Biserica Temple din Londra

Biserica Temple din Londra Mareste imaginea.


Biserica Temple din Londra

Biserica Temple aflata in Londra - The Temple Church - este construita de catre cavalerii templieri in secolul al XII-lea. Biserica, renumita in primul rand pentru nava rotunda pe care o detine - "Rotonda" - este una dintre singurele trei biserici normane rotunde pastrate in intreaga Anglie.

Pe la mijlocul secolului al XII-lea, cavalerii templieri sau "cavalerii rosii" - numiti asa din pricina crucilor rosii pe care le purtau imprimate pe haine - isi aveau sediul din Londra in zona High Holborn. Insa pana in anii 1160, crescand numarul membrilor, ordinul templier s-a mutat in apropierea strazii Fleet, avand in vedere infiintarea unui complex monahal mai incapator.

Biserica Temple a fost consacrata in data de 10 februarie 1185, in cadrul unei ceremonii savarsite de Heraclie, patriarhul cruciat din Ierusalim. Se crede ca la slujba ar fi participat si regele Henry al II-lea. Cavalerii templieri isi tineau serviciile religioase si ritualurile secrete de initiere in interiorul navei rotunde, de altfel, si cea mai veche parte din biserica.

Biserica a facut parte, initial, dintr-un complex manahal mai mare. Acest complex cuprindea resedintele membrilor, facilitatile de antrenament militar, cat si locuri de relaxare pentru proaspetii initiati, care nu aveau voie sa mearga in oras fara acceptul Maestrului Templier.

Ordinul cavalerilor templieri a fost unul foarte puternic in Anglia acelei vremi. Maestrul de la Templu era cel care conducea ordinul. Sediul ordinului era folosit pe post de resedinta, in momentele in care ajungeau in oras, de catre regi si legati papali.

Templul era folosit si pe post de banca, aici pastrandu-se sume imense de bani, uneori in ciuda membrilor de la curtea regala, care doreau limitarea fondurilor unor boieri care nu se supuneau.

          

Templul a constituit si locul in care s-au petrecut unele evenimente importante ce au dus la semnarea istorica a actului "Magna Carta", din anul 1215. Un rol deosebit in aceasta problema l-a detinut William Marshal, a carui efigie se afla in Rotonda.

Biserica originala detinea un mic cor, acesta fiind semnificativ extins in jurul anului 1200, cand regele Henry al III-lea si-a exprimat dorinta de a fi inmormantat aici. Noul locas a fost consacrat in data de 1240, in ziua Inaltarii Domnului. In orice caz, in momentul in care i s-a citit testamentul, dupa moartea acestuia din anul 1272, nu mica a fost surprindere vazand ca acesta isi schimbase dorinta - noua loc dorit era Catedrala Westminster.

Avand un inceput greu, in saracie si dedicandu-si intreaga activitate protejarii pelerinilor, Biserica Temple a crescut usor-usor, instarindu-se mai ales din darurile regilor ce au trecut pe aici. Popularitea ordinului a fost una mare pana in secolul al XIV-lea, moment in care acesta a fost acuzat de erezie, de blasfemie si de sodomie.

Drept pedeapsa, membrii ordinului au fost inchisi in Turnul Londrei, intreaga avere confiscandu-li-se. Odata cu suprimarea templierilor, cavalerii de Malta au preluat conducerea asupra teritoriilor si a cladirilor acestora.

Biserica Temple a supravietuit marelui incendiu ce a cuprins Londra in anul 1666. Chiar daca nu a fost grav avariata, aceasta a fost supusa unei serii de restaurari venite din purtarea de grija a lui sir Christopher Wren (1632-1723). In anul 1841, peretii si boltile tavanului au fost renovate in stilul gotic victorian.

La data de 10 mai 1941, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, un raid aerian german a cauzat grav structura de rezistenta a intregii biserica. Acoperisul navei rotunde a fost mistuit de flacari, flacari ce au cuprins indata si intreaga nava. Tot mobilierul de lemn, inclusiv restaurarile victoriene, a pierit in urma focului. Dupa terminarea razboiului, Biserica Temple a fost restaurata complet - aceasta a fost resfintita in luna noiembrie a anului 1958.

Astazi, Biserica Temple este folosita tot pe post de capela, de catre cei care lucreaza in zona. De asemenea, ea functioneaza si pe post de biserica de parohie anglicana, avand serviciu religios regulat. Conducatorul bisericii pastreaza inca titlul de "Maestru al Templului".

Biserica Temple a fost subiectul mai multor critici, motiv fiind nava rotunda a acesteia, care a inlocuit forma de cruce ce sta la baza tuturor bisericilor. Una dintre critici apare si in cartea Codul lui da Vinci, carte in care este numita cladire oculta, inchinata soarelui rotund.

In realitate, motivul pentru care nava este rotunda a venit din dorinta de a o asemana cu Capela Sepulcher din Ierusalim. Aceasta capela s-a aflat in purtarea de grija a templierilor, pe durata cruciadelor. Deci legatura dintre aceasta biserica londoneza si Panteonul din Roma sau zeul Soare este pur fictiva.

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale bisericii este prezenta celor 10 efigii ale cavalerilor. Acestea zac intinse in nava rotunda. Acestea s-au crezut a fi morminte, insa in timpul restaurarilor ce au urmat Razboiului Mondial s-a descoperit ca acestea nu adapostesc trupurile cavalerilor, ele fiind doar niste efigii memoriale.

          

Toti cavalerii sunt intinsi pe spate, insa fiecare are o alta pozitie. Intre ele se remarca unul deosebit, care nu prezinta nici un efigiu, ci doar un sarcofag trapezoidal.

Nava bisericii este foarte frumoasa, vitraliile imprastiind o lumina multicolora peste lespezile de piatra ale podelei. In aceasta se odihneste si o impresionanta orga, alaturi de un altar din lemn, purtand semnatura lui sir Christopher Wren. Altarul, creat pentru Biserica Temple a fost mutat intr-un muzeu din Durham, dupa ce, in anul 1944, acesta a fost aproape in totalitate distrus. Astazi este restaurat si bine ingrijit.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 7975

Voteaza:

Biserica Temple din Londra 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE