Biserica Saint-Etienne din Belfaux

Biserica Saint-Etienne din Belfaux Mareste imaginea.

Biserica Saint-Etienne din Belfaux

Regiunea Belfaux a fost locuita inca din antichitate. Celtii venerau in special pe zeul Apolo, numit adesea Belenus. Tempul din Avenches, aflat la 10 kilometri de Belfaux, este o marturie certa a acestui cult. Adunarile religioase se faceau in aer liber, in apropierea unui copac sau a unei fantani. Este foarte probabil ca biserica din Belfaux - Bellofago - asezata langa o fantana, sa fi fost construita pe un vechi locas al cultului celtic.

Primele marturii care atesta existenta unei biserici la Belfaux se afla in actele intemeierii Abatiei Cisterciene de la Hauterive, din data de 25 februarie 1138, aflata nu departe de orasul Fribourg. Biserica a fost pusa sub ocrotirea Sfantului Mucenic Stefan, intaiul martir al Bisericii Primare.

           

In 1470 biserica a ars in intregime, cu exceptia Crucifixului de lemn, care a ramas intact. Minunea aceasta a fost atestata de Episcopul de Lausanne, Benoit de Montferrand, intr-o scrisoare oficiala din 2 septembrie 1478. De atunci, numerosi pelerini vin in biserica din Belfaux si cauta tamaduirea sufletului si a trupului.

Pana in anul 1919, Crucifixul a fost prins deasupra naosului, iar apoi asezat in fata altarului. Datand din secolul al XIII-lea, acest Crucifix este unul dintre cele mai vechi din Elvetia. In fiecare an, in Vinerea dinaintea sarbatorii Cincizecimii este organizat un mare pelerinaj in cinstea Sfintei Cruci.

            

Din anul 1842 si pana in 1851, biserica a fost reconstruita integral. Un element foarte interesant il reprezenta turnul inalt de 45 de metri. Arhitectura actuala, in stil neoclasic, dateaza din din aceeasi perioada.

Cine viziteaza Cantonul Fribourg ajunge negresit si la Belfaux. Intregul Canton este majoritar catolic. Asezata in centrul comunitatii, ca o inima, biserica bucura privirea si da sentimentul stabilitatii.

Catedrala din Belfaux se afla intr-o zona cu opt biserici si capele vechi. Printre ele se afla biserica Sfantul Mucenic Gheorghe din Corminboeuf, cu fresce de la inceputul secolului al XVI-lea.

          

Preotul Marc-Louis Passera este parohul bisericii din Belfaux din 1994. Iubit si pretuit de toti crestinii din zona, parintele Marc-Louis indruma viata crestina a celor din Belfaux cu mult entuziasm si pricepere.

Activitatea pastorala si misionara in comunitatea din Belfaux este impresionanta. Iata numai cateva din reperele lucrarii misionare a membrilor comunitatii catolice din Belfaux, care, impartiti in grupuri, isi implinesc vocatia de crestini: acestia organizeaza intalniri si dialoguri cu tinerii din parohie, viziteaza si ingrijesc bolnavii, ajuta familiile sarace din parohie, au un program liturgic foarte bogat, editeaza saptamanal o foaie parohiala, predau lectii de catehism pentru copii, organizeaza intalniri cu credinciosii pentru meditatii pe marginea textului biblic si exerseaza si muzica corala prin Corul Saint-Etienne si fanfara.

          

Raportandu-se dinamic la realitatile societatii contemporane, viata parohiei din Belfaux reprezinta un reper spiritual in spatiul Cantonului Fribourg.

          

Pr. Georgian Paunoiu

.

21 Martie 2007

Vizualizari: 6552

Voteaza:

Biserica Saint-Etienne din Belfaux 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE