Catedrala Sfantul Patrick din Melbourne

Catedrala Sfantul Patrick din Melbourne


Catedrala Sfantul Patrick din Melbourne

Catedrala Sfantul Patrick din Melbourne, Australia, este biserica arhidiocezei catolice din acelasi oras, si, in aceeasi masura, scaunul episcopal al arhiepiscopului catolic din Melbourn. Este cunoscuta in toata lumea ca fiind un exemplu fruntas al renasterii stilului gotic in arhitectura vremii.

In 9 iulie 1847, Australia Felix infiinteaza dioceza din Melbourne. Tot in iulie 1847, la numai 12 ani dupa intemeierea orasului Melbourne, secretariatul colonial din Victoria a oferit Bisericii romano-catolice o bucata de pamant, in partea de est a orasului, in vederea ridicarii unei biserici.

          

La 4 octombrie 1848, fratele augustinian James Goold a sosit din Marea Britanie pentru a ridica un locas in Melbourne si pentru a deveni primul episcop al orasului. Acesta a decis sa isi ridice catedrala pe locul primit de la secretariatul colonial.

         

In aprilie 1850, suprafata de teren oferita anterior este dublata, in vederea ridicarii resedintei episcopului.

Din moment ce, in acel moment, comunitatea din Melbourne era, aproape toata, de origine irlandeza, catedrala a fost inchinata Sfantului Patrick, ocrotitorul Irlandei.

William Wardell, cel mai renumit arhitect ecclesial din Melbourne a fost insarcinat sa creeze planurile pentru viitoarea catedrala, insa proiectul a fost intarziat de intense miscari din timpul "Goanei dupa Aur" din 1851, si care a tarat aproape toti barbatii apti de munca in coloniile de cautare a aurului. Prin urmare, piatra de temelie nu a putut fi asezata decat abia in 9 aprilie 1858.

Catedrala a fost proiectata in stilul renascentisc gotic, bazat pe modelul marilor catedrale medievale din Anglia, un stil aflat pe culmile apogeului la mijlocul secolului XIX.

Nava prezinta un stil cunoscut sub denumirea de "stilul timpuriu englez", in timp ce restul cladirii este intr-un stil decorat geometric, asemanandu-se cu un oarecare "stil gotic tarziu". Wardell a mers mai departe, proiectand o a doua Catedrala in acelasi stil - Sfanta Maria din Sydney.

In curtea catedralei se gaseste statuia liderului national irlandez Daniel O Connell.

Cu toate ca nava a fost terminata in mai putin de zece ani, constructia a continuat lent, fiind intarziata si mai mult de catre severa depresie ce a lovit orasul Melbourne in 1891.

La 27 octombrie 1897 catedrala a fost inchinata sfantului Patrick, insa inca mai era de lucru in unele parti ale acesteia. Fiind stiuta dimensiunea cumunitatii la acea data, masiva catedrala gotica din piatra albastra era un imens si scump angajament. Prin urmare, erau multe amanari intre etapele de ridicare ale acesteia, caci era nevoie de timp pentru strangerea fondurilor necesare.

          

Catedrala Sfantul Patrick a fost singura biserica din lume adusa la o substantiala finalitate in decursul secolului XIX.

Daniel Mannix, care a devenit arhiepiscop de Melbourne in 1917, a prezentat un interes constant in privinta catedralei, pe care o vroia terminata dupa lungile intarzieri din timpul celor 30 de ani de la inceputul lucrarilor. A revazut adaugarea turlelor si a altor elemente din ultima parte a acelor 30 de ani.

          

Catedrala a fost finalizata abia in anul 1939.

In 1970, Papa Paul VI a fost primul papa care a vizitat catedrala, iar in 1974 tot el a oferit acesteia titlul si distinctia de Mica Basilica.

In 1986, Papa Ioan Paul II a vizitat catedrala si s-a adresat oamenilor.

Catedrala este construita pe traditionala directie Est-Vest, avand altarul la capatul ei estic, simbolizand credinta in Invierea lui Hristos.

          

Planul catedralei este in stilul de cruce latina, constand dintr-o nava cu brate laterale, randuri de coloane in interiorul acesteia, un sanctuar cu sapte capele si sfinte relicve.

          

Are o lungime de 103.6 metri si o latime de 56.4 metri in dreptul bratelor si 25.3 metri in interiorul navei. Nava si bratele au o inaltime de 28.9 metri. Turla centrala are o inaltime de 79.2 metri, in timp ce turlele laterale au o inaltime de 61.9 metri.

          

In 1989, 8 decembrie, sunt restaurate clopotele, urmand ca intreaga constructie sa fie supusa unei ample actiuni de renovare.

In 7 iunie 1992 incep lucrarile pentru restaurarea catedralei.

Pentru a celebra un centenar de la consfintirea acesteia, in 1997, catedrala a fost terminata, lucrarile de restaurare si de conservare putand fi realizate cu ajutorul unor fonduri din partea guvernului din Victoria si din partea comunitatii din Melbourne.

          

          

 

28 Iunie 2012

Vizualizari: 10332

Voteaza:

Catedrala Sfantul Patrick din Melbourne 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact