Basilica Sfantul Nazarie din Carcassonne

Basilica Sfantul Nazarie din Carcassonne Mareste imaginea.


Basilica Sfantul Nazarie din Carcassonne

Basilica Sfantul Nazarie se afla in orasul medieval Carcassonne, pe locul uneia mai vechi, de origine vizigota, adica ariana, nu catolica, ce dateaza din secolul al V-lea. O noua cladire a inceput sa fie ridicata in secolul al XI-lea, mai exact la data de 12 iunie 1096 (in timpul papei Urban II), in stilul romantic (corespondentul celui romanic din Anglia).

In momentul in care orasul Carcassonne a devenit posesiune regala franceza, in secolul al XIII-lea, dupa razboiul cu catarii, catedrala romanica a fost in mare parte daramata si inlocuita cu una in stil gotic, insa, datorita lipsei de fonduri, vechea nava a fost pastrata.

        

De aceea a fost necesara o improvizatie in unirea celor doua elemente - cel vechi si cel proaspat adaugat; intre nava romanica cu dimensiuni restranse si transeptul gotic proiectat pentru o cladire mult mai mare.

Basilica Sfantul Nazarie prezinta un plan cruciform, cu o larga nava romanica ale carei bolti sunt sustinute de catre doua abside cu arce romanice. Absida, care a fost daramata in timpul ridicarii partii gotice, proabil ca avea doua abside mai mici in laterale.

Intrarea in catedrala se face dinspre nord, direct in a treia parte a navei. Intrarea constituie un portal imbogatit cu sculpturi si arce ce tind spre fatada de deasupra.

Cele doua stiluri se combina relativ bine, oferind astfel una dintre caracteristicile interesante ale acestui monument. Este edificatoare parerea lui Eugene Viollet le Duc, care zice ca basilica Sfantul Nazarie reprezinta invadarea monumentului romanic sudic de catre stilul ogival nordic.

Basilica a fost, bineinteles, o catedrala, insa episcopul actual are resedinta intr-o biserica din orasul modern, in afara celui medieval, ceea ce face ca aceasta basilica sa ramana doar o biserica exrtraordinara. Termenul de basilica se refera in general la un stil arhitectural foarte diferit, insa in acest caz, el evidentieaza mai mult antichitatea locului si dimenciunea cladirii.

Basilica are urmatoarele dimensiuni: lungimea totala de 48.50 de metri, lungimea transeptelor este de 34 de metri, iar latimea navei si a absidelor este de 16 metri.

Printre lucrurile care atrag privirea si impresioneaza se numara: cele doua abside laterale ale maretei nave romanice, care sunt sprijinite de pilastri patrati, transeptul ogival gotic si boltile (construite de catre Pierre de Rochefort) infatisand o influenta scandinava.

De asemenea, nu uitam nici de cele mai frumoase vitralii din sudul Frantei, de bolta Sfantul Petru, de mormantul episcopului Radulphe si de Scaunul de Piatra.

          

In bolta din secolul al XIV-lea se afla mormantul gol al lui Pierre de Rochefort, episcop al orasului Carcassonne intre anii 1300 si 1322, care a fost responsabil pentru toate lucrarile gotice suferite de catedrala.

Cand Simon de Montfort a murit la data de 25 iunie 1218, corpul sau a fost adus inapoi in Carcassonne si inmormantat in catedrala Sfantul Nazarie. Ramasitele sale au fost exhumate trei ani mai tarziu si duse la o manastire din apropiere de Montfort Amaury.

          

Aceasta piatra, descoperita in anul 1835 de catre Merimee, in interiorul basilicii, se crede a fi parte din mormantul sau original. Daca petreci cateva minute uitandu-te la piatra, iti poti imagina, din detaliile de pe ea, modalitatea mortii sale.

Acesta a fost lovit in cap de o piatra mare, aruncata de o femeie din Toulouse, in incercarea ei de a-si ajuta orasul impotriva armatelor cruciate din timpul rasboiului cu catarii din Languedoc.

Cand Carcassonne a devenit proprietate regala franceza, in timpul razboiului cu catarii din Languedoc, locuitorii orasului au fost scosi cu forta din locuintele din cetate, iar cladirile adiacente au fost daramate.

Guilhcm Radulphe a obtinut permisiunea din partea noilor conducatori francezi pentru ca locuitorii sa isi inalte un alt oras - orasul de jos, cum e cunoscut azi (Ville Basse). 

          

Radulphe a murit in anul 1266. Bolta acestuia din catedrala este asezata in nivelul vechi al catedralei romanice, sub nivelul celui actuale. Abia in anul 1839, Cros Mayrevieille a descoperit mormantul. Acum este expus intr-o arcada oarba gotica.

Orga are patru randuri de clape si 40 de piese si pedale, fiind numita Femeii Franceze. Din iunie pana in septembrie se tin concerte gratuite de orga. Instalarea acesteia a fost ordonata de catre episcopul Vitalis de Lestang (1621-1652) catre Crespin Verniole.

         

Orga a fost restaurata intre 1680 si 1687 de catre Jean de Joyeuse, iar mai apoi, marita intre anii 1772 si 1775 de catre Jean-Pierre Cavaille. Restaurarea sa tatala a fost facuta intre 1982 si 1985 de catre Barthelemy Formentelli.

28 Iunie 2012

Vizualizari: 6432

Voteaza:

Basilica Sfantul Nazarie din Carcassonne 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE