Biserica Sfantului Tit din Gortina

Biserica Sfantului Tit din Gortina Mareste imaginea.

Orasul Gortina (cunoscut ca Gortin si Gortis) localizat in sudul Cretei centrale, a fost un important centru urban din perioada romana, ce avea sa devina ulterior loc de scaun al primului episcop al Cretei, Sfantul Tit.

Sfantul Apostol Tit, unul din cei saptezeci de Apostoli ai Mantuitorului, s-a nascut in Creta, din parinti idolatri, fiind de origine greaca. Ajungand la credinta in Hristos prin intermediul Sfantului Apostol Pavel, el devine ucenicul acestuia si devotat tovaras si ajutor in timpul propovaduirii Evangheliei.

Sfantul Pavel il hirotoneste episcop in cetatea Gortina din insula Creta si, ulterior, ii trimite o Epistola, care ii poarta numele. Sfantul Apostol Pavel il mentioneaza frecvent ca ucenic dintre elini, tovaras de drum si/sau trimis al sau (e.g. in II Corinteni 7; 8; 12, 18, in Galateni 2, la II Timotei 4, 10). Sfantul Tit este pomenit de Biserica in 25 august, iar la 4 ianuarie impreuna cu Cei Saptezeci.

Biserica Sfantului Tit din Gortina reprezinta exemplul cel mai bine pastrat al unei basilici crestine din Grecia. Traditiile locale spun ca a fost ridicata pe locul unde Apostolul a primit martiriul. Locasul din secolele VI-VII a fost distrusa de catre arabi in 824, astazi aflandu-se in ruine.

O parte din abisa si ziduri ni s-au pastrat. Pe un zid interior se gaseste o pictura moderna a Sfantului Apostol Tit.

Gortina in antichitate

Potrivit mitologiei grecesti, Zeus s-a casatorit cu Europa sub un platan in Gortina; de aceea acestui arbore i s-a permis sa ramana totdeauna verde. Situl arheologic din Gortina se afla la aproximativ 48 km sud-vest de de Iraklion. Este cel mai mare sit arheologic din intreaga Grecie.

Homer in Iliada spune ca era faimos pentru zidurile sale, iar Strabon il numeste al doilea dupa Knossos in putere. In sec. II perimetrul orasului era de aproximativ 10 km lungime iar populatia sa era estimata undeva intre 75000 100 000 locuitori. In timpul ocupatiei romane Gortina a fost centrul politic al Cretei. Chiar daca orasul nu este mentionat in Noul Testament, apare totusi in apocrife, unde Gortina este amintit printre orasele destinatare ale scrisorii consulului roman Lucius prin care cerea evreilor sa sprijine pe marele preot Simon si sa ofere extradarea pentru orice evreu care primise drept de refugiu de la el in unul din aceste orase.

Scrisoarea sugereaza ca o comunitate iudaica, ce intretinea legaturi comerciale constante intre Creta si Iudeea, trebuia sa existe in acea vreme in Gortina. Aceasta poate explica traditia pastrata in Biserica lui Tit, ce afirma Gortina ca centru al misiunii lui Tit, ucenicul lui Pavel. Situl include Odeonul elenistic-roman, Marea Inscriptie, Biserica Sfantului Tit, Amfiteatrul si Acropole. Dintre acestea, Biserica Sfantului Apostol Tit si Marea Inscriptie din odeon sunt de departe cele mai importante monumente.

Odeonul cu Marea Inscriptie dateaza din sec. I d.Hr., insa a fost construit pe locul unui edificiu elenistic mai timpuriu ale caui ziduri au pastrat initial inscriptia antica (500 i.Hr.) Odeonul insusi este greu observabil, insa codul de legi al Marii Inscriptii a fost restaurat. Chiar daca numai 108 linii au mai ramas din cele 642 ale inscriptiei initiale, sunt de ajuns pentru a descoperi un sistem legistlativ complet datand din era minoica. Inscriptia este scrisa in dialectul antic doric, fiecare linie alternand de la stanga la dreapta, apoi de la drepta la stanga.

Ruinele din partea sudica acopera o arie imensa. Cele mai importante dintre acestea sunt: Pretorium, Sanctuarul zeilor egipteni, Templul lui Apolo, amfiteatrul, baile romane si hipodromul.

Radu Alexandru


Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2721

Voteaza:

Biserica Sfantului Tit din Gortina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE