Supunerea fata de lege.

l. "Asculta dar, Israele: hotararile si legile care va invat eu astazi sa le paziti, ca sa fiti vii, sa va inmultiti si ca sa va duceti sa mosteniti acel pamant pe care Domnul Dumnezeul parintilor vostri vi-l da in stapanire
2. Sa nu adaugati nimic la cele ce va poruncesc eu, nici sa lasati ceva din ele; paziti poruncile Domnului Dumnezeului vostru, pe care vi le spun eu astazi.
3. Ochii vostri au vazut toate cate a facut Domnul Dumnezeul vostru cu Baal-Peor; pe tot omul care a urmat lui Baal-Peor 1-a pierdut Domnul Dumnezeul tau din mijlocul tau;
4.
Iar voi, cei ce v-ati lipit de Domnul Dumnezeul vostru sunteti vii pana in ziua de astazi.
5. Iata, v-am invatat porunci si legi, cum imi poruncise Domnul Dumnezeul meu, ca sa faceti asa in tara aceea in care intrati ca s-o stapaniti.
6. Sa le paziti asadar si sa le impliniti, caci in aceasta sta intelepciunea voastra si cumintenia voastra inaintea ochilor popoarelor care, auzind de toate legiuirile acestea, vor zice: Numai acest popor mare este popor intelept si priceput.
7. Caci este oare vreun popor mare, de care dumnezeii lui sa fie asa de aproape, cit de aproape este de noi Domnul Dumnezeul nostru, oricand Il chemam?
8. Sau este vreun popor mare, care sa aiba astfel de asezaminte si legi drepte, cum este toata legea aceasta pe care v-o infatisez eu astazi?
9. Decat numai pazeste-te si iti fereste cu ingrijire sufletul tau, ca sa nu uiti acele lucruri pe care le-au vazut ochii tai si sa nu-ti iasa ele de la inima in toate zilele vietii tale; sa le spui fiilor si fiilor feciorilor tai.
10. Sa le spui de ziua aceea in care ai stat tu inaintea Domnului Dumnezeului tau, la Horeb, de ziua adunarii cand a zis Domnul catre mine: Aduna la Mine poporul si Eu ii voi vesti cuvintele Mele, din care se vor invata ei a se teme de Mine in toate zilele vietii lor de pe pamant si vor invata pe fiii lor.
11. Atunci v-ati apropiat si ati stat sub munte, muntele ardea cu foc pana la cer si era negura, nor si intuneric.
12. Iar Domnul v-a grait de pe munte din mijlocul focului; si glasul cuvintelor Lui l-ati auzit, iar fata Lui n-ati vazut-o, ci numai glasul I l-ati auzit.
13. Atunci v-a descoperit El legamantul Sau, cele zece porunci, pe care v-a poruncit sa le impliniti, si le-a scris pe doua lespezi de piatra.
14. In vremea aceea mi-a poruncit Domnul sa va invat poruncile si legile Lui, ca sa le impliniti in tara aceea in care intrati ca s-o stapaniti.
15. Tineti dar bine minte ca in ziua aceea, cand Domnul v-a grait din mijlocul focului, de pe muntele Horeb, n-ati vazut nici un chip.
16. Sa nu gresiti dar si sa nu va faceti chipuri cioplite, sau inchipuiri ale vreunui idol, care sa infatiseze barbat sau femeie,
17. Sau inchipuirea vreunui dobitoc de pe pamant, sau inchipuirea vreunei pasari ce zboara sub cer,
18. Sau inchipuirea vreunei jivine, ce se taraste pe pamant, sau inchipuirea vreunui peste din apa, de sub pamant;
19. Sau, privind la cer si vazand soarele, luna, stelele si toata ostirea cerului, sa nu te lasi amagit ca sa te inchini lor, nici sa le slujesti, pentru ca Domnul Dumnezeul tau le-a lasat pentru toate popoarele de sub cer.
20. Iar pe voi v-a luat Domnul Dumnezeu si v-a scos din cuptorul cel de fier, din tara Egiptului, ca sa-I fiti Lui popor de mostenire, cum sunteti acum.
21. Domnul Dumnezeu S-a maniat insa pe mine pentru voi si S-a jurat ca eu nu voi trece Iordanul acesta si nu voi intra in acel pamant bun pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da tie de mostenire.
22. Eu voi muri in pamantul acesta, fara sa trec Iordanul, iar voi veti trece si veti lua in stapanire acel pamant bun.
23. Luati seama sa nu uitati legamantul Domnului Dumnezeului vostru pe care 1-a incheiat cu voi si sa nu va faceti idoli care ar inchipui ceva, precum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau.
24. Caci Domnul Dumnezeul tau este foc mistuitor, Dumnezeu zelos.
25. Iar de ti se vor naste fii si fiilor tai fii si, traind mult pe pamant, veti cadea in pacat si va veti face chipuri cioplite, care sa inchipuiasca ceva, de veti face ceva ce este rau inaintea ochilor Domnului Dumnezeului vostru ca sa-L maniati,
26. Va marturisesc astazi pe cer si pe pamant ca veti pierde curand pamantul, pentru a carui mostenire treceti acum Iordanul; nu veti trai multa vreme pe el, ci veti pieri.
27. Domnul va va imprastia prin toate popoarele si veti ramane putini la numar printre toate popoarele la care va va duce Domnul.
28. Veti sluji acolo altor dumnezei, facuti de maini omenesti din lemn si piatra, care nu vad si nu aud, care nu mananca si nu au miros.
29. Dar cand vei cauta acolo pe Domnul Dumnezeul tau, Il vei gasi, de-L vei cauta cu toata inima ta si cu tot sufletul tau.
30. Cand vei fi la necaz si cand te vor ajunge toate acestea in curgerea vremii, te vei intoarce la Domnul Dumnezeul tau si vei asculta glasul Lui.
31. Domnul Dumnezeul tau este Dumnezeu bun si indurat; nu te va lasa, nu te va pierde si nici nu va uita legamantul incheiat cu parintii tai, pe care l-a intarit cu juramant inaintea lor.
32. Ca cerceteaza timpurile trecute, care au fost inainte de tine, din ziua cand a facut Dumnezeu pe om pe pamant; cerceteaza de la o margine a cerului pana la cealalta margine a lui si vezi daca s-a mai savarsit vreo fapta mare ca aceasta si daca s-a mai auzit ceva la fel!
33. A mai auzit, oare, vreun popor glasul Dumnezeului celui viu, graind din mijlocul focului, cum ai auzit tu si sa ramana viu?
34. Sau a mai incercat, oare, vreun dumnezeu sa se duca sa-si ia popor din mijlocul altui popor prin plagi, prin semne, prin vedenii si prin razboi, cu mana tare si cu brat inalt si prin minuni mari, cum a facut pentru voi Domnul Dumnezeul vostru in Egipt, inaintea ochilor vostri?
35. Tie, Israele, ti s-a dat sa vezi aceasta, ca sa stii ca numai Domnul Dumnezeul tau este Dumnezeu si nu mai este altul afara de El.
36. Din cer te-a invrednicit sa auzi glasul Lui, ca sa te invete, si pe pamant ti-a aratat focul Lui cel mare si ai auzit cuvintele Lui din mijlocul focului.
37. Pentru ca El a iubit pe parintii tai si v-a ales pe voi, urmasii lor, de aceea te-a Si scos cu puterea Lui cea mare din Egipt.
38. Ca sa alunge de la fata ta popoarele cele mai mari si mai puternice decat tine si ca sa te duca sa-ti dea pamantul lor mostenire, asa cum ai astazi.
39. Cunoaste dar astazi si tine minte ca Domnul Dumnezeul tau este Dumnezeu sus in cer si jos pe pamant si nu mai este altul afara de El.
40. Sa pazesti legile Lui si poruncile Lui, pe care ti le spun eu astazi, ca sa-ti fie bine tie si fiilor tai de dupa tine si ca sa traiesti multa vreme in pamantul acela pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da pentru totdeauna".
41. Atunci a ales Moise trei cetati dincoace de Iordan, spre rasaritul Soarelui, ca sa fuga acolo ucigasul
42. Care va ucide pe aproapele sau fara de voie si fara sa-i fi fost vrajmas nici cu o zi, nici cu doua inainte, si ca, scapand in una din aceste cetati, sa ramana cu viata.
43. Aceste cetati sunt: Beter in pustie, in campia din semintia lui Ruben, Ramot in Galaad, in semintia lui Gad, si Golan in Vasan, in semintia lui Manase.
44. Iata legea pe care a infatisat-o Moise fiilor lui Israel.
45. Si iata poruncile, legile si indreptarile pe care le-a rostit Moise fiilor lui Israel in pustie, dupa iesirea lor din Egipt,
46. Dincolo de Iordan, in valea din fata Bet-Peorului, in pamantul lui Sihon, regele Amoreilor, care a trait in Hesbon, pe care l-a batut Moise cu fiii lui Israel, dupa iesirea lor din Egipt,
47. Si au mostenit pamantul lui si pamantul lui Og, regele Vasanului, tara celor doi regi amorei de peste Iordan, spre rasaritul soarelui,
48. Care se intinde pe malul raului Arnon de la Aroer pana la muntele Sihon sau Hermon,
49.
Si tot sesul Arabah de dincoace de Iordan, catre rasaritul soarelui, pana la mare, sesul Arabah de la poalele muntelui Fazga.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 351

Voteaza:

Supunerea fata de lege. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE