Biserica lui Hallgrim - Hallgrimskirkja

Biserica lui Hallgrim - Hallgrimskirkja Mareste imaginea.


Biserica lui Hallgrim

Hallgrimskirkja

Biserica lui Hallgrim, numita de catre localnicii orasului Reykjavik "Hallgrimskirkja", este cea mai inalta biserica din intreaga Islanda. Aceasta biserica apartine credinciosilor luterani.

Catedrala luterana Hallgrimskirkja este numita astfel dupa numele unui mare poet si cleric islandez - Hallgrimur Petursson (1614-1674), autor al celebrei carti Passiusalmar si a altor lucrari de acest gen. Acesta este unul dintre cei mai influenti si iubiti pastori ai locului, eforturile sale indreptandu-se in mare masura si spre infrumusetarea imnelor liturgice luterane.

Arhitectura nordica a Bisericii Hallgrimskirkja apartine renumitului arhitect national Guojonn Samuelsson, arhitect care a lucrat si Biserica Landakotskirkja, aflata tot in Reykjavik. Tot el a proiectat si Biserica Akureyrarkirkju din Akureyri.

          

Biserica Hallgrimskirkja a fost ridicata de-a lungul a 38 de ani - 1945-1986 - turnul clopotnita, un veritabil punct de orientare in aceasta zona, fiind terminat cu multi ani inainte de terminarea cladirii bisericii.

Cu o inaltime de 74.5 metri, Biserica Hallgrimskirkja este cea mai inalta cladire din Islanda. Aceasta este situata in mijlocul orasului, ajungand, in scurt timp de la construirea ei, simbolul orasului Reykjavik.

Fatadele Catedralei luterane Hallgrimskirkja sunt stilizate conform arhitecturii intalnite pe tot intinsul Islandei, asemanandu-se cu formatiunile de bazalt specifice locului.

In interior, Biserica Hallgrimskirkja gazduieste o imensa orga (1992) purtand semnatura maestrului german in orgi Klais. Clopotnita, asezata in imensul turn atrage privirile tuturor pelerinilor ce ii pasesc pragul. Avand opt etaje, turnul ofera vizitatorilor o priveliste impresionanta a orasului si a imprejurimilor. Urcarea in turn se face cu ajutorul unui lift.

          

Statuia din fata bisericii este a lui Leif Erikson, un explorator islandez-norvegian, considerat si drept primul european care a pasit pe pamantul Americii de Nord. Statuia monument este un dar facut orasului de Statele Unite ale Americii, in anul 1930.

Inmanarea monumentului a avut loc in cadrul ceremoniilor festive organizate cu prilejul implinirii a 1.000 de ani de la infiintarea Parlamentului Islandez.

27 Iunie 2012

Vizualizari: 5229

Voteaza:

Biserica lui Hallgrim - Hallgrimskirkja 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE