Panaghia Eleousa - sihastria ascunsa a Maicii Domnului

Panaghia Eleousa - sihastria ascunsa a Maicii Domnului Mareste imaginea.


Panaghia Eleousa

Sihastria ascunsa a Maicii Domnului

Panaghia Eleousa - Biserica Maicii Domnului - este una dintre cele mai apreciate bisericutele bizantine de pe Lacul Prespa cel Mare. Bisericuta se afla in apropierea localitatii Psarades, iar la aceasta se poate ajunge numai cu barca, prin traversarea lacului; poate si din aceasta cauza este mai fascinanta decat celelalte: este mai izolata, ascunsa chiar, frescele s-au pastrat aproape impecabile, iar arhitectura este de o profunda si rara simplitate.

Lacul Prespa

Prespa este numele a doua lacuri cu apa dulce din sud-estul Europei, impartite intre trei tari: Macedonia, Grecia si Albania. Parcul National Prespa se intinde pe o suprafata de 14.500 de hectare. Prespa se afla la o distanta de 630 de kilometri de Atena si la 200 de kilometri de Tesalonic, cel de-al doilea mare oras al Greciei.

     

Lacurile Prespa sunt renumite, in intreaga lume, din doua mari motive, unul de interes cultural si altul de interes religios. Primul motiv este fauna si flora, deosebit de bogata si rara, iar al doilea motiv il constituie seria de bisericute bizantine si post-bizantine.

Bisericutele bizantine si post-bizantine din Rezervatia Naturala Prespa sunt de o rara frumusete. Tacerea si linistea bisericutelor din Prespa, alaturi de chipurile bizantine ale sfintilor ce imbraca peretii de piatra, arata ca adevarata maretie a sufletului rugator si a mintii de-Dumnezeu-vazatoare nu consta in dimensiunile materiale si spatiale, ci in profunzimea darurilor oferite de om inapoi, lui Dumnezeu.

In aceasta regiune au fost identificate 25 de monumente din perioada medio-bizantina si post-bizantina: bisericute, manastiri, sihastrii si pesteri pictate in fresca. Pe langa acestea, nu lipseste nici salba de bisericute tarziu-bizantine, din secolele XIX-XX. Aceste monumente pot fi grupate in trei mari categorii, in functie de localizarea lor: cele de pe Insula Sfantul Ahile - Aghios Achilios, cele din micutele sate din zona si cele de pe tarmurile stancoase ale Marelui Lac Prespa, la vest de localitatea Psarades.

Prespa - scurt istoric al regiunii

Mikri si Megali Prespa sunt numele grecesti ale celor doua lacuri. Marele Lac Prespa este impartit intre Albania, Grecia si Macedonia. Din suprafata totala a apei, 190 de kilometri patrati apartin Republicii Macedonia, alti 84.8 kilometri patrati apartin Greciei si inca 38.8 kilometri patrati apartin Albaniei. Lacul Prespa cel Mic este impartit doar intre Grecia si Albania. Aceste doua lacuri sunt cele mai inalte doua lacuri tectonice din Balcani, acestea aflandu-se la o altitudine de 853 de metri.

In secolul al X-lea, tarul rus Samuil a construit pe Lacul Prespa cel Mic o fortareata si o biserica inchinata Sfantului Ahile - Achillius. Insula a primit numele de "Agios Achillios" si se afla in partea greceasca a lacului. Cel mai mare oras de pe Lacul Prespa este Resen, afla in Republica Macedonia.

Deoarece Lacul Prespa cel Mare se afla cu 150 de metri deasupra Lacului Ohrida, la o distanta de doar 10 kilometri mai spre est, apele din Prespa alimenteaza raulete si canale ce alimenteaza Lacul Ohrida.

Regiunea din jurul Lacurilor Prespa s-a dezvoltat in mod deosebit spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, sub conducerea Imperiului Bizantin si sub conducerea celor doi domnitori bulgari, Simeon si Samuel. Regiunea a inflorit si in perioada secolelor X-XI, cand aceasta se afla sub purtarea de grija a Arhiepiscopiei de Ohrida - Achrida.

In secolul al XII-lea, Prespa se afla sub dominatie bizantina. Intre secolele al XIII-lea si al XVIII-lea, aici se vor ridica multe dintre monumentele bisericesti din zona. Cei ravnitori de viata inalta vor popula pesterile si locurile sihastresti din jurul lacului. In epoca tarziu-bizantina, o multime de calugari populau tarmurile marelui lac Prespa, cei mai multi dintre acestia vietuind in pesteri naturale.

In secolul al XIV-lea, regiunea Prespa este inclusa in statul Sarb, condus de domnitorul Stefan Dusan. In anul 1386, Prespa va fi puternic atacata si cucerita de otomani. De-a lungul intregii stapaniri otomane, populatia s-a intarit in credinta ortodoxa, ca masura de rezistenta nationala in fata celor necredinciosi.

In secolele al XIX-lea si al XX-lea, regiunea va intra in atentia istoricilor si a bizantinologilor, pentru o serie de monumente ridicate pe teritoriul acesteia. Monumentele bizantine si post-bizantine sunt de o frumusete si de o simplitate cuceritoare.

Pentru o mare perioada de timp, partea greceasca a Lacurilor Prespa a fost slab populata, multe conflicte armate avand loc in zona. In acea perioada, vizitatorii erau sever cercetati si nu usor li se datea voia sa intre in zona. Incepand cu anul 1970, regiunea Prespa a inceput sa-si revina, in special bazandu-se pe turism.

In toamna anului 2000, Lacurile Prespa au fost numite Parc International, aici gasindu-se o bogata fauna si flora: multe dintre vietuitoarele de aici sunt deosebit de rare, unele dintre ele fiind chiar unicat. Prim-ministrii din Albania, Grecia si Macedonia au declarat parcul Prespa drept zona protejata. Comitetul de Coordonare al Parcului Prespa (PPCC) ii reuneste la o masa pe reprezentantii guvernelor, ai populatiei locale si ai organizatiilor pentru protectia mediului.

Panaghia Eleousa - sihastria ascunsa a Maicii Domnului

Biserica Maicii Domnului este una dintre cele mai apreciate bisericutele bizantine de pe Lacul Prespa cel Mare. La aceasta se poate ajunge numai cu barca, prin traversarea lacului, poate si din aceasta cauza este mai fascinanta decat celelalte: este mai izolata, ascunsa chiar, frescele s-au pastrat aproape impecabile, iar arhitectura este de o profunda si rara simplitate.

Sihastria bizantina Panaghia Eleousa este ascunsa intr-o despicatura a malului de piatra, printre arbusti si departe de lumina soarelui, care abia daca ghiceste interiorul acestui minunat locas de rugaciune. Bisericuta Panaghia Eleousa se afla la 30 de metri inaltime fata de apele lacului Prespa.

Biserica numita "Panagia Eleousa", adica "Maica Domnului cea milostiva", dateaza inca de la inceputul secolului al XV-lea, din anul 1410. La vremea ei, aceasta a fost cea mai mare sihastrie de pe intreg cuprinsul Lacului Prespa, obstea acestea gazduind cel mai insemnat numar de vietuitori.

Arhitectura bisericutei este impresionanta: o incapere dreptunghiulara, cu peretii drepti, cu o singura absida, in capatul estic al acesteia si cu un acoperis asezat pe barne de lemn. Frescele ce ii imbraca interiorul sunt un exemplu fidel al artei locale, bine conturate si neatinse de influente straine. Potrivit traditiei locale, aceasta biserica a Maicii Domnului este inchinata Sfantului Apostol Petru - Agios Petros.

     

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 6052

Voteaza:

Panaghia Eleousa - sihastria ascunsa a Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE