Biserica Alba din Karan

Biserica Alba din Karan Mareste imaginea.

Biserica Alba din Karan

Karan este o localitate din districtul Zlatibor, aflata la numai 16 kilometri distanta de municipalitatea Uzice, in vestul Serbiei. Primele locuinte de pe acest loc sunt cele din asezarea romana Malvestatium. Biserica Alba din Karan este inchinata Bunei Vestiri.

Biserica Alba din Karan - Serbia

Biserica Alba din Karan a fost construita in perioada anilor 1332-1337, de catre jupanul local Petru - Petar, poreclit Brajan, dimpreuna cu sotia lui, Struja, cu fiul sau si cu cele trei fiice, drept capela funerara pentru familia sa. Potrivit unor surse locale, biserica ar fi fost zidita intre anii 1340 si 1342.

Biserica Alba din Karan - Serbia

Biserica a fost ridicata pe ruinele unui fost locas de cult, datand din secolul al X-lea. Aceasta din urma, de factura bizantina, este mentionata intr-un document scris de mana imparatului bizantin Vasile al II-lea, in anul 1020.Biserica Alba din Karan - Serbia

In interiorul bisericutei de piatra, pe peretii zugraviti in fresca, se afla inca si astazi imaginea ctitorilorl: Brajan, alaturi de familia lui, cat si imparatul sarb Dusan.

Portretele ctitorilor sunt zugravite pe peretele nordic din partea vestica a naosului, iar portretele familiei regale Nemanja se afla in partea opusa: Simeon Nemanja, Sfantul Sava, regele Milutin si conducatorul acelei vremi, regele Dusan, alaturi de sotia lui, Elena, si de fiul sau, Uros.

Biserica este zidita urmand stilul arhitectural numit Raska. Bisericuta are un naos central, cu absida in Sfantul Altar. Naosul este incununat cu o cupola rotunda. Inca si astazi este pastrat iconostasul initial, zidit odata cu biserica si zugravit in fresca. Se crede ca la zugravirea bisericii au lucrat doi maestri zugravi. Frescele continua traditia artistica locala din secolul al XIV-lea.

Mormintele ctitorilor au fost scoase la lumina in urma sapaturilor arheologice inteprinse in anul 1975, lucru ce atesta motivul initial al zidirii acestei bisericute, anume acele de a servi drept necropola a familiei. Alaturi de acestea, multe alte morminte din perioada romana, acoperite cu scrisuri in piatra, amintest de fosta bisericuta bizantina.

Lucrari de restaurare a bisericii si a frescelor au fost inteprinse in anul 1980.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Biserica Alba din Karan - Serbia

Biserica Alba din Karan - Serbia

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2063

Voteaza:

Biserica Alba din Karan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE