
Manastirea Batoshevo se afla la cativa kilometri departare de satul cu acelasi nume. Satul Batoshevo este localizat la aproximativ 10 km sud de orasul Sevlievo, pe malul raului Rositsa.
Conform unei inscriptii de pe o piatra din marmura, expusa la muzeul din sat, manastirea a fost fondata in anul 1250 in timpul domniei tarului Michail Assen. Odata cu caderea statului bulgar sub dominatie otomana, manastirea a fost distrusa. In 1809, un calugar din orasul Troyan, pe nume Isaia, a venit ca ermit in aceste locuri.
Intr-o zi, calugarul auzi de povestea unei femei. Se povesteste ca femeia se afla in cautarea unei vite ratacite cand a intalnit in cale o mama cu un copil, asezati pe o piatra. Cei doi plangeau pentru ca fusesera parasiti si nu aveau unde sa se adaposteasca. Calugarul o gasi pe femeia cu povestea in cauza si interpreta aceasta intalnire ca pe o viziune dumnezeiasca. Acesta considera ca Maica lui Dumnezeu dorea sa aiba o manastire in aceste locuri. Isaia construi o coliba mica in apropiere de piatra despre care se vorbeste in poveste si ramase sa locuiasca acolo ca un pustnic. In interiorul colibei, Isaia puse o icoana. Intre timp, calugarul a inceput sa faca drumuri frecvente spre Sevlievo si Batoshevo. Povesti oamenilor despre viziunea femeii si incerca sa convinga lumea sa-i doneze bani pentru a ridica noua manastire.
Din nefericire, Isaia nu a reusit sa-si duca la bun sfarsit lucrarea deoarece a fost obligat sa paraseasca acel loc. In anul 1831, din cauza unei epidemii de ciuma, multi locuitori ai orasului Sevlievo si-au parasit casele si s-au indreptat spre muntii Balcani. In acel moment, locuitorii au facut o promisiune: daca urmau sa scape cu viata din aceasta epidemie, urmau sa construiasca o manastire pe locul vechii manastiri Batoshevo. Si chiar asa s-a intamplat. A fost nevoie de patru ani pentru a aduna toti banii si a face documentele necesare.
Constructia a inceput in 1835 cu donatii din partea negustorilor din Gabrovo, de la mestesugarii din Sevlievo si a altor oameni bogati. Primul conducator al noii manastiri a fost Hadzhi Makarii din orasul Troyan. In scurt timp, manastirea a devenit o renumita scoala de religie. Chiar si renumitul Bacho Kiro Petrov si-a petrecut doi ani de studiu aici.
La fel ca si alte manastiri, Batoshevo a avut un rol activ in activitatea revolutionara care se opunea conducatorilor turci. Unii dintre cei mai faimosi revolutionari, precum Mitkaloto, Angel Kunchev, Peshev, Karagyozov, veneau frecvent in aceasta manastire, unde se organizau intalniri secrete in spatele zidurilor. In timpul Revoltei din Aprilie, din 1876, manastirea a fost incendiata de catre trupele turcesti. Gratie unei ploi venite pe neasteptate, asezamantul monahal a fost crutat. Staretul manastirii, David, a fost luat prizonier si torturat, in timp ce un calugar din manastire, Hristofor, s-a alaturat unui grup de rebeli. Preotul Kalinik a fost torturat pana la moarte, in vreme ce restul calugarilor abia au scapat cu zile.
Manastirea a fost reconstruita inca o data. Aripa cea noua are doua etaje, spre deosebire de vechea parte, care avea trei etaje.
Manastirea ofera cazare in sistem de self catering. O sosea asfaltata leaga manastirea de satul Batoshevo, de care o desparte o distanta de 2-3 km.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Sfantul Proroc Isaia; Aducerea moastelor Sfantului Ierarh Nicolae la Bari
Publicat in : Calendar ortodox -
Avva Isaia Pustnicul
Publicat in : Vietile sfintilor -
Isaia, evanghelistul Vechiului Testament
Publicat in : Vietile sfintilor -
Parintele Isaia Tugurlan
Publicat in : Parinti -
Comentariul la Isaia sau perenitatea profetiei
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.