Catedrala Sfantul Grigorie din Yerevan

Catedrala Sfantul Grigorie din Yerevan

Catedrala Sfantul Grigorie din Yerevan este cea mai mare biserica armeneasca din lume. Este situata in Cartierul Kentron din orasul Yerevan din Armenia. Se afla in apropierea statiei d metrou Zoravar Andranik.

Catedrala este una dintre cele mai mari cladiri religioase din sudul Caucazului, alaturi de Catedrala Sameba din Tbilisi.

Istoria Catedralei Sfantul Grigorie din Yerevan

Catedrala Sfantul Grigorie din Yerevan este simbolul proclamarii crestinismului drept religie de stat in Armenia in anul 1700. In aceasta catedrala se gasesc moastele Sfantului Grigorie Luminatorul. Sfintele moaste ale Sfantului Grigorie au fost aduse la catedrala din Yerevan de la Napoli, Italia.

La scurt timp dupa sfintirea catedralei, aceasta a fost vizitata de catre Papa Ioan Paul al II-lea.

Catedrala a fost construita la initiativa Patriarhului Vazgen I. Constructia catedralei a inceput pe data de 7 aprilie 1997 cu o slujba religioasa de binecuvantare condusa de patriarhul Karekin I. Complexul bisericesc a fost realizat de arhitectul Stepan Kurkchyan. Catedrala a fost terminata in anul 2001.

Catedrala Sfantul Grigorie este dedicata aniversarii celor peste 1 700 ani de crestinism neintrerupt pe taramurile Armeniei.

Arhitectura Catedralei Sfantul Grigorie din Yerevan

Catdrala Sfantul Grigorie este un complex format din trei biserici. Aceste biserici sunt: Catedrala (biserica principala) care adapoeste peste 1700 de locuri, Capela Sfantului Tiriades si Capela Sfantului Ashkhen.

Acesti doi sfinti au fost discipolii Sfantului Grigore si au ajutat la convertirea Armeniei la crestinism.

Clopotnita bisericii, formata din peste 30 de arcade, si curtea se afla la intrarea in catedrala. Salile pentru receptii si activitati religioase se gasesc la primul etaj al catedralei.

Suprafata totala a bisericii este de peste 3800 de metri patrati. Catedrala are o inaltime de peste 50 de metri.

Sfintirea catedralei a avut loc pe data de 23 septembrie 2001. Catedrala este vizibila din numeroase parti ale Yerevanului.

Catedrala a fost construita cu donatii importante din partea fondatorului Alek Manoukian si a sotiei acestuia. La donatii au participat si cei doi copii ai lui Alek Manoukian.

Cele doua capele au fost realizate prin donatiile oferite de Nazar, Artemis Nazarian si Linda Kevorkian. Clopotnita a fost construita in urma donatiilor lui Eduardo Eurnekian.

Biserica Ortodoxa Armeana

Biserica Armeana este o biserica apostolic. Traditia spune ca primii crestini care au pasit pe pamantul armean au fost Apostolii Bartolomeu si Tadeu. Acestia sunt numiti "primii luminatori ai Armeniei".

Despre Tadeu se spune ca a plecat spre Armenia in anul 34 d.C., ducand acolo lancea cu care a fost strapuns Hristos, aceasta regasindu-se astazi la muzeul catedralei armene din Ecimiadzin.

Popor situat initial in tinutul dintre Muntii Caucaz, Marea Caspica si Marea Neagra, armenii dovedesc cu mandrie ca au fost primul stat declarat crestin, in anul 301 d.C., prin regele Tiridates, convertit de eroul legendar al Armeniei, sfantul Grigore Luminatorul.

Din motive politice, armenii secolului al V-lea erau obligati sa faca slujba in limba greaca. Astfel, slujba era tradusa simultan de un grup de "traducatori ai liturghiei". Erau oameni scoliti in Cezareea care, la un moment dat, au recurs la elaborarea unui alfabet propriu. La scurt timp, acestia au tradus Biblia si alte carti importante.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

25 Iunie 2012

Vizualizari: 2786

Voteaza:

Catedrala Sfantul Grigorie din Yerevan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact