Abatia Dunbrody

Abatia Dunbrody


Abatia Dunbrody

Abatia Dunbrody este o manastire cisterciana din partile Wexford-ului, aflat in Irlanda. Biserica in forma de cruce a fost construita in secolul al XIII-lea, iar turnul clopotnita a fost adaugat in secolul al XV-lea. Cu o lungime de 59 de metri, biserica abatiei Dunbrody se numara printre cele mai lungi din Irlanda.

Abatia Dunbrody a fost intemeiata in anul 1170, constituind, si astazi, unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura cisterciana din Irlanda. Abatia a fost intemeiata dupa ordinele lui Strongbow, de catre unchiul sau, cavalerul normand Herve de Montmorency, imediat dupa invazia normanda a Irlandei.

          

Manastirea cisterciana a fost terminata in preajma anului 1220, insa unele adaugiri au mai fost facute de-alungul timpului. Herve de Montmorency a focut o donatie de pamant calugarilor aflati in manastirea Bildewas din Shropshire (Anglia), cu conditia de a ridica Abatia, pentru un numar de calugari cistercieni si ai Ordinului Alb (se numeau asa deoarece purtau robe albe). O alta conditie a acestei donatii este aceea de a primi oricand si la orice ora pe refugiati.

Manastirea Dunbrody este inchinata Fecioarei Maria si Sfantului Benedict. Aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de Abatia Sfanta Maria de Port, denumire ce a primit-o de la calitatea ei de primitoare a refugiatilor.

Herve de Montmorency a devenit primul abate al manastirii. El a murit in anul 1205, la varsta de 75 de ani, fiind ingropat in ctitoria sa. Statuia si mormantul acestuia, care se aflau in apropierea marelui alar, au fost daramate de soldatii fortului Duncannon, in anul 1798.

Abatia a avut parte de multa prosperitate de-alungul mai multor secole, insa nu fara unele mici probleme.

In anul 1355, abatele si monahii sai au inceput sa faca lucruri necrestinesti. Astfel, se spune ca William de Ross, abatele din Dunbrody, si Adam si Hugh Barry, calugari tot aici, au fost condamnati pentru mai multe furturi si lipsiri de libertate. Ei l-au sechestrat pe Thomas Herlyn, calugar din Tintern, si i-au furat mai apoi doi cai. De asemenea, alta data l-au expulzat pe Thomas de Wiggemore, abatele din Tintern, si i-a furat trei cai. Caii aveau la acea data o valoare destul de insemnata.

          

Declinul Abatiei Dunbrody a inceput in jurul anului 1542, moment in care Alexander Devereux, ultimul abata al manastirii, a incredintat regelui, cat si succesorilor acestuia, intreaga manastire si posesiunile acesteia.

Alexander Devereux si-a schimbat religia si a devenit episcop de Ferns. In acel moment, abatia si pamanturile acesteia au intrat in posesia familiei de Etchingham. In anul 1642, Jane Etchingham, mostenitoarea, s-a casatorit cu Earl al II-lea de Donegall, ai carui mostenitori (familia Chichester) detin pamanturile abatiei pana in ziua de astazi. Abatia a fost inmanata de catre familia Chichester Oficiului de Lucrari Publice in anul 1911, care, de atunci, se straduieste in pastrarea intacta a valorii arhitecturale si istorice a acestui loc.

In imediata apropiere a abatiei se afla Castelul Dunbrody, in incinta caruia se gaseste si un centru de vizita, deschis de catre Earl de Belfast, singurul fiu al celei de a VII-a marchiza de Donegall.

Istoria castelului Dunbrody este pierduta in negura timpului. In orice caz, traditia locala spune ca John Etchingham din Abatia Dunbrody, care a murit in anul 1650, a construit aici "o casa rezistenta din piatra". Acest lucru este adevarat - Castelul Dunbrody nu este un castel in sine, ci mai mult o casa fortificata.

John Etchingham a construit aceasta casa inainte de anul 1641, cu toate ca latura sudica a acesteia este mult mai timpurie, probabil avand aceeasi data cu ridicarea abatiei in sine.

In orice caz, in anul 1641, odata cu izbucnirea Rebeliunii, acesta a fost fortat sa inceteze lucrarile la aceasta, casa ramanand neterminata.

Mai apoi, cei doi fii ai lui John Etchingham au murit la scurt timp dupa Rebeliune, iar singura mostenitoare ramasa, Jane, nu s-a ingrijit in terminarea casei celei fortificate a tatalui.

Gradina castelului este locul in zare sta intins un imens labirint cu pereti din arbusti de gradina. Labirintul este alcatuit din circa 1.500 de arbusti speciali, fiind unul din singurele doua labirinturi intregi de acest fel din intreaga Irlanda.

Abatia este cunoscuta unora si datorita unui sigilui pe care l-a detinut in trecut. Sigiliul de bronz de la Abatia Dunbrody a fost gasit in Castelul Kilhile, in anul 1852. Sigiliul are o latime de patru centimetri si il infatiseaza pe abate stand pe tron, acoperit cu un vesmant. In jurul sigiliul este scris in latina 'Contrasigilluim Domus Sccs Marie de Portu' ceea ce inseamna Sigiliul Sfintei Marii a Refugiatilor. Patrick Belfast, marchizul de Donegal este cel care poseda sigiliul.

          

Mesterii locali pun la dispozitia vizitatorilor o gama variata de artefacte. Astfel, din locurile special amenajate se pot achizitiona bijuterii, vitralii si sticla pictata, fier forjat, sticla modelata, lumanari decorative si o varietate mare de produse din lemn.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 2378

Voteaza:

Abatia Dunbrody 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact