
Manastirea Adormirea Maicii Domnului - Koudoumas ( Moni Koudouma, in limba greaca) este un asezamant monahal ortodox situat in sudul Insulei Creta, Grecia. Manastirea se afla la o distanta de aproximativ 80 de km de Haraklion. Ultimii 24 de km sunt parcursi pe un drum mai anevois ce incepe in satul Sternes, urca Muntele Kofinas pana la o altitudine de peste 900 m, si apoi coboara pana la nivelul marii unde se gaseste ansamblul monahal. De altfel, Manastirea Koudoumas este singura manastire din Creta situata pe plaja, la cativa zeci de metri de tarmul marii.
Acest loc izolat, cautat in prezent mai ales de pelerinii si turistii iubitori de natura si de liniste, a fost vreme de veacuri un loc de nevointa al sihastrilor care traiau in numeroasele pesteri aflate in stancile calcaroase din regiune.
Manastirea Koudoumas a fost intemeiata in secolul al XIX-lea de catre Sfintii Partenie si Eumenie, pe ruinele unei manstiri mai vechi, ce data din perioada venetiana (sec. XIV). In documentele venetiene vechea manastire este mentionata sub numele "Manastirea lui Hristos”. Acest asezamant monahal a fost cu timpul parasit, probabil din cauza deselor atacuri ale piratilor.
Ctitorii manastirii, Sfintii Partenie si Eumenie, au fost doi frati nascuti in satul Pitsidia, Grecia. Sfantul Partenie s-a nascut in anul 1829 primind la botez numele Nicolae in timp ce Sfantul Eumenie s-a nascut in anul 1846, primind la botez numele Emanuel. Amandoi au aratat inca din copilarie o mare dragoste pentru Biserica lui Hristos si o chemare catre viata monahala.
Au fost tunsi in monahism la Manastirea Hodigitia. Inainte de a merge in regiunea Kourdoumas amandoi au trait ca sihastri in pesterile din Martsalo.
Atunci cand Sfintii Partenie si Eumenie au venit in Kourdoumas, s-au nevoit o vreme in pesterile aflate in regiune. Pe cand se ruga in pestera, Maica Domnului i s-a aratat Sfantului Partenie cerandu-i sa construiasca o Manastire la Koudoumas. Deoarece monahii nu aveau posibilitati materiale constructia unei manastiri li s-a parut un lucru imposibil. Au lasat insa aceasta chemare pe seama purtarii de grija a lui Dumnezeu iar ajutorul nu a intarziat sa apara. Oamenii din regiune care cunosteau sfintenia vietii si minunile pustnicilor, s-au oferit sa-i ajute la construirea manastirii.
Initial se mai pastra doar mica biserica a vechii manastiri. Aceasta a constituit prima biserica a Manastirii Koudouma. Constructia ansamblului s-a desfasurat in perioada 1878 - 1895. Pana la ridicarea manastirii ctitorii si cei care au ajutat la ridicarea manastirii au locuit in pesterile de pe zidul de vest a stancii din apropiere.
Intre timp, in Manastirea Kourdoumas s-au desfaurat numeroase lucrari de reparatie si restaurare. Au fost adaugate si corpuri noi de cladiri.
In prezent manastirea detine doua biserici: biserica inchinata Adormirii Maicii Domnului, ce isi serbeaza hramul pe 15 august, si biserica ctitorilor, Sfintilor Partenie si Eumenie, al carei hram este praznuit pe 10 iulie. La ambele praznice manastirea este vizitata de o multime de pelerini care participa la slujba de priveghere. Pelerinii care nu reusesc sa se cazeze in Arhondaricul manastirii stau in timpul noptii in cort pe plaja din apropiere.
Moastele celor doi sfinti ctitori sunt pastrate in manastire si sunt scoase pentru inchinarea pelerinilor la sarbatori.
Tot in Manastirea Koudoumas se afla si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din Kykkos, descoperita in casa lui Ali Pasha din Ioannina si donata manastirii de Elena Skandalaki in 1957. Aceasta icoana este numita si "Dexiokratousa” deoarece in ea maica Domnului este reprezentata purtandu-L pe Pruncul Hristos pe bratul drept. Icoana a fost pictata in secolul al XVIII-lea la Manastirea Kykkos din Cipru.
Pelerinii iubitori de drumetii pot vedea in regiune mai multe pesteri in care s-au nevoit in trecut sihastri. Dintre acestea cele mai cunoscute sunt Avvakospilio, situata la o distanta de 30 m, si Pestera Sfantului Antonie, aflata la o distanta de aproximativ 1 h si 30 min. In Pestera Sfantului Antonie se gasesc o capela si un izvor cu apa sfintita.
Radu Alexandru
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.