte, si i-a cerut ucenicului sa i-l mai descrie o data pe acel barbat. Sfantul Proclu a aratat atunci inspre icoana Sfantului Apostol Pavel si a zis Sfantului Ioan Hrisostom ca barbatul acela semana intocmai cu chipul din icoana. Astfel, s-a aratat ca insusi Marele Apostol a fost acela care i-a insuflat Sfantului Ioan Gura de Aur talcuirea Epistolelor lui.

Sfantul Apostol Pavel soptindu-i Sfantului Ioan Gura de Aur talcuirea epistolelor

Pe relatarea din Viata Sfantului Proclu se intemeiaza si aceasta icoana pastrata in Manastirea Vatoped din Sfantul Munte Athos. Tot in Manastirea Vatoped se pastreaza cu mare cinste capul Sfantului Ioan, cu urechea stanga intreaga. Se spune de catre parintii cei din vechime, ca la urechea stanga i-a talcuit Sfantul Apostol Pavel intelesurile Sfintelor sale Epistole si a ramas neputrezita spre marturie ca a fost adevarata talcuirea sfantului.

Urechea Sfantului Ioan Gura de Aur

Sfantul Ioan Gura de Aur, exeget al epistolelor pauline

Sfantul Ioan Gura de Aur este considerat cel mai mare exeget al Sfintelor Scripturi din toate timpurile. Acesta ne-a lasat mostenire cea mai vasta opera exegetica din istoria Bisericii. Cea mai mare parte din uriasa sa opera o constituie opera exegetica. Din cele 18 volume, ce acopera opera sa in clasica Patrologie Greaca J.P. Migne , 11 cuprind aproape exclusiv opera exegetica, omilii sau comentarii la carti ale Vechiului si ale Noului Testament.

Sfantul Ioan a comentat toate cele paisprezece epistole pauline. Sfantul Apostol Pavel este autorul biblic caruia Sfantul Ioan Gura de Aur ii acorda o atentie cu totul deosebita, in afara comentariilor la epistole, dedicandu-i o serie de sapte omilii. Omiliile la Romani sunt recunoscute astazi in Teologia Biblica drept cel mai bun comentariu patristic la aceasta epistola paulina. Comentariul la 1 Corinteni este apreciat de traditia ortodoxa a fi o capodopera a genului. Sfantul Ioan Gura de Aur nu lasa necomentata nici Epistola catre Filimon, careia ii acorda 18 coloane in Patrologia Greaca. Talcuirea Sfantului Ioan este una prin excelenta pastorala, urmarind hranirea si zidirea duhovniceasca a credinciosilor. Sfantul Ioan marturiseste adesea acest lucru. Acest lucru poate fi observat si din faptul ca acorda Epistolelor pastorale un spatiu mai extins decat altor epistole de acelasi volum.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

31 Mai 2021

Vizualizari: 10096

Voteaza:

"Soaptele” Sfantului Apostol Pavel 5.00 / 5 din 7 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE