Manastirea Beocin

Manastirea Beocin Mareste imaginea.


Manastirea Beocin

Manastirea Beocin, datand de prin secolul al XVI-lea, se afla alaturi de orasul sarbesc omonim. Manastirea este una dintre cele 16 manastiri din Fruska Gora, in regiunea Syrmie. Beocin este orasul de resedinta al Provinciei Voivodina, din Serbia.

Numele orasului vine de la un cuvant al dialectului sarbesc local, pronuntat "beli otac" si insemnand "fulg alb", mai exact "locul ce apartine fulgului alb". Cu toate ca, din punct de vedere geografic, locul se afla in Syrmia, Beocin apartine si este administrat de catre Districtul Backa de Sud.

     

Asezarea Beocin este mentionata pentru prima data in anul 1702. Pornind initial ca un simplu sat, bazat de industria vinului, acesta va ajunge un frumos oras centru al regiunii. Orasul modern este astazi centrul Syrmiei de Nord.

Manastirea Beocin - scurt istoric

Manastirea Beocin este inchinata Inaltarii la Cer a Mantuitorului. Manastirea Beocin este o manastire ortodoxa sarbeasca, aflata in imediata apropiere a localitatii Beocin, pe culmile nordice ale Muntilor Fruska Gora, in Provincia nordica a Serbiei, Voivodina. Data exacta a intemeierii manastirii nu este cunoscuta.

Prima mentionare despre manastire o avem din actele otomane, purtand data de 1566-1567. La aceasta data, bisericuta era constituita dintr-o singura nava, purtand emblema arhitecturii locale. Manastirea avea sa fie avariata si parasita in urma Razboiului Austro-Turc.

Manastirea Beocin a fost reconstruita, in anul 1699, de o mana de calugari plecati de la Manastirea Raca, din sudul Serbiei. Lucrarile la o micuta biserica din lemn au fost terminate prin secolul al XVII-lea.

Turnul clopotnita, cu portalul acestuia, asezat in dreptul fatadei de vest a bisericii, a fost terminat in anul 1762. Biserica actuala isi are piatra de temelia pusa in anul 1732, fiind terminata in anul 1740; domul de piatra este asezat pe acoperis in anul 1799. Chiliile calugarilor, construite intre anii 1728 si 1771, sunt asezate de o parte si de alta a bisericii centrale.

Iconostasul bisericii, deosebit de frumos lucrat in lemn si aur, apartine secolului al XVIII-lea (anii 1757-1768) si poarta semnatura artistilor Janko Halkozovic, Dimitrije Bacevic si Teodor Dimitrijevic. Tot ei sunt care au pictat in intregime biserica. Halkozovic este cel care a pictat scena cu Adormirea Maicii Domnului. Singura scena ce se mai pastreaza astazi din vechea pictura este cea de pe peretele nordic al bisericii, lucrata de catre Janko Halkozovic, in anul 1782. Restaurarea bisericii a inceput in anul 1986.

Simultan cu ridicarea actualei biserici s-a ridicat si capela manastirii, care a fost dotata cu un frumos iconostas, in anul 1739. Actuala capela a manastirii a fost construita in anul 1905, dupa un proiect realizat de Vladimir Nikolic.

O serie de ample lucrari de dezvoltare a manastirii au avut loc incepand cu anul 1893. Cateva mici modificari s-au facut si in anul 1921. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, manastirea a fost jefuita, insa cladirile acesteia au fost neatinse.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 2622

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE