
Biserica Kaneo
Biserica Sfantul Ioan Teologul din Ohrida
Orasul macedonean Ohrida, de mare importanta nationala si cu o deosebita istorie culturala si bisericeasca, este asezat pe malul Lacului Ohrida, la poalele Muntelui Galicica, in sud-vestul Macedoniei.
Cuibarit intre crestele muntilor inalti de pana la 2.800 de metri si Lacul Ohrida, orasul nu este impresionant doar prin istoria sa, ci si prin frumusetea deosebita a asezarii sale. Trecut in lista Patrimoniului Mondial UNESCO, in anul 1980, orasul Ohrida este cu siguranta una dintre bijuteriile Macedoniei.
Arheologii considera ca orasul Ohrida este cea mai veche asezare umana din Europa, numai lacul in sine avand o vechime de peste trei milioane de ani. Orasul Ohrida este mentionat pentru prima data in niste documente grecesti din anul 353 i.Hr., cand era cunoscut sub denumirea de Lychnidos, adica "orasul luminii". Orasul avea sa-si primeasca actualul nume, Ohrida, abia in anul 879. Numele orasului vine probabil de la cuvintele "vo hrid", care inseamna "pe deal".
Orasul Ohrida, asa cum il vedem astazi, a fost construit, in mare parte, intre secolele VII-XIX. De-a lungul perioadei bizantine, Ohrida a devenit un loc deosebit de important, atat cultural cat si economic, acesta servind drept resedinta episcopala. Orasul a gazduit si prima universitate, condusa de catre Sfintii Clement si Naum de Ohrida, pe la sfarsitul secolului al IX-lea. La inceputul celui de-al XI-lea secol, Ohrida a devenit capitala Imperiului lui Samuil, a carui fortareata se poate vedea si astazi in oras.
Pe langa marele lac si muntii ce strajuiesc Lacul Ohrida, orasul se mandreste inca si cu o serie de minunate biserici, basilici si manastiri. Dintre acestea, cele mai de seama sunt Manastirea Sfantul Naum de Ohrida si Manastirea Sfantul Pantelimon, a Sfantului Clement. Cu ajutorul regelui Boris I si cu cele invatate de la Sfintii Chiril se Metodie, cei doi sfinti din Ohrida au scris multe invataturi duhovnicesti, alaturi de alfabetul chirilic, care va ajunge sa fie folosit atat in Republica Macedonia, cat si in tarile vecine Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Rusia si alte tari din Uniunea Sovietica.
In Ohrida se afla inca si multe alte biserici si minunate manastiri. Dintre acestea le amintim pe urmatoarele: Biserica Sfanta Sofia, Biserica Sfantul Pantelimon - Clement, Biserica Sfantul Ioan Teologul din Kaneo, Biserica Zaum, Biserica Sfantul Stefan si Biserica Petka.
Biserica Sfantul Ioan Teologul "Kaneo" din Ohrida - scurt istoric
Biserica inchinata Sfantului Ioan Evanghelistul, supranumit Teologul, numita si Biserica Kaneo, este o biserica ortodoxa din Ohrida, renumit oras al Macedoniei. Biserica se afla asezata pe malul sud-vestic al Lacului Ohrida, oferind pelerinilor o panorama de nedescris a lacului.
Inca nu se stie cu exactitate anul ridicarii minunatei bisericute de pe Lacul Ohrida, insa in urma cercetarilor documentelor zonei, se marturiseste ca ea exista deja in anul 1447. Arheologii sunt de parere ca biserica a fost construita mai inainte de cucerirea zonei de catre Imperiul Otoman, foarte posibil undeva prin secolul al XIII-lea. Lucrarile ample de restaurare a bisericii, inteprinse in anul 1964, au scos la lumina minunatele fresce din cupola.
Biserica este zidita in forma de cruce, avand o baza rectangulara, cu trei abside si un dom octogonal. Arhitectul bisericutei Sfantului Ioan este inca necunoscut, insa se vede influentarea acestuia de catre arhitectura tipic armeana, pe care a imbinat-o intr-un mod foarte armonios cu puternicele radacini bizantine.
Lucrari de restaurare si reconstructie au avut loc si in secolul al XIV-lea, cu putin timp mai inainte de venirea aici a otomanilor. Un iconostas de lemn a fost construit in interiorul bisericutei, iar pana in secolul al XX-lea, numerosi sfinti, impreuna cu Maica Domnului, au fost zugraviti in abside.
Minunata fresca a lui Hristos Pantocrator poate fi vazuta inca si astazi in domul bisericutei, pe cupola, inconjurat de opt ingeri. In catul ferestrelor sunt zugraviti Sfintii Prooroci. Sfantul Clement de Ohrida, a carui manastire, inchinata Sfantului Pantelimon, se afla la mica distanta de acest loc, se afla zugravit pe un perete al bisericii, alaturi de Sfantul Erasmus de Ohrida si de Sfantul Ioan Teologul.
Langa acesti doi sfinti se afla zugravit si Constantin Cabasila, renumit in istoria Arhiepiscopiei de Ohrida. El a ramas in istoria locului drept acela care a luptat cel mai mult pentru castigarea autocefaliei Bisericii din Ohrida, fiind totodata si slujitorul Arhiepiscopului, intre anii 1250 si 1263.
In partea superioara a Altarului, in absida, se afla zugravita fresca infatisand Impartasirea Apostolilor de catre Iisus Hristos. Ingerii sunt infatisati purtand vestminte imperiale, lucru destul de neobisnuit in pictura bizantina. Decorul din fundal, si el unic, este o caracteristica a zugravilor Mihail si Eutihie.
Frescele din bisericuta sunt lucrate de mai multi zugravi. Potrivit parerii lui P. Miljkovic Pepek, artistii din Kaneo au reusit cu succes sa transpuna in vremea lor duhul frescelor din perioada comneana bizantina. Acesta nu se regasea in duhul oarecum renascentist, dezvoltat in perioada paleologilor.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.