Biserica Tyn din Praga


Biserica Tyn din Praga

Biserica Doamnei noastre din Praga este unul dintre cele mai proeminente simboluri ale stilului gotic din oras. Ca multe alte monumente ale orasului, aceasta biserica are o istorie lunga si plina de evenimente.

In locul acesteia au fost, pe rand, trei biserici, toate trei daramate de vitregia timpului. In secolul al XI-lea, acest loc era ocupat de o biserica romanica, care, din anul 1256, a fost inlocuita de o catedrala gotica tarzie, ridicata in cinstea Maicii Domnului.

Biserica Tyn din Praga

Prezenta biserica a inceput sa fie ridicata din secolul al XIV-lea, in timpul lui Charles IV, prezentand un stil goic tarziu, cizelat de influentele lui Matthias din Arras si ale lui Peter Parler.

Biserica Tyn din Praga

 Biserica Tyn din Praga          Biserica Tyn din Praga

La inceputul secolului al XV-lea, constructia era aproape terminata - doar turnurile, fatada triunghiulara superioara si acoperisul ii mai lipseau. Biserica s-a aflat sub proprietatea husitilor pentru un timp insemnat, incluzandu-l si pe husitul John Rokycan, viitorul arhiepiscop al orasului Praga, care va deveni si vicarul bisericii din anul 1427.

Acoperisul a fost terminat in anul 1450, in timp ce fatada superioara si turnul de nord au fost terminate si ele la scurt timp dupa aceea, in timpul domniei lui George din Podebrady. Sculptura sa a fost pusa pe fatada, sub un imens blazon de aur, simbolizand amprenta si insemnul husitilor.

Biserica Tyn din Praga

Turnul de sud nu a fost terminat pana in anul 1511, cand se va realiza sub Matei Rejsek. In anul 1626, dupa lupta de la Muntele Alb, sculpturile lui George din Podebrady si blazonul husitilor au fost date jos si inlocuite cu o sculptura a Fecioarei, cu aureola din aurul obtinut din initialul blazon.

In anul 1679, biserica a fost afectata de un incendiu pornit de fulgere, ducand la inlocuirea vechii bolti, deteriorata in mare parte, cu o alta mai joasa, baroca. Cu toate acestea, parti din structura originala gotica au fost pastrate.

Intre 1876 si 1895 au avut loc alte deteriorari ale acesteia, lucru ce a necesitat o restaurare in timpul dintre 1973 si 1995. Dupa aceea, a inceput renovarea interiorului acesteia, actiune ce se continua si in prezent.

 Biserica Tyn din Praga          Biserica Tyn din Praga

Portalul de nord, infatisand Rastignirea si purtand amprenta atelierelor lui Parler, este un minunat exemplu de sculptura gotica. Intrarea principala este situata in laterala vestica, aceasta facandu-se printr-un culoar ingust intre casele de la baza bisericii.

Merita mentionat ca interiorul bisericii este unul dintre cele mai bogate pe care le are Praga.

 Biserica Tyn din Praga          Biserica Tyn din Praga

Altarul, executat in anul 1649, poarta picturile lui Karel Skreta si este o capodopera baroca. Imaginea altarului reprezinta Inaltarea la cer a Maicii Domnului. Un alt altar ce merita a fi mentionat este baldachinul din piatra al lui Matei Rejsek, care a contribuit si la constructia halei Vladislav a castelului din Praga.

Biserica Tyn din Praga

Marele astronom danez, Tycho Brahe, care a lucrat pentru imparatul Rudolph II, a fost inmormantat in biserica, in anul 1601. Mormantul sau, de marmura, se gaseste si azi in biserica.

Un lucru interesant legat de turnurile acestei biserici este acela ca, la o privire mai atenta a acestora, observam ca ele nu sunt identice. Unul dintre ele este putin mai solid si se spune despre el ca reprezinta partea mai puternica a familiei, adica barbatul. Datorita faptului ca unul este cu putin mai in fata decat celalalt, acestea simbolizeaza pozitia barbatului fata de femeie.

Biserica Tyn din Praga

 Biserica Tyn din Praga          Biserica Tyn din Praga

Biserica Tyn din Praga

 Biserica Tyn din Praga          Biserica Tyn din Praga

.

21 Ianuarie 2007

Vizualizari: 14671

Voteaza:

Biserica Tyn din Praga 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE