Biserica Izvorul Tamaduirii - Kefalari

Biserica Izvorul Tamaduirii - Kefalari Mareste imaginea.

Biserica Izvorul Tamaduirii, cunoscuta si sub numele Biserica Maicii Domnului din Kefalari, se afla la o distanta de 5 km de orasul Argos si aproximativ 125 km de Atena, capitala Greciei.

Cu o populatie de aproximativ 24 500 de locuitori, Argos este cel mai mare oras al Prefecturii Argolida si totodata unul dintre cele mai vechi orase ale Greciei. Primele urme ale populatiei in aceasta regiune pot fi trasate in mileniul III i.Hr. Legendarul erou Inachos a fost intemeietorul si primul rege al orasului.

Biserica Izvorul Tamadurii este situata in satul Kefalari situat la 5 km sud-vest de Argos. Acest sat, ce are in prezent aproximativ 1000 de locuitori, este un loc deosebit de pitoresc, fiind asezat la poalele Muntelui Chaon. Desi nu este un sat mare este vestit in intreaga Grecie pentru icona facatoare de minuni Panaghia Kefalariotissa si pentru biserica-pestera ce o adaposteste.

Potrivit traditiei primul locas de cult a fost construit in partea de est a satului, in pestera de la poalele Muntelui Chaon, dupa anul 1643, cand icoana Maicii Domnului a fost descoperita in acest loc. Biserica este situata chiar deasupra locului de unde izvoraste raul Erasinos.

 

Din nefericire biserica veche nu s-a mai pastrat fiind distrusa de o explozie de munitie ce era depozitata in apropiere in anul 1928. Biserica din prezent a fost reconstruita si deschisa in 1928 de catre localnici cu sprijinul financiar al Asociatieii "Danasos” situata in Atlanta, Georgia.

Biserica masoara 16 m lungime, 6 metri latime si 4 m inaltime. Din cei 16 metri ai lungimii 9 se afla in interiorul pesterii. Biserica prezinta o forma neobisnuita deoarece una din absidele sale se continua in pestera pe o lungime de 50 de m. Pestera este atat de incapatoare incat poate adaposti o intreaga armata, asa cum s-a si intamplat in timpul Razboiului de Independenta.

O alta pestera adiacenta in care se gaseste un izvor a fost transformata in capela. La intrarea in pestera a fost construita o biserica pentru pelerini, de data mai recenta. Hramul noului locas de cult este Izvorul Tamaduirii si este praznuit in Vinerea Luminata.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

19 Aprilie 2012

Vizualizari: 3506

Voteaza:

Biserica Izvorul Tamaduirii - Kefalari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE