Biserica Temple din Londra

Biserica Temple din Londra


Biserica Temple din Londra

Biserica Temple aflata in Londra - The Temple Church - este construita de catre cavalerii templieri in secolul al XII-lea. Biserica, renumita in primul rand pentru nava rotunda pe care o detine - "Rotonda" - este una dintre singurele trei biserici normane rotunde pastrate in intreaga Anglie.

Pe la mijlocul secolului al XII-lea, cavalerii templieri sau "cavalerii rosii" - numiti asa din pricina crucilor rosii pe care le purtau imprimate pe haine - isi aveau sediul din Londra in zona High Holborn. Insa pana in anii 1160, crescand numarul membrilor, ordinul templier s-a mutat in apropierea strazii Fleet, avand in vedere infiintarea unui complex monahal mai incapator.

Biserica Temple a fost consacrata in data de 10 februarie 1185, in cadrul unei ceremonii savarsite de Heraclie, patriarhul cruciat din Ierusalim. Se crede ca la slujba ar fi participat si regele Henry al II-lea. Cavalerii templieri isi tineau serviciile religioase si ritualurile secrete de initiere in interiorul navei rotunde, de altfel, si cea mai veche parte din biserica.

Biserica a facut parte, initial, dintr-un complex manahal mai mare. Acest complex cuprindea resedintele membrilor, facilitatile de antrenament militar, cat si locuri de relaxare pentru proaspetii initiati, care nu aveau voie sa mearga in oras fara acceptul Maestrului Templier.

Ordinul cavalerilor templieri a fost unul foarte puternic in Anglia acelei vremi. Maestrul de la Templu era cel care conducea ordinul. Sediul ordinului era folosit pe post de resedinta, in momentele in care ajungeau in oras, de catre regi si legati papali.

Templul era folosit si pe post de banca, aici pastrandu-se sume imense de bani, uneori in ciuda membrilor de la curtea regala, care doreau limitarea fondurilor unor boieri care nu se supuneau.

          

Templul a constituit si locul in care s-au petrecut unele evenimente importante ce au dus la semnarea istorica a actului "Magna Carta", din anul 1215. Un rol deosebit in aceasta problema l-a detinut William Marshal, a carui efigie se afla in Rotonda.

Biserica originala detinea un mic cor, acesta fiind semnificativ extins in jurul anului 1200, cand regele Henry al III-lea si-a exprimat dorinta de a fi inmormantat aici. Noul locas a fost consacrat in data de 1240, in ziua Inaltarii Domnului. In orice caz, in momentul in care i s-a citit testamentul, dupa moartea acestuia din anul 1272, nu mica a fost surprindere vazand ca acesta isi schimbase dorinta - noua loc dorit era Catedrala Westminster.

Avand un inceput greu, in saracie si dedicandu-si intreaga activitate protejarii pelerinilor, Biserica Temple a crescut usor-usor, instarindu-se mai ales din darurile regilor ce au trecut pe aici. Popularitea ordinului a fost una mare pana in secolul al XIV-lea, moment in care acesta a fost acuzat de erezie, de blasfemie si de sodomie.

Drept pedeapsa, membrii ordinului au fost inchisi in Turnul Londrei, intreaga avere confiscandu-li-se. Odata cu suprimarea templierilor, cavalerii de Malta au preluat conducerea asupra teritoriilor si a cladirilor acestora.

Biserica Temple a supravietuit marelui incendiu ce a cuprins Londra in anul 1666. Chiar daca nu a fost grav avariata, aceasta a fost supusa unei serii de restaurari venite din purtarea de grija a lui sir Christopher Wren (1632-1723). In anul 1841, peretii si boltile tavanului au fost renovate in stilul gotic victorian.

La data de 10 mai 1941, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, un raid aerian german a cauzat grav structura de rezistenta a intregii biserica. Acoperisul navei rotunde a fost mistuit de flacari, flacari ce au cuprins indata si intreaga nava. Tot mobilierul de lemn, inclusiv restaurarile victoriene, a pierit in urma focului. Dupa terminarea razboiului, Biserica Temple a fost restaurata complet - aceasta a fost resfintita in luna noiembrie a anului 1958.

Astazi, Biserica Temple este folosita tot pe post de capela, de catre cei care lucreaza in zona. De asemenea, ea functioneaza si pe post de biserica de parohie anglicana, avand serviciu religios regulat. Conducatorul bisericii pastreaza inca titlul de "Maestru al Templului".

Biserica Temple a fost subiectul mai multor critici, motiv fiind nava rotunda a acesteia, care a inlocuit forma de cruce ce sta la baza tuturor bisericilor. Una dintre critici apare si in cartea Codul lui da Vinci, carte in care este numita cladire oculta, inchinata soarelui rotund.

In realitate, motivul pentru care nava este rotunda a venit din dorinta de a o asemana cu Capela Sepulcher din Ierusalim. Aceasta capela s-a aflat in purtarea de grija a templierilor, pe durata cruciadelor. Deci legatura dintre aceasta biserica londoneza si Panteonul din Roma sau zeul Soare este pur fictiva.

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale bisericii este prezenta celor 10 efigii ale cavalerilor. Acestea zac intinse in nava rotunda. Acestea s-au crezut a fi morminte, insa in timpul restaurarilor ce au urmat Razboiului Mondial s-a descoperit ca acestea nu adapostesc trupurile cavalerilor, ele fiind doar niste efigii memoriale.

          

Toti cavalerii sunt intinsi pe spate, insa fiecare are o alta pozitie. Intre ele se remarca unul deosebit, care nu prezinta nici un efigiu, ci doar un sarcofag trapezoidal.

Nava bisericii este foarte frumoasa, vitraliile imprastiind o lumina multicolora peste lespezile de piatra ale podelei. In aceasta se odihneste si o impresionanta orga, alaturi de un altar din lemn, purtand semnatura lui sir Christopher Wren. Altarul, creat pentru Biserica Temple a fost mutat intr-un muzeu din Durham, dupa ce, in anul 1944, acesta a fost aproape in totalitate distrus. Astazi este restaurat si bine ingrijit.

27 Iunie 2012

Vizualizari: 8386

Voteaza:

Biserica Temple din Londra 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact