Catedrala Ulm

Catedrala Ulm Mareste imaginea.


Catedrala Ulm

Catedrala cunoscuta sub denumirea de Ulm Munster este o catedrala luterana aflata in localitatea Ulm din Germania. Aceasta este cea mai inalta biserica din lume, turnul ei central atingand inaltimea de 161.53 de metri, pentru ajungerea in varful acestuia fiind nevoie de parcurgerea a 768 de trepte.

Catedrala Ulm

Catedrala Ulm este un exemplu extraordinar de arhitectura ecleziala gotica. Dupa parcurgerea celor 768 de trepte, pana in varful turnului central al acesteia, in fata privitorului se intinde orasul Ulm din regiunea Baden-Wurttemberg si orasul Neu-Ulm din regiunea Bavaria. De asemenea, tot de aici, in conditii meteorologice optime, se mai vede si o parte din Muntii Alpi, intre Santis si Zugspitze.

 Catedrala Ulm          Catedrala Ulm

Urcarea in catedrala este lunga si solicitanta. Ultima portiune de scari, cunoscuta sub denumirea de "A treia galerie" este de fapt o scara in spirala, foarte inalta, in care abia are loc o persoana. Urcarea si coborarea prin aceasta poate crea senzatia de claustrofobie.

Catedrala Ulm

Catedrala din Ulm, aceasta capodopera arhitecturala, pastreaza multe opere renumite de arta. Coloanele corului apartinand secolului al XV-lea si purtand semnatura lui Jorg Syrlin cel Batran incanta pe toti cei care pasesc pentru prima data in catedrala. Corul este impodobit cu busturi sculptate ce au fost recunoscute drept capodopere in istoria artei.

Catedrala Ulm

Dintre celelalte opere de arta pastrate in catedrala mai mentionam sculptura lui Hans Multscher aflata pe portalul principal, balconul de predica al lui Jorg Syrlin cel Tanar, alaturi de marele altar si fereastra rozariu.

Catedrala Ulm

Inceputul lucrarilor la catedrala apartine anului 1377, pornind initial din ideea ridicarii unei biserici parohiale pentru cetatenii orasului. Aceasta a fost finantata de catre locuitorii orasului.

Catedrala Ulm

A existat apoi o perioada, intre anii 1547 si secolul al XIX-lea, in care nu a mai fost sustinuta nici o lucrare la catedrala. Pauza aceasta lunga s-a datorat reformei, care a cuprins intreaga tara. In timpul reformei cea mai mare parte din populatia orasului s-a convertit la protestantism.

Catedrala Ulm

Astfel, odata cu o mare parte din populatie, in timpul reformei, biserica a devenit protestanta. Lucrarile de constructie au fost reluate abia in anul 1844, fiind terminate cu bine in anul 1890, ultima operatiune fiind ridicarea turlei centrale.

 Catedrala Ulm          Catedrala Ulm

In anul 1877, sinagoga din Ulm si tatal lui Albert Einstein au pus la dispozitie fondurile necesare sculptarii unei statui extraordinare a profetului Ieremia. Statuia profetului a fost asezata langa marea orga.

 Catedrala Ulm          Catedrala Ulm

Catedrala din Ulm a scapat bombardamentelor din timpul celui de al doilea Razboi Mondial mai ales datorita cetii dense ce imprejmuia in mod regulat regiunea localitatii Ulm.

Catedrala Ulm

Datorita faptului ca circulatia aeriana se facea cu mare dificultate, cei care atacau au considerat ca aceasta catedrala este un punct de orientare foarte bun, asa ca au avut grija sa nu o distruga nici macar accidental.

Catedrala Ulm

Catedrala poate gazdui un numar de aproximativ 20.000 de persoane - dublul numarului populatiei orasului in momentul in care a fost terminat interiorul acesteia, in anul 1417.

Catedrala Ulm

Catedrala Ulm

In imediata apropiere a Catedralei din Ulm se strecoara linistita Dunarea.

Catedrala Ulm

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 15788

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE